Δωδεκάνησα: Αναζητείστε τα Ολοθούρια και βουρ στην αγορά

Λευκάδα 25 Νοεμβρίου και διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο ενημέρωσης από το Λιμεναρχείο Πειραιά "Απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του Λιμεναρχείου Λευκάδας, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, μετέβησαν στον λιμένα Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, όπου εντόπισαν επαγγελματικό Α/Κ σκάφος να πραγματοποιεί εκφόρτωση αλιεύματος του γένους ολοθούριο (holothuria spp) σε Φ/Γ όχημα με σκοπό τη μεταφορά – πώληση και εμπορία, χωρίς το εν λόγω Α/Κ σκάφος να φέρει την απαραίτητη από το νόμο άδεια, ενώ συνολικά κατασχέθηκαν 31.288 τεμάχια ολοθούρια, υπολειπομένων διαστάσεων, συνολικού βάρους οκτακοσίων κιλών (800kg), τα οποία και καταστράφηκαν".

Ολοθούρια... ονομάζονται και θαλάσσια αγγούρια και είναι είδος εχινόδερμων σκουληκιών,  έχουν υψηλή διατροφική αξία λόγω των βιοδραστικών μεταβολιτών που περιέχουν με στόχο αφενός την τελική παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων με υψηλή εξαγωγική αξία και αφετέρου πρώτων υλών για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας. Και για να καταλάβετε πόσο αξία έχουν, πρόσφατα είχαμε επεισόδια ανάμεσα σε Καλύμνιους και Τούρκους ψαράδες για το ποιος θα μαζέψει περισσότερα στο Αιγαίο. Μάλιστα και στη Πάρο υπάρχει μεγάλη έκταση από Ολοθούρια με αποτέλεσμα συχνά πυκνά να έχουμε αναζητήσεις...  Για να μην νομίζετε ότι μόνο στη Λευκάδα έχουμε κατασχέσεις, τον περασμένο Μάρτιο, αντίστοιχα στη Νάξο είχαμε τέτοια σύλληψη αλλά για 2.500 περίπου ... Θαλάσσια αγγούρια. 

Γιατί ασχοληθήκαμε τώρα με τα ...αγγούρια; Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε τη διεξαγωγή έρευνας σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου για την εμπορική αξιοποίηση τους.  Η σκοπιμότητα υλοποίησης του έργου έγκειται στην είσοδο νέων αλιευτικών πόρων με ισχυρό διατροφικό ενδιαφέρον στην παραγωγική αλυσίδα, στη ρυθμιστική βελτίωση της αλιευτικής τεχνολογίας για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των φυσικών αποθεμάτων, στην ανάπτυξη μεταποιητικής τεχνολογίας ώστε να παραχθούν καινοτόμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας άγνωστα στην παραδοσιακή αλιεία και με πολλαπλές βιομηχανικές εφαρμογές (ολοθούρια ως τροφή αλλά και ως πηγή βιοδραστικών ουσιών) και στην ανάπτυξη τεχνολογίας εκκολαπτηρίων και υδατοκαλλιέργειας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του κλάδου της μικρής παράκτιας αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, η ενίσχυση της καινοτομίας και η πιστοποίηση της ποιότητας των αλιευτικών προϊόντων ώστε να διασφαλιστεί η αξία τους.

Πρόκειται για πειραματική συλλογή Ολοθούριων του γένους Holothuria στη θαλάσσια περιοχή των Δωδεκανήσων και συγκεκριμένα στην Αστυπάλαια, Λέβιθα, Κίναρο, Σύρνα, Χάλκη, Αλιμία, Ρόδο, Σεσκλί, Σύμη, Τήλο, Νίσυρο, Περγούσα, Γυαλί, Κω, Ψέριμο, Πλατή, Κάλυμνο, Λέρο, Λειψούς, Αρκιούς, Πάτμο, Φούρνους, Αγαθονήσι.

Οι δειγματοληψίες αυτές θα πραγματοποιηθούν σε σημεία που θα αναδειχθούν μέσα από υποδείξεις των αλιέων της περιοχής και αυτοψίες από την Ερευνητική Ομάδα. Η συλλογή των οργανισμών θα γίνει σε βάθη έως 25 m., με αυτόνομη κατάδυση (Scuba) από τα μέλη της Ερευνητικής Ομάδας. Τα δείγματα μετά τη συλλογή τους θα μεταφερθούν στο Εργαστήριο Ωκεανογραφίας του τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τα άτομα που θα αποτελούν την ερευνητική ομάδα στο πεδίο είναι οι:
1) Βαφείδης Δημήτριος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
2) Αντωνιάδου Χρυσάνθη, Ε.ΔΙ.Π., Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
3) Αποστολογάμβρου Χρυσούλα, Ε.ΔΙ.Π., Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το πιο ενδιαφέρον της ιστορίας; Τα θαλάσσια αγγούρια είναι εδώδιμα σε ορισμένες χώρες της Ασίας και στην Κίνα εκτρέφονται σε ειδικά εκτροφεία. Σε χώρες, όπως η Μαλαισία και η Ινδονησία χρησιμοποιούνται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Από αυτά φτιάχνουν επίσης λάδια, κρέμες και καλλυντικά. Πιστεύεται μάλιστα ότι τα ζώα περιέχουν όλα τα λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα στην επανόρθωση των ιστών. Ερευνάται η χρήση των ολοθουροειδών και στη θεραπεία της ελονοσίας

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News