Δωδεκάνησα: Χωρίς τράπεζα θα μείνουν Λειψοί, Κάσος, Τήλος

Σε μία απόφαση που στερείται λογικής, αλλά και που συνάμα είναι προκλητική και στρέφεται εναντίον των κατοίκων τριών νησιών που φυλάσσουν Θερμοπύλες, προέβη η διοίκηση της Alpha Bank.

Ανακοίνωσε αιφνιδίως ότι από τις 14 Σεπτεμβρίου πρόκειται να αναστείλει τη λειτουργία των καταστημάτων της στα νησιά της Τήλου, των Λειψών και της Κάσου. Οι κάτοικοι των νησιών αυτών, με δεδομένο μάλιστα ότι πρόκειται για μοναδικά καταστήματα τραπεζών, θα μείνουν χωρίς εξυπηρέτηση για τις συναλλαγές τους και χωρίς ΑΤΜ! Η εξυπηρέτησή τους, όπως αναφέρουν οι “φωστήρες” της Alpha Bank, θα πραγματοποιείται από τα καταστήματα της... Λέρου, της Καρπάθου και της Ιαλυσού Ρόδου!

Η απόφαση αυτή έχει ήδη προκαλέσει εύλογη αναστάτωση και ανησυχίες στους κατοίκους των νησιών, κυρίως όμως αισθήματα οργής και αγανάκτησης, αφού για ακόμα μία φορά διαπιστώνουν ότι η πολιτεία τους συμπεριφέρεται και τους αντιμετωπίζει ως πολίτες... τρίτης κατηγορίας! Την έντονη αγανάκτηση των κατοίκων, μεταφέρουν με επιστολή τους προς τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, οι δήμαρχοι Τήλου, Λειψών και Κάσου, ζητώντας την παρέμβαση της κυβέρνησης.

Αναφέρουν συγκεκριμένα τα εξής:
«Αξιότιμε  κύριε  Υπουργέ,
ο αιφνιδιασμός αποτελεί πλέον πολύ συχνό φαινόμενο για εμάς τους ακρίτες, οι οποίοι αισθανόμαστε, σε αρκετές περιπτώσεις, ότι χρησιμοποιούμαστε προκειμένου να παίζουν διάφοροι τα παιχνίδια τους, για δικούς τους σκοπούς. Συνεπεία αυτού και με χτυπήματα κάτω απ’ τη ζώνη γινόμαστε τα θύματα μιας  προσπάθειας  υποβάθμισης των συνθηκών ζωής των ακριτικών νησιών από ανθρώπους που  βάζουν στην άκρη κάθε έννοια φιλοπατρίας και αλληλεγγύης και προτάσσουν το κέρδος και τον υπολογισμό, ενώ παλιότερα αυτοπροσδιορίζονταν ως οι μόνοι που δεν «υποστέλλουν σημαίες». 

Μόλις χθες και εντελώς αιφνιδιαστικά ενημερωθήκαμε ότι η Τράπεζα ALPHA BANK  από 14 Σεπτεμβρίου αναστέλλει τη λειτουργία των καταστημάτων της στα  νησιά της ΤΗΛΟΥ, των ΛΕΙΨΩΝ και της ΚΑΣΟΥ. Η «εξυπηρέτηση» των κατοίκων των νησιών αυτών, σύμφωνα με την τράπεζα, στο εξής   θα πραγματοποιείται από τα καταστήματα της ΛΕΡΟΥ, της ΚΑΡΠΑΘΟΥ και της ΙΑΛΥΣΟΥ ΡΟΔΟΥ. Πραγματικά πρόκειται για μια πρωτοφανή απόφαση, η οποία ξεπερνάει κάθε λογική.

Αναφερόμαστε δε στα μοναδικά καταστήματα τραπεζών και στα μοναδικά ATM. Ειλικρινά αδυνατούμε  να κατανοήσουμε το σκεπτικό της απόφασης αυτής, όπως αδυνατούμε να κατανοήσουμε το γεγονός ότι θα πρέπει στο εξής ο κάθε μικρονησιώτης να θαλασσοδέρνεται για ώρες προκειμένου να μπορεί να αγοράσει ένα παράβολο των 10 ευρώ ή να πληρώσει ένα λογαριασμό ή να διεκπεραιώσει μια οποιαδήποτε απλή τραπεζική συναλλαγή

Πραγματικά, διερωτόμαστε, πώς είναι δυνατόν με ένα fax να κλείνουν καταστήματα χωρίς να υπολογίζουν και χωρίς να προετοιμάζουν  κανέναν, σαν να πρόκειται για πολίτες τελευταίας κατηγορίας των οποίων η ύπαρξη δεν έχει καμία σημασία. Οι κάτοικοι των ΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ τι είμαστε;  Φύλακες των συνόρων της πατρίδας μας μόνο; Πείτε μας τι είμαστε και αν υπάρχει νόημα να κατοικούμε στα ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ. 

Οι τράπεζες διασώθηκαν χάρη στις θυσίες των ελλήνων πολιτών,  από τα χρήματα των φορολογουμένων και με απόφαση του κράτους. Αυτές με τη σειρά τους έχουν ηθική και κοινωνική υποχρέωση τούτη την ώρα να στηρίξουν τον έλληνα πολίτη παραμερίζοντας τις λογιστικές λογικές και τις οικονομίες κλίμακας. Και αν δεν το κάνουν από μόνοι τους θα πρέπει να τους υποχρεώσετε εσείς ως κράτος, έχετε κάθε δικαίωμα αλλά και υποχρέωση.  

Εμείς σαν απλοί πολίτες δεν θα επιτρέψουμε τέτοια συμπεριφορά και σας ζητούμε να σταθείτε στο πλευρό μας αρωγοί στο δίκαιο αγώνα μας.  Θα σηκώσουμε ανάστημα και θα αποδείξουμε ότι ούτε κι αυτός ο αιφνιδιασμός θα σταθεί ικανός να κάμψει την αξιοπρέπεια και την ορμέμφυτη ανάγκη των νησιωτών  για διαρκή διεκδίκηση.

Τέρμα πια στην κοροϊδία και  στον εμπαιγμό. Τέρμα στα ύπουλα παιχνίδια από κάποιους που βλέπουν τους ανθρώπους σαν απλά λογιστικά νούμερα σε έναν υπολογιστή. Είμαστε φορολογούμενοι πολίτες αυτής της χώρας και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ίση μεταχείριση. Ας έρθουν αυτοί οι κύριοι να κατοικίσουν στα  νησιά μας το χειμώνα.

Αν έχουν το θάρρος, εμείς τους προκαλούμε να έρθουν εδώ στο νησί χωρίς μόνιμο γιατρό, αντιμέτωποι  με την εξάρτηση απ’ τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και τα απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα και να έρθουν αυτοί να προστατέψουν την πατρίδα.
«Το Αιγαίο είναι ακριβό αλλά είναι και μονάκριβο»

Με εκτίμηση,
Οι Δήμαρχοι
ΤΗΛΟΥ:  ΜΑΡΙΑ ΚΑΜΜΑ
ΚΑΣΟΥ: ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΝΑΚΗ-ΣΟΡΩΤΗ 
ΛΕΙΨΩΝ: ΦΩΤΗΣ ΜΑΓΓΟΣ».

Με πληροφορίες από την εφημερίδα "Ροδιακή" 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News