Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΔωδεκάνησα: Χωρίς τράπεζα θα μείνουν Λειψοί, Κάσος, Τήλος

Δωδεκάνησα: Χωρίς τράπεζα θα μείνουν Λειψοί, Κάσος, Τήλος

|

Παράλογη και προκλητική η απόφαση της Alpha Bank – Την αγανάκτησή τους εκφράζουν οι δήμαρχοι Τήλου, Κάσου και Λειψών με επιστολή τους στον υφυπουργό Ν. Σαντορινιό

Σε μία απόφαση που στερείται λογικής, αλλά και που συνάμα είναι προκλητική και στρέφεται εναντίον των κατοίκων τριών νησιών που φυλάσσουν Θερμοπύλες, προέβη η διοίκηση της Alpha Bank.

Ανακοίνωσε αιφνιδίως ότι από τις 14 Σεπτεμβρίου πρόκειται να αναστείλει τη λειτουργία των καταστημάτων της στα νησιά της Τήλου, των Λειψών και της Κάσου. Οι κάτοικοι των νησιών αυτών, με δεδομένο μάλιστα ότι πρόκειται για μοναδικά καταστήματα τραπεζών, θα μείνουν χωρίς εξυπηρέτηση για τις συναλλαγές τους και χωρίς ΑΤΜ! Η εξυπηρέτησή τους, όπως αναφέρουν οι “φωστήρες” της Alpha Bank, θα πραγματοποιείται από τα καταστήματα της… Λέρου, της Καρπάθου και της Ιαλυσού Ρόδου!

Η απόφαση αυτή έχει ήδη προκαλέσει εύλογη αναστάτωση και ανησυχίες στους κατοίκους των νησιών, κυρίως όμως αισθήματα οργής και αγανάκτησης, αφού για ακόμα μία φορά διαπιστώνουν ότι η πολιτεία τους συμπεριφέρεται και τους αντιμετωπίζει ως πολίτες… τρίτης κατηγορίας! Την έντονη αγανάκτηση των κατοίκων, μεταφέρουν με επιστολή τους προς τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, οι δήμαρχοι Τήλου, Λειψών και Κάσου, ζητώντας την παρέμβαση της κυβέρνησης.

Αναφέρουν συγκεκριμένα τα εξής:
«Αξιότιμε  κύριε  Υπουργέ,
ο αιφνιδιασμός αποτελεί πλέον πολύ συχνό φαινόμενο για εμάς τους ακρίτες, οι οποίοι αισθανόμαστε, σε αρκετές περιπτώσεις, ότι χρησιμοποιούμαστε προκειμένου να παίζουν διάφοροι τα παιχνίδια τους, για δικούς τους σκοπούς. Συνεπεία αυτού και με χτυπήματα κάτω απ’ τη ζώνη γινόμαστε τα θύματα μιας  προσπάθειας  υποβάθμισης των συνθηκών ζωής των ακριτικών νησιών από ανθρώπους που  βάζουν στην άκρη κάθε έννοια φιλοπατρίας και αλληλεγγύης και προτάσσουν το κέρδος και τον υπολογισμό, ενώ παλιότερα αυτοπροσδιορίζονταν ως οι μόνοι που δεν «υποστέλλουν σημαίες». 

Μόλις χθες και εντελώς αιφνιδιαστικά ενημερωθήκαμε ότι η Τράπεζα ALPHA BANK  από 14 Σεπτεμβρίου αναστέλλει τη λειτουργία των καταστημάτων της στα  νησιά της ΤΗΛΟΥ, των ΛΕΙΨΩΝ και της ΚΑΣΟΥ. Η «εξυπηρέτηση» των κατοίκων των νησιών αυτών, σύμφωνα με την τράπεζα, στο εξής   θα πραγματοποιείται από τα καταστήματα της ΛΕΡΟΥ, της ΚΑΡΠΑΘΟΥ και της ΙΑΛΥΣΟΥ ΡΟΔΟΥ. Πραγματικά πρόκειται για μια πρωτοφανή απόφαση, η οποία ξεπερνάει κάθε λογική.

Αναφερόμαστε δε στα μοναδικά καταστήματα τραπεζών και στα μοναδικά ATM. Ειλικρινά αδυνατούμε  να κατανοήσουμε το σκεπτικό της απόφασης αυτής, όπως αδυνατούμε να κατανοήσουμε το γεγονός ότι θα πρέπει στο εξής ο κάθε μικρονησιώτης να θαλασσοδέρνεται για ώρες προκειμένου να μπορεί να αγοράσει ένα παράβολο των 10 ευρώ ή να πληρώσει ένα λογαριασμό ή να διεκπεραιώσει μια οποιαδήποτε απλή τραπεζική συναλλαγή

Πραγματικά, διερωτόμαστε, πώς είναι δυνατόν με ένα fax να κλείνουν καταστήματα χωρίς να υπολογίζουν και χωρίς να προετοιμάζουν  κανέναν, σαν να πρόκειται για πολίτες τελευταίας κατηγορίας των οποίων η ύπαρξη δεν έχει καμία σημασία. Οι κάτοικοι των ΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ τι είμαστε;  Φύλακες των συνόρων της πατρίδας μας μόνο; Πείτε μας τι είμαστε και αν υπάρχει νόημα να κατοικούμε στα ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ. 

Οι τράπεζες διασώθηκαν χάρη στις θυσίες των ελλήνων πολιτών,  από τα χρήματα των φορολογουμένων και με απόφαση του κράτους. Αυτές με τη σειρά τους έχουν ηθική και κοινωνική υποχρέωση τούτη την ώρα να στηρίξουν τον έλληνα πολίτη παραμερίζοντας τις λογιστικές λογικές και τις οικονομίες κλίμακας. Και αν δεν το κάνουν από μόνοι τους θα πρέπει να τους υποχρεώσετε εσείς ως κράτος, έχετε κάθε δικαίωμα αλλά και υποχρέωση.  

Εμείς σαν απλοί πολίτες δεν θα επιτρέψουμε τέτοια συμπεριφορά και σας ζητούμε να σταθείτε στο πλευρό μας αρωγοί στο δίκαιο αγώνα μας.  Θα σηκώσουμε ανάστημα και θα αποδείξουμε ότι ούτε κι αυτός ο αιφνιδιασμός θα σταθεί ικανός να κάμψει την αξιοπρέπεια και την ορμέμφυτη ανάγκη των νησιωτών  για διαρκή διεκδίκηση.

Τέρμα πια στην κοροϊδία και  στον εμπαιγμό. Τέρμα στα ύπουλα παιχνίδια από κάποιους που βλέπουν τους ανθρώπους σαν απλά λογιστικά νούμερα σε έναν υπολογιστή. Είμαστε φορολογούμενοι πολίτες αυτής της χώρας και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ίση μεταχείριση. Ας έρθουν αυτοί οι κύριοι να κατοικίσουν στα  νησιά μας το χειμώνα.

Αν έχουν το θάρρος, εμείς τους προκαλούμε να έρθουν εδώ στο νησί χωρίς μόνιμο γιατρό, αντιμέτωποι  με την εξάρτηση απ’ τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και τα απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα και να έρθουν αυτοί να προστατέψουν την πατρίδα.
«Το Αιγαίο είναι ακριβό αλλά είναι και μονάκριβο»

Με εκτίμηση,
Οι Δήμαρχοι
ΤΗΛΟΥ:  ΜΑΡΙΑ ΚΑΜΜΑ
ΚΑΣΟΥ: ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΝΑΚΗ-ΣΟΡΩΤΗ 
ΛΕΙΨΩΝ: ΦΩΤΗΣ ΜΑΓΓΟΣ».

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Ροδιακή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες