ΕΑΣ Νάξου - Δ. Καπούνης: "Λυπάμαι αλλά, θα αναγκαστούμε να κλείσουμε λιμάνι και αεροδρόμιο" (video)

Aπό τις αρχές της φετινής χρονιάς είχε μειωθεί κατά 7,7% η παραγωγή της περίφημης Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ...  Της "Ναυαρχίδας" της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου...  Ο Δημήτρης Καπούνης - πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της "Ενωσης" εκτιμά πως η παραγωγή σε γραβιέρα θα είναι εφέτος μειωμένη κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, λόγω των μικρότερων ποσοτήτων γάλακτος που εισκομίζουν οι παραγωγοί στον Συνεταιρισμό. 

Η ετήσια παραγωγή της ΕΑΣ Νάξου σε γραβιέρα υπολογίζεται στους 1.250 τόνους, οπότε η μείωση κατά 30% ισοδυναμεί με απώλεια 375 τόνων τελικού προϊόντος από την αγορά.  Οι λόγοι γνωστοί; Οικονομικοί από τη στιγμή που η Κυβέρνηση ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων δεν έχει πάρει..

Ευχολόγια αρκετά... Η ΕΑΣ Νάξου παλεύει μόνη της για να κερδίσουν κάτι οι παραγωγοί της Νάξου... Η ίδια κάνει κινήσεις ενίσχυσεις αλλά δεν είναι αρκετές. Ειδικά όταν σε χώρες όπως η Ισπανία ή η Ολλανδία έχουμε κατά κεφαλή επιδότηση των ζώων κια όχι απλά ένα επίδομα όπως γίνεται στην Ελλάδα...

Το θέμα πρόσφατα έφτασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο... Μέσω ερώτησης που κατέθεσε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης.  "Τι δυνατότητες στήριξης υπάρχουν για τους παραγωγούς, ειδικά των προϊόντων ΠΟΠ, ώστε να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος παραγωγής; Έχουν κατατεθεί μέτρα στήριξης προς έγκριση από την Ελληνική κυβέρνηση και αν ναι, ποια είναι αυτά;" Μέρος από την ερώτηση που κατέθεσε και με ιδιαίτερη αναφορά στην Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ...  

Και σήμερα, ο Δημήτρης Καπούνης, επανέλαβε αυτό που είχε πει πριν από μερικές ημέρες και είχε περάσει χωρίς να το υπογραμμίσει κάποιος. Τι είπε; «αν η Πολιτεία δεν σταθεί δίπλα μας, η επόμενή μας κίνηση θα είναι να κλείσουμε το αεροδρόμιο και το λιμάνι»! Την πρώτη φορά που το είπε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Γεωργαντάς που ήταν στο στούντιο δεν είπε κουβέντα.. Είπε ένα "σας περιμένω στο γραφείο μου".. Αλλά πρόσκληση δεν ήρθε ποτέ προς την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.. 

Τώρα ο κος Καπούνης το επανέλαβε αλλά πρόσθεσε και το "όταν ανοίξουμε το αεροδρόμιο, ο πρώτος που θα είναι στο αεροπλάνο για Νάξο θα είναι ο Υπουργός. Να είστε σίγουροι"... Μέχρι τότε όμως;  

Την στήριξη της Πολιτείας στους κτηνοτρόφους της Νάξου και όχι μόνον ώστε να αντιμετωπίσουν το σαρωτικό κύμα ακρίβειας ζήτησε, γι’ άλλη μία φορά, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως παρότι έχει ζητηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά, δεν έχει ακόμη δοθεί κάποια απάντηση, ενώ επανέλαβε ότι η Ε.Α.Σ. θα στηρίξει όπως μπορεί τους κτηνοτρόφους, αλλά προειδοποίησε πως «αν η Πολιτεία δεν σταθεί δίπλα μας, η επόμενή μας κίνηση θα είναι να κλείσουμε το αεροδρόμιο και το λιμάνι»!

Από εκεί και πέρα, στην κάμερα της εκπομπής  και με τους πρωταγωνιστές στην εκκλησία της Μυρτιδιώτισσας στο κέντρο της πόλης. μίλησαν και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου, κ. Μανώλης Μπαρδάνης και ο ταξιδιωτικός πράκτορας, κ. Σταμάτης Καπίρης, οι οποίοι δήλωσαν αισιόδοξοι για την τουριστική κίνηση του φετινού καλοκαιριού στο νησί μας. 

Μάλιστα ο κος Καπίρης ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μη πληρωμή του Μεταφορικού ισοδύναμου προς τους νησιώτες και στη συνέχεια ανέφερε - κάτι που επιβεβαίωσε ο κος Μπαρδάνης - ότι τα πλοία έρχονται γεμάτα και οι προοπτικές για το φετινό καλοκαίρι είναι πολύ καλές... 

Δείτε το σχετικό video 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News