ΕΑΣ Νάξου - Καπούνης: "Κύριε Μητσοτάκη, μην μας γυρνάτε την πλάτη"

Απρίλιος του 2019... Προεκλογική περίοδος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται στη Νάξο σε ταξίδι αστραπή και βρίσκει χρόνο ώστε να επισκεφθεί τα γραφεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Ακουσε τα καλά και τα ... κακά της ΕΑΣ Νάξου, κοινώς τα προβλήματα που την απασχολούν, με τον πρόεδρό της Δημήτρη Καπούνη, ουσιαστικά να εκφράζει το σύνολο των αγροτών, ενώ γεύτηκε την εξαιρετική γραβιέρα Νάξου... Και λίγο πριν φύγει εξέφρασε τον ενθουσιασμό του με την πρόοδο της Ε.Α.Σ., την οποία, μάλιστα, χαρακτήρισε «παράδειγμα προς μίμηση»! 

Αυτά τότε.. Σήμερα, η Κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας δεν έχει προβεί σε καμία ουσιαστική κίνηση ενίσχυσης των αγροτών και κτηνοτρόφων. Οχι μόνο της Νάξου, αλλά στο σύνολο της επικράτειας. Ναι. Εχει πληρώσει νωρίτερα κάποιες επιδοτήσεις αλλά κάποιο ουσιαστικό μέτρο δεν έχει λάβει. Ακόμη και αυτό της ένταξης των Αγροτών και Κτηνοτρόφων μέσω των ΚΑΔ τους στα επαγγέλματα που έχει πληγεί και θα πάρει την επιδότηση των 800 ευρώ που ως γνωστόν (και το ξεχνάμε) καλύπτει τον μισό Μάρτιο και τον Απρίλιο.. 

Και σήμερα, Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου Δημήτρης Καπούνης μίλησε στο flash.gr κάνοντας έκκληση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τους αρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Εργασίας Γιάννη Βρούτση (είναι και Ναξιώτης από το Φιλώτι) να εντάξουν και αυτούς τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς στους ΚΑΔ των ενισχύσεων 

Τι αναφέρει; "Η Ένωση στηρίζει και απευθύνεται σε χιλιάδες οικογένειες στη Νάξο και τις μικρές Κυκλάδες. Το 60% της οικονομίας του νησιού στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα.Η διανομή προς Πάρο και Σαντορίνη σταμάτησε αφού κόπηκαν τα  καράβια.

Τον τουρισμό τον ξεχνάμε κατά πως φαίνεται που για πολλούς αγρότες και κτηνοτρόφους αποτελούσε μία παράλληλη οικονομική ανάσα. Αρνιά κατσίκια φέτος δεν θα μπορέσουμε να αγοράσουμε από τους κτηνοτρόφους μας γιατί δεν τα δίνουν γιατί η τιμή είναι μόλις 3 ευρώ το κιλό. Αφού και το Πάσχα θα υπάρχουν τα μέτρα.

To HORECA έκλεισε και δεν πουλήσαμε αυτό τον μήνα Μάρτη.  Ήδη έπεσαν 22% οι πωλήσεις και έπεται συνέχεια.

Οι παραγωγοί παίρνουν ζωοτροφές με πίστωση και το χρέος τους έχει φτάσει 3.200.000 ευρώ.

Οι εταιρείες που πουλούσαμε τυρί πατάτες και κρέας δεν πληρώνουν μας πήραν τηλέφωνο και πάνε ένα με δύο μήνες της πληρωμές πίσω...

Το ΟΣΔΕ (αιτήσεις παραγωγών για τις επιδοτήσεις έκλεισε)

Καλούμε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μη μας γυρίσει την πλάτη. Είμαστε ο πρωτογενής τομέας που είναι ατμομηχανή για την ελληνική Περιφέρεια. Αν καθυστερήσουν κι άλλο, θα αντιδράσουμε»