ΕΑΣ Νάξου: Προσφορά Αγάπης σε έξι φιλανθρωπικά ιδρύματα

Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα δεν είναι... Χριστούγεννα και στην Νάξο έχουν μπει για τα καλά στο γιορτινό κλίμα. Μικρά παιδιά του νησιού με παραδοσιακές φορεσιές(μέλη ως επί τω πλείστον του Αθλητικού Μορφωτικού Συλλόγου Φιλωτίου Νάξου)  βγήκαν στους δρόμους και έψαλαν τα κάλαντα, ζωντανεύοντας μνήμες περασμένων δεκαετιών. Οι δρόμοι γέμισαν ήχους τσαμπούνας και τουμπακιού, θυμίζοντας την εποχή που οι βοσκοί κατέβαιναν από τα Ορεινά του νησιού και έψελναν στους νοικοκυραίους τα παραδοσιακά κάλαντα της Νάξου. Τα παιδιά, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί. Ολα μαζί χόρεψαν παραδοσιακούς νησιώτικους χορούς, με μικρούς και μεγάλους να τα παρακολουθούν γεμάτοι χαμόγελα.

Και οπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα iefimerida.gr αφού έψαλαν τα παραδοσιακά κάλαντα της Νάξου, τα παιδιά-μέλη του Αθλητικού Μορφωτικού Συλλόγου Φιλωτίου κεράστηκαν γλυκά που φτιάχνονται παραδοσιακά κάθε χρόνο στη Νάξο τα Χριστούγεννα, όπως βαβουνάκια (μικρά σιροπιαστά γλυκά σε σχήμα βάβουνα -εντόμου- με μέλι, σουσάμι, κανέλα και καρύδι) και ζυμωτό Χριστόψωμο (που παλιότερα οι νοικοκυρές προσέφεραν εκτός από τους ανθρώπους και στα ζωντανά της οικογένειας για να πάει καλά η χρονιά).

Παράλληλα, οι μικροί μαθητές του νησιού, με την υποστήριξη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, προσέφεραν ναξιώτικα προϊόντα για το πρωτοχρονιάτικο και το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε έξι φιλανθρωπικά ιδρύματα: το Χαμόγελο του Παιδιού, την Κιβωτό του Κόσμου, το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας, το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής, την Στέγη Ανηλίκων Σύρου και το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων «ο Άγιος Βλάσιος». Η προσφορά αγάπης συμπεριλαμβάνει: Τριακόσια κιλά από την ξακουστή, θρεπτική και ιδανική για το κολατσιό των παιδιών, γραβιέρα Νάξου κομμένη σε φέτες, αμνοερίφια και πεντανόστιμες πατάτες Νάξου. Και εάν θέλουμε να το μεταφράσουμε σε αριθμούς; Τετρακόσια κιλά γραβιέρα, εξακόσια κιλά κρέας και ένας τόνος πατάτες…

Ακόμη, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, σεβόμενη την παράδοση του τόπου, θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις, για να μεταλαμπαδεύσει το Πνεύμα των ναξιώτικων Χριστουγεννιάτικων εθίμων και στην υπόλοιπη χώρα πραγματοποιώντας καθημερινά εκδηλώσεις στη Χώρα της Νάξου.