ΕΑΣ Νάξου - Τσίπρας: Η συζήτηση για το "Αρσενικό Νάξου ΠΟΠ" και οι Θερμοπύλες

Τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, υποδέχθηκε σήμερα η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.  Ο κ. Τσίπρας πραγματοποίησε επίσκεψη στη Νάξο και στο πλαίσιο αυτής βρέθηκε στην «Ένωση». Τον υποδέχθηκε, δε, σύσσωμο το Δ.Σ. της Ε.Α.Σ., ενώ τον συνόδευαν μεταξύ άλλων ο Τομεάρχης Αγροτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Νίκος Συρμαλένιος και ο πρώην βουλευτής κ. Νίκος Μανιός και ο υποψήφιος βουλευτής Αντώνης Γάκης. 
 
Κατά την επίσκεψή του στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου ο κ. Τσίπρας πρώτα ξεναγήθηκε στο Πρότυπο Γεωπονικό Κέντρο, στο Κτηνιατρείο, στο Τμήμα Εμπορίας Ζωοτροφών και στο Συσκευαστήριο Πατάτας της Ε.Α.Σ. Νάξου, για τη λειτουργία και τις δραστηριότητες των οποίων ενημερώθηκε αναλυτικά. 
 
Οπως διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο ενημέρωσης από την ΕΑΣ Νάξου... Ακολούθησε συζήτηση του κ. Α. Τσίπρα με το Δ.Σ. της Ε.Α.Σ. Νάξου, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Δημήτρη Καπούνη. Τα μέλη του Δ.Σ. αναφέρθηκαν, μεταξύ πολλών άλλων ζητημάτων, στα προβλήματα που υπάρχουν στον αγροτικό τομέα στη Νάξο, στο μεγάλο «στοίχημα» του νέου (μέσω Προγράμματος) Τυροκομείου που επιθυμεί να κατασκευάσει η Ε.Α.Σ., στην ανάγκη ένταξης και των αγροτοκτηνοτρόφων σε κάποιον από τους ΚΑΔ των ενισχύσεων για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα προβλήματα που τους έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός, στη δημιουργία Τυροκομείου στην ορεινή Νάξο από την «Ένωση» για την παρασκευή του (κατοχυρωμένου ως Π.Ο.Π. προϊόντος πια) «Αρσενικού» Νάξου και στην προσπάθεια της Ε.Α.Σ. Νάξου για κατοχύρωση ως προϊόντος Π.Ο.Π. των αμνοεριφίων της Νάξου και της Αμοργού. Κατατέθηκε στον κ. Τσίπρα και Υπόμνημα σχετικά με το σύνολο των προβλημάτων.

Τσίπρας: Φυλάτε Θερμοπύλες

Τι ανέφερε ο κος Τσίπρας; «Η χρονιά φέτος ήταν εξαιρετικά αρνητική και πριν τον κορωνοϊό. Όμως μετά τον κορωνοϊό νομίζω ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης για τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους και κατ επέκταση και για τους συνεταιρισμούς. Γι αυτό και από την αρχή προτείναμε μια εμπροσθοβαρή ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, οριζόντια» ανέφερε χαρακτηριστικά και παρουσίασε στην συνέχεια τους πυλώνες του προγράμματος Μένουμε Όρθιοι στο σκέλος του πρωτογενούς τομέα. 

Μη επιστρεπτέα ενίσχυση, πρόσβαση σε δανεισμό με διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία και ειδικά για τους κτηνοτρόφους έκτακτη ενίσχυση με 80 εκατομμύρια ευρώ για να ξεπεράσουν αυτή την κρίση όπως ανέφερε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ταυτόχρονα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση που τους τελευταίους μήνες  καθυστερεί τις διαδικασίες ενίσχυσης μέσα από το   μεταφορικό ισοδύναμο. 

«Τους τελευταίους 6 μήνες βλέπουμε ότι η κυβέρνηση να μην προωθεί, να υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και στην αποπληρωμή μέσα από το μεταφορικό ισοδύναμο. Το τρέχον έτος δεν έχει ανοίξει καν η πλατφόρμα προκειμένου να ενταχθούν οι επιχειρήσεις. Αυτό πιστεύω ότι είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος, μεγάλο πρόβλημα, να μην αντιλαμβάνεται την ανάγκη μιας ειδικής μεταχείρισης απέναντι στους παραγωγούς των νησιών. Να μην αντιλαμβάνονται δηλαδή την έννοια της νησιωτικότητας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην νέα ΚΑΠ που προβλέπει λιγότερους πόρους , ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε  ότι  «οι Έλληνες παραγωγοί θα πρέπει να είναι έτοιμοι γιατί θα πρέπει να δοθεί μια μάχη ώστε τα όποια πακέτα στήριξης να συνδεθούν τουλάχιστον με το κριτήριο της νησιωτικότητας. Οι παραγωγοί μας πρέπει να έχουν μεγαλύτερες ενισχύσεις για να ανταπεξέλθουν» τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας που προηγουμένως είχε περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις του του συνεταιρισμού της Νάξου σημείωσε ότι είναι σημαντικό που αυτή η συνεταιριστική οργάνωση στέκεται στο πλευρό των αγροτών από το 1926 και αριθμεί χιλιάδες μέλη.  «Εδώ εσείς φυλάτε Θερμοπύλες. Και πρέπει να δούμε πως θα κάνουμε καλύτερη την δική σας τη ζωή γιατί συμβάλετε πολύ σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας . Είναι πολύ σημαντική προσπάθειά σας και πρέπει να ενισχυθείτε» είπε και σημείωσε ότι η Νάξος έχει κι άλλη μια σημαντική ιδιαιτερότητα.

Είναι ένα νησί που εκτός από την φυσική ομορφιά είναι και ιδιαίτερα γόνιμος τόπος με ποιοτικά προϊόντα. «Είναι ένα νησί που δεν έχει στηριχθεί στον τουρισμό ως μονοκαλλιέργεια αλλά έχει και πρωτογενή τομέα. Κι αυτό είναι πολύ κρίσιμο όχι μόνο για την Νάξο αλλά για το μοντέλο της οικονομίας στην χώρα μας, που δεν μπορεί να στηρίζεται μονάχα στον τουρισμό και  πρέπει να στηρίξουμε την πρωτογενή παραγωγή. Και  πρέπει επιπλέον να στηρίξουμε το αξιόλογο συνεταιριστικό μοντέλο που έχετε εσείς εδώ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news...