Εκπτώσεις από Golden Star και Fast Ferries

Το καμπανάκι του Ιουνίου ήταν πολύ ηχηρό προς την αγορά με πτώση της επιβατικής κίνησης κάτι που ανάγκασε τις ακτοπλοϊκές εταιρίες να προχωρήσουν σε κινήσεις ουσίας ώστε να προλάβουν τα χειρότερα και κυρίως να στείλουν ένα πολύ δυνατό μήνυμα προς τους Ελληνες ότι είναι κοντά τους και θα τους βοηθήσουν στην επιχείρηση «διακοπές»… Και το πρώτο μέτρο δεν είναι άλλο από τις εκπτώσεις στις τιμές είτε ατομικών εισιτηρίων είτε των μέσων μεταφοράς… Σε συνέχεια των σημαντικών προσφορών που «τρέχουν» ήδη, κάποιες εταιρείες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επιπλέον ενέργειες, προκειμένου να τονώσουν τη ζήτηση από το εσωτερικό, όπως αναφέραμε και κυρίως προς τους τουριστικούς προορισμούς που επλήγησαν περισσότερο από την προσφυγική κρίση.

Ανατολικό Αιγαίο

Τον δρόμο άνοιξε η Blue Star Ferries, η οποία ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε έκπτωση 30% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των επιβατών που θα επιλέξουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές τα νησιά Λέσβο, Χίο, Λέρο και Κω, μια προσφορά που ισχύει για όλες τις κατηγορίες επιβατικών εισιτηρίων, Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. , για να ακολουθήσει λίγο αργότερα η Hellenic Seaways, η οποία έκανε γνωστό πως μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου θα προσφέρει 100 εισιτήρια για το δρομολόγιο Πειραιάς-Μεστά Χίου με το ανακαινισμένο Νήσος Σάμος στην τιμή των 19 ευρώ, μέχρις εξαντλήσεώς τους, ενώ για το ίδιο δρομολόγιο με την κράτηση για δύο επιβάτες και ένα ΙΧ αυτοκίνητο θα προσφέρεται έκπτωση 50% στο ΙΧ. Επιθετική τιμολογιακή πολιτική υιοθετεί και η Minoan Lines του ομίλου Grimaldi, η οποία έχει διάφορα πακέτα για όλες τις κατηγορίες επιβατών από παιδιά και οικογένειες μέχρι νέους και ηλικιωμένους.

Κυκλάδες

Όμως προσφορές έχουμε και για τις Κυκλάδες από τη γραμμή της Ραφήνας από τις δύο εταιρείες που δραστηριοπιούνται φέτος στη Παροναξία. Η αρχή έγινε από την Golden Star Ferries η οποία από την περασμένη Πέμτπη (07/07) έχει το Superferry ΙΙ στη γραμμή της Παροναξίας. Και όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της «Σας ενημερώνουμε ότι στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης και της ευαισθησίας απέναντι στις οικονομικές δυσκολίες του επιβατηγού κοινού, η εταιρεία μας, Golden Star Ferries επαναδιαμορφώνει τους ναύλους των Ι.Χ. οχημάτων. Από Δευτέρα 11/07/2016 και έως το τέλος της περιόδου, έχουμε νέες πιο χαμηλές τιμές στα αυτοκίνητα για όλους τους προορισμούς. Συγκεκριμένα οι τιμές των Ι.Χ. διαμορφώνονται ως εξής:

Ραφήνα - Άνδρος : 40 Ευρώ

Ραφήνα — Τήνος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος: 50 Ευρώ

Σημείωση 1: Αφορά τα εισιτήρια που θα εκδοθούν το συγκεκριμένο διάστημα (11/07-17/07), για όλη την καλοκαιρινή σεζόν.

Σημείωση 2: Εως το βράδυ της Κυριακής, ο ναύλος του ΙΧ είναι  για Άνδρο 42 ευρώ, για Τήνο 55, για Μύκονο 60 και για Νάξο – Πάρο στα 65 ευρώ.
 

Ενστολοι

Και η δεύτερη εταιρεία από την Ανδρο, η «κόκκινη» Fast Ferries προσφέρει έκπτωση 25% στα ατομικά εισιτήρια του μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού και των οπλιτών θητείας του ΥΠΕΘΑ, όπως και των αστυνομικών και των πυροσβεστών, τα οποία αφορούν τις ιδιωτικές μετακινήσεις τους. Η έκπτωση παρέχεται στις θέσεις οικονομική και αριθμημένη, ενώ τόσο για την έκδοση των εισιτηρίων όσο και για την επιβίβαση στα πλοία, θα πρέπει να επιδεικνύεται η υπηρεσιακή ταυτότητα του επιβάτη. Η έκπτωση ισχύει σε όλα τα δρομολόγια και για όλους τους προορισμούς της Fast Ferries, αλλά δεν μπορεί να συνδυαστεί και με άλλη εμπορική έκπτωση της εταιρείας.

Κρίση

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), κατά την περίοδο 2009-2014 η ελληνική ακτοπλοΐα απώλεσε συνολικά 15 εκατ. επιβατών (!) ενώ οι συσσωρευμένες ζημίες των εταιρειών ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα, συνολικά εννέα ακτοπλοϊκές εταιρείες ενώ οι υπόλοιπες σύμφωνα με τον ΣΕΕΝ, επιβίωσαν, χάρη στη στήριξη των βασικών τους μετόχων και τη μείωση του κόστους εμπορικής εκμετάλλευσης που ήταν αποτέλεσμα της ευελιξίας που πρόσφερε το νέο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει από το 2012. Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στη δραματική συρρίκνωση που υπέστησαν τα εισοδήματα των νοικοκυριών από τις άμεσες περικοπές στους μισθούς αλλά και στην υπέρμετρη αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων, που οδήγησαν αρκετούς Έλληνες να μην πάνε καλοκαιρινές διακοπές ή να κάνουν διακοπές που δεν θα περιλαμβάνουν έξοδα για ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να ταξιδέψουν οδικώς σε κάποιο κοντινό προορισμό της Αττικής, με επίκεντρο την Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα, ώστε να μην χρειαστεί να πληρώσουν για εισιτήρια και τη μεταφορά του αυτοκινήτου τους. Σημαντικό ρόλο στην πτώση της κίνησης παίζει η αύξηση που παρουσιάζουν οι αεροπορικές μεταφορές, οι οποίες κερδίζουν μερίδιο στο σύνολο των μεταφορών. Οι φθηνοί ναύλοι που προσφέρουν κατά κύριο λόγο Rynair και Aegean έχουν οδηγήσει πολλούς καταναλωτές να επιλέξουν το αεροπλάνο για τη μετακίνησή τους.

Με πληροφορίες από Enandro.gr και imiresia.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News