Εκτακτο πλοίο ανάγκης ζητούν οι αγρότες της Κρήτης

Σε 48ωρη πανελλαδική απεργία κατέρχονται οι ναυτεργάτες, όπως αποφάσισε την Τρίτη η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με αιχμή το φορολογικό. Τα πλοία όλων των κατηγοριών θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας από τις 6 το πρωί της Παρασκευής, 2 Δεκεμβρίου, έως και τις 6 της Κυριακής, 4 Δεκεμβρίου, με προοπτική κλιμάκωσης της κινητοποίησης. Η απόφαση αυτή έφερε αναστάτωση στους αγρότες της Κρήτης, που ζητάνε πλοίο έκτακτης ανάγκης. Σε αντίθετη περίπτωση υποστηρίζουν ότι η απεργία θα αποτελέσει «τη ταφόπλακα παραγωγών εκτός εποχής αγροτικών προϊόντων του νησιού». «Αυτή την εποχή η απεργία δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους παραγωγούς κηπευτικών της Κρήτης», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας «Ανατολή» κ. Μιχάλης Αγγελάκης.

Και προσθέτει: «Από την μέχρι στιγμής στάση τους οι ναυτικοί δεν δέχονται να ναυλωθεί κάποιο πλοίο έκτακτης ανάγκης, αν και ο νόμος το αναφέρει ρητά. Φοβόμαστε ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα είναι επαναλαμβανόμενες και θα διαρκέσουν μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή την εποχή έχουν ήδη ξεκινήσει οι εξαγωγές και οι ξένοι απαιτούν τα φορτία να είναι στην ώρα τους στα λιμάνια. Αν δεν συμβεί τότε θα στραφούν στους ανταγωνιστές μας Ισπανούς και εμείς θα χάσουμε τις αγορές. Αυτή την εποχή εξάγουμε αγγούρια και πιπεριές».

Από την πλευρά του ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Παραγωγών Εκτός Εποχής Κηπευτικών και Αγροτικών Δραστηριοτήτων Φυτικής Παραγωγής Δήμου Ιεράπετρας, σε ανακοίνωσή του τονίζει:

@ Γνωρίζετε ότι ο δήμος Ιεράπετρας έχει περίπου 16.000 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

@ Γνωρίζετε ότι όλα τα θερμοκήπια είναι σε περίοδο συγκομιδής.

@ Γνωρίζετε ότι οι παραγωγοί επιβιώνουν οριακά λόγω υψηλού κόστους παραγωγής και εξουθενωτικού ανταγωνισμού.

@ Γνωρίζετε ότι οι καλλιεργητές προσπαθούν πλέον να καλύψουν το κόστος και όχι να έχουν κέρδος, ενώ είναι χρεωμένοι σε ιδιώτες και τράπεζες.

@ Γνωρίζετε ότι ο υψηλός και δυσβάστακτος Φ.Π.Α, η προκαταβολή φόρου και η υψηλή φορολόγηση δεν αφήνουν περιθώρια για επιβίωση.

Βάλτε πλοίο

Σε αυτά και πολλά άλλα οι παραγωγοί προσπαθούν να ανταποκριθούν με αβέβαιη την επόμενη μέρα. Τώρα έρχεται η 48ωρη απεργία της Π.Ν.Ο, με προοπτική κλιμάκωσης. Έχετε χρέος και ευθύνη να ζητήσετε άμεσα από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας  να εφαρμοστεί το άρθρο 25 του νόμου 4256/2014 το οποίο αναφέρει σαφώς ότι: «Για τη διασφάλιση της συνοχής του νησιωτικού χώρου και της εδαφικής συνέχειας της χώρας, όταν διακόπτεται η τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των ηπειρωτικών λιμένων και των νησιών, για λόγους οι οποίοι δεν οφείλονται σε ανωτέρα βία ή απαγόρευση απόπλου, εφαρμόζεται πρόγραμμα δρομολογίων έκτακτης ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας. Σας καλούμε να παρέμβετε για την άμεση εφαρμογή του Νόμου και την επίλυση του προβλήματος που αφορά άμεσα την κοινωνία της Ιεράπετρας».

Ναυτικοί

Στο μεταξύ το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ προκειμένου να αποφασίσει τη συνέχιση η μη των κινητοποιήσεών της. «Οι Έλληνες ναυτικοί, αντί να έχουν μηδενική φορολόγηση, λόγω της ιδιομορφίας και των ιδιαίτερα σκληρών και ανθυγιεινών συνθηκών του επαγγέλματος και της ανεκτίμητης προσφοράς τους στην εθνική οικονομία, έχουν ήδη υποστεί μέχρι σήμερα εξοντωτική αύξηση της φορολογίας του εισοδήματός τους», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της ΠΝΟ.

Πηγή: