Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα - 120 δόσεις: 7.000 αιτήσεις μέσα σε μία ημέρα (!!!)

Ελλάδα – 120 δόσεις: 7.000 αιτήσεις μέσα σε μία ημέρα (!!!)

|

Με το καλημέρα, της έναρξης λειτουργίας όσον αφορά τις 120 δόσεις μέσω πλατφόρμας και αποδεικνύεται ότι το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο – 7000 αιτήσεις τη στιγμή που έχουμε δεκαπλάσιο αριθμών επισκεπτών 

Τα πρώτα στατιστικά στοιχεία από την «κινητοποίηση» των οφειλετών του δημοσίου καλείται να «μελετήσει» το οικονομικό επιτελείο, καθώς οι λεγόμενες 120 δόσεις είναι αυτή τη στιγμή το νούμερο ένα δημοσιονομικό στοίχημα. Οι θεσμοί επιμένουν ότι το μέτρο θα δημιουργήσει δημοσιονομική τρύπα η οποία μάλιστα μπορεί να φτάσει στο 0,5% του ΑΕΠ. Από την άλλη το οικονομικό επιτελείο επιμένει ότι όχι μόνο δεν θα θιγούν τα έσοδα του δημοσίου αλλά ότι θα προκύψει και πλεόνασμα. Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτες ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας αποδεικνύουν ότι το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο.

Μέχρι σήμερα το πρωί, περισσότεροι από 70.000 είχαν επισκεφτεί την πλατφόρμα, ενώ από αυτούς οι 7.000 ήδη προχώρησαν στη ρύθμιση των οφειλών τους. Τι όμως έχει σημασία για το υπουργείο Οικονομικών: Αν αυτοί που ρυθμίζουν είναι οφειλέτες που είχαν εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια τακτοποίησης των χρεών τους –άρα φέρνουν φρέσκο χρήμα στα ταμεία τώρα- ή αν είναι οφειλέτες που το… πάλευαν οπότε τώρα αντιμετωπίζουν τη ρύθμιση ως «μάννα εξ’ ουρανού» που θα τους φέρει μικρότερη δόση. Πάντως, όπως συνειδητοποίησαν ήδη όσοι οφειλέτες εντάχθηκαν ήδη στη ρύθμιση, το σύστημα είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να «ωθεί» τον οφειλέτη να πληρώνει όσο το δυνατόν περισσότερα κάθε μήνα.

Τα κίνητρα της εξόφλησης σε όσο το δυνατόν λιγότερες δόσεις είναι δύο:

1. Πρώτον διαγράφεται μεγαλύτερο ποσοστό των προσαυξήσεων και των τόκων που έχοιυν ήδη καταλογιστεί στον οφειλέτη. Επίσης, επειδή η ρύθμιση είναι έντοκη (με επιτόκιο 5% για οφειλές άνω των 3000 ευρώ) όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα αποπληρωμής, τόσο μεγαλύτερο είναι και το ποσό των τόκων που πρέπει να καταβάλλει ο οφειλέτης για να κλείσει τη ρύθμιση.

2. Δεύτερον δίδεται η δυνατότητα να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στον δεσμευμένο από την εφορία τραπεζικό λογαριασμό. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο καθώς η ΑΑΔΕ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ακριβώς το πώς θα γίνει η υλοποίηση. Ο πρώτος τρόπος είναι να μπορεί να αποπληρωθεί η δόση της ρύθμισης μέσα από το υπόλοιπο του δεσμευμένου τραπεζικού λογαριασμού. Και ο δεύτερος τρόπος είναι να αυξηθεί το ακατάσχετο όριο του τραπεζικού λογαριασμού.

Η σχετική τροπολογία επί του θέματος έχει ήδη ψηφιστεί αλλά για την υλοποίηση απαιτείται η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης αλλά και η προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο. Η ολοκλήρωση του θέματος προϋποθέτει στενή καθημερινή συνεργασία της ΑΑΔΕ με τις τράπεζες. Σχετικές συσκέψεις επί του θέματος έχουν ήδη προγραμματιστεί με στόχο και το συγκεκριμένο μέτρο να ενεργοποιηθεί μέσα στον Ιούνιο.

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν… 

– Καταρχήν οι οφειλέτες θα πρέπει να εισέλθουν στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr

– Είτε πατώντας την ένδειξη «Άνοιξε η εφαρμογή των 120 δόσεων», είτε επιλέγοντας την ένδειξη «υπηρεσίες προς τους πολίτες» μεταφέρονται στην είσοδο της ηλεκτρονικής εφαρμογής. Εκεί πατώντας κλικ ανοίγει το πλαίσιο, στο οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασής τους στο Taxiς net.

– Στις επιλογές ρυθμίσεων που παρουσιάζονται μπροστά τους επιλέγουν τον τύπο της ρύθμισης Ρ6 – αίτηση ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων του Ν.4611/2019 για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και 31/12/2018.

-Στη συνέχεια οι φορολογούμενοι επιλέγουν την υποβολή νέας αίτησης

– Στην επόμενη σελίδα εμφανίζονται τα στοιχεία του οφειλέτη (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο κλπ), το ύψος του εισοδήματός του, ο αριθμός των τέκνων, η επιλογή των δόσεων έως 120 και η Δ.Ο.Υ. Στον σχετικό πίνακα που εμφανίζεται οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιλέξουν τις οφειλές που θέλουν να ρυθμίσουν.

– Στην επόμενη σελίδα αναγράφεται το ποσοστό της έκπτωσης προσαυξήσεων, το ποσό έκπτωσης παγιωμένων προσαυξήσεων, οι προσαυξήσεις μετά την ημερομηνία της αίτησης, το ρυθμιζόμενο πληρωτέο ποσό ανάλογα με την έκπτωση των προσαυξήσεων, ο μέγιστος αριθμός δόσεων, το ποσό της μηνιαίας δόσης. Σε αυτό το στάδιο οι οφειλέτες θα πρέπει να επιλέξουν ανάλογα με το κούρεμα που επιθυμούν το ύψος των προσαυξήσεων τον αριθμό των δόσεων.

– Στη συνέχεια, θα πρέπει να κάνουν κλικ στην ένδειξη υπολογισμός ποσού δόσης και το σύστημα αυτομάτως υπολογίζει τη μηνιαία δόση τους.

– Στην επόμενη σελίδα εμφανίζεται η αίτηση ρύθμισης οφειλών ν.4611/2019, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Στη συνέχεια υποβάλλεται το αίτημα και εκδίδεται η Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής, με βάση την οποία θα πρέπει να καταβληθεί εντός 3 ημερών η πρώτη δόση για να επικυρωθεί η ρύθμιση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...