Ελλάδα: Αναγνωρίζονται ως ΠΟΠ έξι ελληνικά προϊόντα στην Κίνα

Την προστασία εκατό ευρωπαϊκών προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), μεταξύ αυτών και έξι ελληνικά, περιλαμβάνει η εμπορική συμφωνία που αναμένεται να υπογράψουν σήμερα το βράδυ  Ε.Ε. και Κίνα, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος, όπως είπε στο Reuters και στο Politico, έδωσε τα χέρια με την κινεζική πλευρά σε μια συμφωνία που αφορά και 100 κινεζικά προϊόντα που θα προστατεύονται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η ειδική συμφωνία προστασίας έναντι απομιμήσεων μεταξύ Κίνας και Βρυξελλών αποδίδει αποκλειστικά δικαιώματα σχετικά με το όνομα των προϊόντων που προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές παραγωγής. Μεταξύ αυτών βρίσκονται το ούζο, η φέτα, τα κρασιά Σάμου, το λάδι Λασιθίου, η Μαστίχα Χίου και οι ελιές Καλαμάτας.

Σε καθένα από τα 100 προϊόντα υπάρχει και το κινεζικό όνομα, (δείτε τη λίστα στο τέλος του άρθρου) καθώς η συμφωνία προβλέπει τη σταδιακή απόσυρση μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια όλων όσων κυκλοφορούν στην κινεζική αγορά με σύμβολα, εικόνες, γραφικά και ονομασίες που παραπέμπουν σε ευρωπαϊκές χώρες ως χώρα προέλευσης. Αυτό σημαίνει πως ό,τι περιλαμβάνεται στη συγκεκριμένη λίστα για την οποία υπάρχει συμφωνία θα μπορούν να πωλούνται με το συγκεκριμένο όνομα μόνο εφόσον έχουν παραχθεί σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές περιοχές. Οι υπόλοιποι παραγωγοί απομιμήσεων οφείλουν να αναζητήσουν διαφορετικό όνομα για το προϊόν τους.

Εναντι απομιμήσεων θα προστατεύονται και εκλεκτά γαλλικά προϊόντα, τα οποία σχετίζονται με συγκεκριμένες περιοχές προέλευσης, παραδείγματος χάριν η σαμπάνια και το ροκφόρ. Ο Φιλ Χόγκαν, Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας, βρίσκεται στην Κίνα, ώστε να οριστικοποιήσει τη συμφωνία. Ως αντάλλαγμα, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συμφωνήσει παράλληλα στην προστασία εκατό κινεζικών προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.

Όπως επισημαίνει το Politico η συμφωνία ΕΕ-Κίνας αναμένεται να προκαλέσει νέο… θερμό επεισόδιο στις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ καθώς υπάρχει μια δυσαρέσκεια που βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι Βρυξέλλες σπρώχνουν τους Αμερικανούς παραγωγούς εκτός των κύριων αναπτυσσόμενων αγορών, μιας και το ευρωπαϊκό σύστημα γεωγραφικών ενδείξεων εδραιώνει την εμπορική θέση της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο.Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά τις ΗΠΑ και σύμφωνα με την Κομισιόν, η αγορά ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων έχει τζίρο 54 δισ. ευρώ. Δεδομένου του μεγέθους της κινεζικής αγοράς, η συμφωνία συνιστά τεράστια επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ θέτει τις βάσεις για αύξηση των εξαγωγών των έξι ελληνικών προϊόντων στην Κίνα. 

Με πληροφορίες και φωτογραφία από την Kathimerini.gr 

Συνημμένα Αρχεία: 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News