Ελλάδα: Αντιδράσεις για την επικείμενη απεργία πλοίων της 3ης Ιουλίου

Είναι πολλά τα λεφτά... Ακόμη και για μία ημέρα απεργίας... Και όπως ήταν αναμενόμενο έχουμε αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΝΟ με την οποία ορίζει την 3η Ιουλίου ως ημέρα 24ωρης απεργίας και οι ακτοπλόοι έκαναν την κίνησή τους..  Οπως είχαμε αναφέρει νωρίτερα..  .Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας για την Τετάρτη 3 Ιουλίου σε όλες τις κατηγορίες πλοίων αποφάσισε πριν από λίγο, με πλειοψηφία, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), η οποία συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως, προκειμένου να εξετάσει τη νέα πρόταση των ακτοπλόων που αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των πληρωμάτων της ακτοπλοϊας.

Και, ο ΣΕΕΝ, ο σύνδεσμος των ακτοπλόων, στην ανακοίνωσή του χαρακτήρισε αδικαιολόγητη τη στάση της ΠΝΟ, υποστηρίζοντας ότι η πρότασή της είναι σαφώς βελτιωμένη, σε σχέση με αυτήν του 2018, που έτυχε της άμεσης αποδοχής της Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με τον ΣΕΕΝ, η πρόταση του συνδέσμου αναφέρεται στη παροχή αύξησης 2% το 2019 και αναδρομική αύξηση 2% για το 2018, οι οποίες «αποτελούν τις υψηλότερες αυξήσεις, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί σε ΣΣΕ την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα».

Ομως, έχουμε και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες που επίσης αντιδρούν... Και όπως τονίζουν - μέσω της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδιών & Τουρισμού FedHATTA) σε ανακοίνωσή τους, τεράστια προβλήματα στις μετακινήσεις των διεθνών και Ελλήνων ταξιδιωτών στη χώρα μας και ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά, εν μέσω τουριστικής περιόδου, αναμένεται να δημιουργήσει η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που έχει προγραμματίσει για την Τετάρτη, 3 Ιουλίου η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, παραλύοντας τις θαλάσσιες μεταφορές σε ολόκληρη τη χώρα...  

H Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι η απεργία θα πρέπει ανασταλεί καθώς δημιουργεί εμπόδια στην εξυπηρέτηση των τουριστών στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, αναφέρει τα ακόλουθα: "Τέτοιες ενέργειες είναι γνωστό ότι θέτουν σε κίνδυνο την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, προκαλούν μεγάλη απογοήτευση και ταλαιπωρία στους ταξιδιώτες και δημιουργούν τεράστια προβλήματα στα λιμάνια όλης της χώρας με μεγάλες καθυστερήσεις, αλλαγές και ακυρώσεις δρομολογίων λίγες μόνο ημέρες πριν την διενέργεια των εθνικών εκλογών που η ακτοπλοϊκή κίνηση θα είναι ούτως ή άλλως αυξημένη.

Για ακόμα μία φορά, τουρίστες που έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους στην Ελλάδα ένα χρόνο νωρίτερα θα χάσουν τις πτήσεις τους ή θα καθυστερήσουν να φτάσουν στον προορισμό τους με μεγάλη ταλαιπωρία.

Συνεπώς, οι επιχειρήσεις του κλάδου θα κληθούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους με όποιο κόστος έτσι ώστε να είναι συνεπείς έναντι συμφωνιών που έχουν γίνει μήνες πριν.

Η FedHATTA σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και την απόλυτη ανάγκη να εξυπηρετηθούν οι τουρίστες μιας χώρας που η βασική της βιομηχανία είναι ο τουρισμός και η οποία επιχειρεί να αναβαθμίσει το προφίλ της διεθνώς προσελκύοντας ποιοτικό και επομένως απαιτητικό τουρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς για τις επιπτώσεις μια τέτοιας κινητοποίησης των λιμενεργατών, καλώντας όλες τις πλευρές να εξαντλήσουν τα περιθώρια διαλόγου στην επίλυση των διαφορών ώστε να αποφευχθεί η απεργία και οι αρνητικές συνέπειες που θα έχει στη διεξαγωγή του τουριστικού έργου και εν τέλει στον ελληνικό τουρισμό".