Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: Αντίδραση Αντιπολίτευσης για το "νέο εργατικό δίκαιο" και την "επίταξη" των...

Ελλάδα: Αντίδραση Αντιπολίτευσης για το “νέο εργατικό δίκαιο” και την “επίταξη” των ΜΕΘ

|

«Βάζουμε πλάτη αλλά υπάρχουν και όρια» είναι η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δύο αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και αφορούν τις αλλαγές στο εργατικό δίκαιο και την εκμίσθωση ΜΕΘ από τις ιδιωτικές κλινικές  

Ζητούν να ακυρωθεί η ΠΝΠ για 50% εργασία επί εξάμηνο με το ήμισυ μισθών-εισφορών. «Σε καμία άλλη χώρα δεν προχώρησαν οι κυβερνήσεις σε τέτοια απόφαση». Καταγγελία και αντιπρόταση στην ακριβή «ενοικίαση» κλινών ΜΕΘ από ιδιωτικά νοσοκομεία (1.600 ευρώ ημερησίως).

«Βάζουμε πλάτη αλλά υπάρχουν και όρια» είναι η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δύο αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου:

– Τη εξάμηνη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εργάζονται οι εργαζόμενοί τους εκ περιτροπής, τις δύο από τις τέσσερις εβδομάδες του μήνα, με το 50% των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών.

– Την καταβολή από τον ΕΟΠΥΥ διπλάσιας αποζημίωσης στα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα (από 800 ευρώ σε 1.600 ευρώ ημερησίως) που θα διαθέσουν κρεβάτια ΜΕΘ για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα.

Ειδικά για την πρώτη απόφαση υπήρξε αντίδραση και από το ΚΙΝΑΛ: «Αποκαλύπτει την πολιτική της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Ότι το μάρμαρο θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι», τονίζει στην ανακοίνωσή του, και ζητά την άμεση ακύρωση της απόφασης.

Σε καμία άλλη χώρα δεν έγινε αυτό

Τα βέλη στρέφονται στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος σχολιάζοντας την ΠΝΠ που υπέγραψε, παραδέχθηκε ότι «γράφει νέο Εργατικό Δίκαιο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι σε καμία άλλη χώρα δεν προχώρησαν οι κυβερνήσεις σε τέτοια απόφαση, ενώ, αντιθέτως, διαθέτουν το 10-20% του ΑΕΠ τους για να παραμείνουν ανοικτές οι επιχειρήσεις, μέχρι να περάσει η μπόρα του κορωνοϊού, αναλαμβάνοντας το μισθολογικό κόστος.  «Τα μεγάλα ‘πακέτα’ ενισχύσεων δίνονται τώρα ακριβώς για να ανακόψουν την πορεία των χωρών στο γκρεμό», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Γιώργος Τσίπρας, παραπέμποντας στη χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών που αποφάσισε ακόμα και η ΕΕ. «Αν οι επιχειρήσεις κλείσουν, δεν θα ανοίξουν πάλι μετά και αν οι εργαζόμενοι εξοντωθούν δεν θα υπάρξει επανεκκίνηση όταν θα τελειώσει όλο αυτό που ζούμε», πρόσθεσε.

Η τομεάρχης Εργασίας και πρώην υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου, επισήμανε ότι η εν λόγω απόφαση του κ. Βρούτση επιτρέπει στις επιχειρήσεις να επιβάλλουν μονομερώς την εκ περιτροπής εργασία και μείωση μισθού, ανεξάρτητα από το εάν έχουν περιορισμό δραστηριοτήτων ή όχι. «Φαίνεται ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτή την κρίση ως ευκαιρία για γενικευμένη επίθεση στην εργασία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Τέτοιες ενέργειες δεν συμπιέζουν μόνο το εισόδημα των εργαζομένων, αλλά πλήττουν συνολικά την οικονομία και την κοινωνική συνοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα», προειδοποίησε.

«Αυτό εννοούσατε ως επίταξη ΜΕΘ;»

Για το θέμα των ιδιωτικών ΜΕΘ, ο βουλευτής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ήταν αυτός που ανέδειξε το θέμα και το έφερε σε αντίστοιξη με την έκκληση του υπουργείου σε ιατρούς-νοσηλευτές να συνδράμουν τα νοσοκομεία ως εθελοντές. 

Αυτό εννοούσε η Κυβέρνηση όταν μίλαγε για “συνεργασία και βοήθεια του ιδιωτικού τομέα της Υγείας; Αυτή ήταν η … επίταξη που λέγατε ότι ήσασταν έτοιμοι να κάνετε;” τόνισε, καταγγέλλοντας ότι “κάποιοι μέσα στην κρίση, μέσα στον πανικό που περνάει αυτή τη στιγμή η χώρα, το μόνο που συνεχίζουν να σκέφτονται είναι πώς θα οικονομήσουν».

Παραπέμποντας στην πρακτική που είχε ακολουθήσει η δική του κυβέρνηση το 2016, λόγω της έξαρσης της γρίππης τότε, άφησε παράθυρο συνεννόησης για την αντιμετώπιση της κρίσης: «Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια μικρή αύξηση στο ημερήσιο νοσήλειο ΜΕΘ (πχ 20-25%) για όσο διαρκεί η πανδημία, λόγω και της μείωσης του τζίρου της ιδιωτικής μονάδας».

Η μείωση του τζίρου, όπως εξήγησε, θα οφείλεται σε αναβολή προγραμματισμένων, μη επιτακτικά αναγκαίων αυτή τη χρονική στιγμή, επεμβάσεων, προκειμένου να διατεθούν οι ΜΕΘ στους βαριά νοσούντες από τον κορωνοϊό.  Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, οι ιδιώτες που είχαν διαθέσει το 2016 τις κλίνες ΜΕΘ με μικρό ημερήσιο νοσήλειο θα παραμείνουν σ΄ αυτό το καθεστώς, ενώ οι καινούργιοι που θα «προσφερθούν» τώρα θα απολαύσουν το διπλασιασμό της ημερήσιας αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ, από τα 800 στα 1.600 ευρώ.

«Η κυβέρνηση δηλαδή θα επιβραβεύσει αυτούς που θα κάνουν την αρπαχτή τώρα στην κρίση και όχι αυτούς που στήριξαν τις ανάγκες και το προηγούμενο διάστημα», κατήγγειλε και ζήτησε την ακύρωση της απόφασης.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα euroday.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη – Μύκονος: Μεγάλη πτώση στην αεροπορική επιβατική κίνηση

Πτώση (διψήφιος ο αριθμός) στην αεροπορική επιβατική κίνηση για Μύκονο και Σαντορίνη - Αντίθετα ανεβαίνει η Ρόδος

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Το νέο σχέδιο για “πράσινη” ακτοπλοϊα, επηρεάζει τις άγονες γραμμές;

Μελέτες για τις άγονες γραμμές στο πλαίσιο ΣΔΙΤ – Πρωτοβουλίες για «πράσινη ακτοπλοΐα»

Ναυαγοσώστες: Η κλιματική κρίση προκαλεί κάλυψη των ακτών για περισσότερους μήνες

Ο πνιγμός τουρίστα στα Χανιά την Κυριακή φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για ναυαγοσωστική κάλυψη περισσότερους μήνες τον χρόνο. Ηδη το Σαββατοκύριακο οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν πολλούς στις παραλίες της χώρας

“Olympic Champion Jet”: Το νέο .. ταχύπλοο της SeaJets και σε ποιο δρομολόγιο θα το δούμε φέτος

Το Santorini Palace έφυγε, το Olympic Champion Jet έρχεται.. που θα δρομολογηθεί;

Ελλάδα: Συνεχόμενα ρεκόρ επισκεπτών αλλά με υποδομές της δεκαετίας του 70 (!!!)

Παρωχημένα τα λιμάνια στα νησιά και στα περιφερειακά αεροδρόμια - Πάρος και Νάξος τα μεγαλύτερα παραδείγματα με βάση τις υποδομές τους

Ευρωεκλογές – Debate… γιοκ για φέτος

Μπορεί να ήθελε το ΠΑΣΟΚ ένα debate όπως η Κυβέρνηση έχει διαφορετική άποψη

Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα: Σε Νάξο, Πάρο και Σύρο θα δημιουργηθεί δυναμικότητας 250 MW

Πριν το Πάσχα η ΚΥΑ για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα – Σε ποιές 5 περιοχές θα γίνουν

Blue Star Ferries: Αναχώρηση λίγο πριν τα μεσάνυχτα για το “Blue Star Naxos” προς Παροναξία – Μικρές Κυκλάδες

Ημέρα απεργίας αλλά αρκετά είναι τα πλοία που θα φύγουν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης για τους προορισμούς τους - Δείτε το πρόγραμμα των πλοίων της Blue Star Ferries

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί

Αμοργός – Ενωση Ξενοδόχων: Καθαρίζουμε τον Πύργο της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη

Tην Κυριακή ο Καθαρισμός του Πύργου της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη στο πλαίσιο της δράσης Let’s do it Greece 2024