Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα - Απορρίμματα: Ο "ρυπαίνων πληρώνει" έρχεται στη ζωή μας

Ελλάδα – Απορρίμματα: Ο “ρυπαίνων πληρώνει” έρχεται στη ζωή μας

|

Ο ρυπαίνων πληρώνει… Νέο πρόγραμμα έρχεται στους Δήμους με στόχο να ενισχύσει το πρόγραμμα καθαριότητας και διαχείρισης αποβλήτων  

Ένα νέο πρόγραμμα που θα ενισχύσει το πρόγραμμα καθαριότητας και διαχείρισης αποβλήτων στου Δήμους ανοίγει το προσεχές διάστημα. Το πρόγραμμα «Ο ρυπαίνων πληρώνει» θα χρεώνει τους καταναλωτές για την ποσότητα των σκουπιδιών που πετούν.

Δηλαδή οι Δήμοι θα χρεώνουν με χαμηλότερα δημοτικά τέλη, όσους δημότες παράγουν λιγότερα απόβλητα και ανακυκλώνουν περισσότερο, αλλά και το αντίστροφο, δηλαδή οι δημότες με πολλά απόβλητα θα χρεώνονται περισσότερους από τους άλλους. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι δημότες, θα χρεώνονται για τα σκουπίδια που καταναλώνουν, όπως χρεώνονται και για το ρεύμα ή το νερό που χρησιμοποιούν.

Ήδη, το πρόγραμμα με την ονομασία “pay-as-you-throw” (PAYT) – «Πληρώνω όσο πετάω», εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στην Ελλάδα θα καταστεί υποχρεωτικό από την 1η Ιανουαρίου 2023 για Δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο των 100.000 κατοίκων. Στην έναρξη του 2028, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και σε Δήμους που ο πληθυσμός τους ξεπερνά τους 20.000 κατοίκους.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που υλοποιούν σε συνεργασία το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, το Υπουργείο Ανάπτυξης και οι Δήμοι, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Στο περιθώριο της επίσημης παρουσίασης του προγράμματος Just Go Zero Tilos που εφαρμόζεται στην Τήλο από την 1η Δεκεμβρίου 2021,- μετατρέποντάς την στο 1ο νησί μηδενικών αποβλήτων στην Ελλάδα – ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ανέφερε ότι «το μεγάλο στοίχημα των αποβλήτων θα κερδηθεί από τους Δήμους».

Η Τήλος δείχνει το παράδειγμα, πώς οι συμπράξεις και η συνεργασία μεταξύ φορέων και δημοτών μπορεί να αποδώσει.

Στην αναφορά του για το πρόγραμμα «Ο ρυπαίνων πληρώνει» ο κ. Γραφάκος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Όπως ο καταναλωτής πληρώνει ανάλογα με το ρεύμα ή το νερό που καταναλώνει, έτσι θα γίνεται και με τα σκουπίδια» ενώ διευκρίνισε ότι ο κάθε Δήμος θα εφαρμόζει τη δική του πολιτική.

Το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και ήδη γίνονται σημαντικές ενέργειες. Από τα προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί, έχουν μειωθεί τα πρόστιμα για τους παράνομους ΧΥΤΑ και συγκεκριμένα όπως τόνισε ο κ. Γραφάκος, από 60 τα πρόστιμα για αντίστοιχους παράνομους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στην χώρα μας έχουν πλέον μειωθεί στα 42 και οι ρυθμοί μείωσης συνεχίζονται.

Την περίοδο αυτή, σε εξέλιξη βρίσκονται 12 διαγωνισμοί για την δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και Μονάδας Επεξεργασίας ΒιοΑποβλήτων (ΜΕΒΑ).

Σύντομα θα υπογραφούν συμβάσεις σε Χίο, Μήλο, Κάρπαθο Σητεία και Ηράκλειο Κρήτης, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία σύνταξης των τευχών δημοπράτησης του διαγωνισμού για την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και Μονάδα Κομποστοποίησης στην Τήνο, προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ.

Πηγή:newsit.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν