Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: Αυτή είναι η τελική ρύθμιση για τα ενοίκια

Ελλάδα: Αυτή είναι η τελική ρύθμιση για τα ενοίκια

|

H μείωση των ενοικίων ολοκληρώνεται και μόνο για τις περιπτώσεις που κάποιες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές (με απόφαση της κυβέρνησης) θα συνεχισθεί η έκπτωση, ανέφερε παράγων του υπουργείου Οικονομικών. – Τι αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ 

Την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνει το οικονομικό επιτελείο τα μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών που απώλεσαν το 40% των εισοδημάτων τους από ενοίκια κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κάλυψη ενός τμήματος από τη ζημία που έχουν υποστεί με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, ενώ το 2021 θα πληρώσουν φόρο μόνο για τα ενοίκια που εισέπραξαν.

Οπως αναφέρει ανώτατος παράγων του υπουργείου Οικονομικών, η μείωση των ενοικίων ουσιαστικά ολοκληρώνεται και μόνο για τις περιπτώσεις που κάποιες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές (με απόφαση της κυβέρνησης) θα συνεχισθεί η έκπτωση, ενώ δεν αποκλείεται κάποιες λίγες επιχειρήσεις να στηριχθούν έως τον Σεπτέμβριο. Το κόστος που θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζεται στο ποσό των 50 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν το 60% των ενοικίων προβλέπει:

• Την οριζόντια κάλυψη τμήματος των απωλειών με τις φορολογικές υποχρεώσεις του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα, θα έχουν έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος και εφόσον δεν καλυφθεί το ποσό που αντιστοιχεί θα γίνει και «κούρεμα» του ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης καταστήματος το οποίο ενοικιάζει 1.000 ευρώ τον μήνα σε επιχείρηση που έκλεισε με κρατική εντολή, θα εισπράξει για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο το 60% των μισθωμάτων, δηλαδή 600 ευρώ τον μήνα ή 1.800 ευρώ το τρίμηνο αντί 3.000 ευρώ που προβλέπει το συμβόλαιο. Οι απώλειές του ανέρχονται στο ποσό των 1.200 ευρώ. Εφόσον το Δημόσιο καλύψει για παράδειγμα το 50% των ενοικίων που θα χάσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, τότε για τον ανωτέρω ιδιοκτήτη θα προκύψει ποσό έκπτωσης ύψους 600 ευρώ, η οποία θα αφαιρεθεί από τον φόρο εισοδήματος. Εφόσον το εκκαθαριστικό (πριν από τον συμψηφισμό) που θα λάβει ο φορολογούμενος ανέρχεται στα 300 ευρώ, δεν θα πληρώσει καθόλου φόρο εισοδήματος και το υπόλοιπο ποσό των 300 ευρώ θα αφαιρεθεί από τον ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν εντός του Ιουνίου να υποβάλουν δήλωση ζημιών, προκειμένου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να προχωρήσει αμέσως μετά στον συμψηφισμό του φόρου εισοδήματος με την έκπτωση που δικαιούται ο ιδιοκτήτης. Συγκεκριμένα, θα κληθούν να δηλώσουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τις εισοδηματικές απώλειες που έχουν και να συνυποβάλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο των ακινήτων με το αποδεικτικό της τράπεζας των μειωμένων ποσών ή της δήλωσης που έχει υποβάλει ο επιχειρηματίας στην «Εργάνη».

• Το 2021 κατά τη δήλωση των εισοδημάτων από ενοίκια ο ιδιοκτήτης στο έντυπο Ε2 θα δηλώσει μόνο το εισόδημα που εισέπραξε. Για παράδειγμα, εφόσον το μηνιαίο μίσθωμα από 1.000 ευρώ μειώθηκε στα 600 ευρώ για τρεις μήνες θα δηλώσει για τους τρεις μήνες 1.800 ευρώ, καθώς και 9.000 ευρώ για τους 9 μήνες. Συνολικά θα φορολογηθεί για ποσό 10.800 ευρώ αντί 12.000 ευρώ. Ο φόρος που θα πληρώσει θα περιορισθεί στα 1.620 ευρώ από 1.800 ευρώ που θα πλήρωνε κανονικά. 

ΠΟΜΙΔΑ: Οι ιδιοκτήτες όχι μόνο αδικούμενοι αλλά και εμπαιζόμενοι 

Στο μεταξύ, η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη για χαμηλότερα ενοίκια μέχρι το τέλος του έτους προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ, η οποία με ανακοίνωσή της αναφέρει: «Οι αγανακτισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων από όλη τη χώρα δεν αισθάνονται μόνον κατάφωρα αδικούμενοι, αλλά και εμπαιζόμενοι, και ζητούν να μπει τέλος στην καταλήστευση των εισοδημάτων και των περιουσιών τους».

Παράγων του υπουργείου Οικονομικών αποκλείει το ενδεχόμενο για μειωμένα ενοίκια μέχρι το τέλος του έτους, σημειώνοντας ότι σταδιακά οι επιχειρήσεις ανοίγουν και τελειώνει η έκπτωση 40%. Δεν απέκλεισε ωστόσο για κάποιες λίγες που δεν θα ανοίξουν να συνεχισθεί το πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι το κόστος του Δημοσίου θα ανέλθει στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ στην περίπτωση που θα έφθανε μέχρι το τέλος του έτους θα εκτοξευόταν στα 300 εκατ. ευρώ.

Η ΠΟΜΙΔΑ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει:

1. Η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει ούτε μία δράση υπέρ των πληττόμενων ιδιοκτητών και δεν τους έχει διαθέσει ούτε ένα ευρώ από τα 24 δισ. των διαφόρων πακέτων στήριξης που έχουν εφαρμοστεί έως τώρα.

2. Δεν έχει εκδοθεί ακόμη ΚΥΑ για τη διαδικασία μείωσης των μισθωμάτων, δεν υπάρχει ΠΝΠ για τη μείωση Μαΐου, δεν υπάρχει πλατφόρμα για υπεύθυνες δηλώσεις επαγγελματιών χωρίς προσωπικό, με αποτέλεσμα οι περισσότερες μειώσεις ενοικίων να είναι σήμερα αυθαίρετες.

3. Το μόνο που ακούμε και διαβάζουμε είναι μονομερείς εγκάρδιες συναντήσεις/συσκέψεις των αρμόδιων υπουργών με τους αξιώνοντες τη διαιώνιση της μείωσης των ενοικίων, με τους οποίους ανενδοιάστως… «διαμερίζονται τα ιμάτιά μας», χωρίς καμιά συμμετοχή της ΠΟΜΙΔΑ, και αόριστες εξαγγελίες περί «δίκαιων» και προφανώς «μεσοσταθμικών» φορολογικών ελαφρύνσεων, για την τήρηση των προσχημάτων.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κυκλάδες: Η αλυσίδα Aria Hotels έρχεται στην Ερμούπολη Σύρου

Επεκτείνονται στις Κυκλάδες τα Aria Hotels με νέο ξενοδοχείο στη Σύρο

Ολυμπιακή Φλόγα: Ερχεται (19/04) στη Νάξο, απαγόρευση στάθμευσης στη χερσαία ζώνη

Μέσω ανακοίνωσης του Λιμεναρχείου Νάξου έχουμε την πρώτη εικόνα για την έλευση της Ολυμπιακής Φλόγας στη Νάξο - Απαγορεύσεις

Σύρος – Γ. Λεονταρίτης: “Προτάσεις για την απόδοση τιμής στον Δημήτριο Βικέλα”

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης σχετικά με την ουσιαστική απόδοση φόρου τιμής στον Δημήτριο Βικέλα.

Β. Αιγαίο – Χίος: Με εντυπωσιακή μανούβρα το “αντίο” του Blue Star Delos (video)

Αυτό ήταν το τελευταίο ταξίδι του Blue Star Delos στην άγονη γραμμή του βορειανατολικού Αιγαίου - έρχεται Κυκλάδες (video)

Πάρος: Τι συμβαίνει σε προστατευόμενο υγρότοπο, στη περιοχή Ελος Μώλου;

Συνήγορος του Πολίτη: Παράνομες δραστηριότητες σε προστατευόμενο υγρότοπο στην Πάρο

ΜΜΕ: Την Τρίτη 16 Απριλίου η απεργία των δημοσιογράφων

Απεργία των Δημοσιογράφων αύριο Τρίτη 16 Απριλίου - Γιατί απεργούν

Τι δουλειά έχει στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης;

Συνοδεία του CEO της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση

Σαντορίνη: Υποδέχεται (19/04) την Ολυμπιακή φλόγα, ποιο είναι το πρόγραμμα

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας στη Σαντορίνη

Πάρος: Στην τελική ευθεία για την υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας

Ολοκληρώθηκαν όλες οι συναντήσεις στη Πάρο για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας... Ποιο είναι το πρόγραμμα

Κυκλάδες: Ακτοπλοϊκή “βασίλισσα” του χειμώνα η Σύρος (!!!)

Η Σύρος είχε τη μεγαλύτερη διακίνηση επισκεπτών το πρώτο τρίμηνο του 2024 ... Ποιο λιμάνι δέχτηκε τα περισσότερα πλοία...

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Νάξος – Ομάδα Πολιτικής Προστασίας: Κυκλοφόρησε ένα …διαφορετικό ημερολόγιο

Η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Νάξου κυκλοφόρησε ένα ημερολόγιο (2024) με έμφαση στην ορθή διαχείριση του νερού

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί