Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα - Ενέργεια: Ανακοινώσεις για επιδότηση, η μεγάλη επιστροφή στη ΔΕΗ

Ελλάδα – Ενέργεια: Ανακοινώσεις για επιδότηση, η μεγάλη επιστροφή στη ΔΕΗ

|

Σήμερα το υπουργείο Ενέργειας θα ανακοινώσει τις επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα, που θα είναι κλιμακωτές – Πάνω από 48.000 πελάτες άλλαξαν πάροχο ρεύματος το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. 

Στην περιοχή των 60 λεπτών/KWh θα κινηθούν οι χρεώσεις της πλειονότητας των παρόχων για τις καταναλώσεις του Οκτωβρίου, με το εύρος να ξεκινάει από τα 55 λεπτά και να φτάνει για κάποιες εταιρείες κοντά και στα 70 λεπτά/KWh. Μέχρι αργά χθες το βράδυ μόνο δύο μικρές εταιρείες είχαν αναρτήσει τιμοκοταλόγους και συγκεκριμένα η Ελίν με τιμή στα 59,9 λεπτά/KWh και μηνιαίο πάγιο στα 4,9 ευρώ και η WE Green με τιμή στα 0,64 και πάγιο 3,75 ευρώ.

Οι πάροχοι στην πλειονότητά τους εμφανίζονταν χθες να εξαντλούν τα περιθώρια του νόμου για την ανάρτηση των τιμοκαταλόγων μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, αναμένοντας οι περισσότεροι να δουν πρωτίστως πού θα κινηθεί η ΔΕΗ. Η τελευταία πάντως φέρεται να τιμολογεί τον Οκτώβριο πέριξ των 60 λεπτών/KWh, από τα υψηλά των 78,8 και 80 λεπτών/KWh του Σεπτεμβρίου. 

Χαμηλότερες χρεώσεις

Τα τιμολόγια του Οκτωβρίου αναμένεται να διαμορφωθούν σημαντικά χαμηλότερα για την πλειονότητα των καταναλωτών σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, λόγω της αποκλιμάκωσης τόσο της τιμής του φυσικού αερίου στο TTF όσο και της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος που διαμορφώνεται γύρω στα 440 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι πρόβλεψης για πάνω από 500 ευρώ τον Σεπτέμβριο βάσει των υπολογισμών των παρόχων, η οποία όμως δεν επιβεβαιώθηκε αφού η τιμή κλείνει αρκετά χαμηλότερα, στα 438 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Χαμηλότερο αντιστοίχως θα είναι και το συνολικό κονδύλι για τις επιδοτήσεις που θα ανακοινωθούν σήμερα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και θα είναι κλιμακωτές, ενώ θα συνδυαστούν και με κίνητρα εξοικονόμησης. Οι πληροφορίες μιλούν για τρεις κλίμακες, με την επιδότηση να διαφοροποιείται ανάλογα με την κατανάλωση και στο πρώτο κλιμάκιο της τάξης των 500 κιλοβατωρών τον μήνα η ενίσχυση να είναι υψηλή και να κινείται γύρω στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα. 

Μετακινήσεις πελατών

Οι καταναλωτές πάντως φαίνεται να αναζητούν καταφύγιο από τις υψηλές τιμές και την ανασφάλεια από την παρατεταμένη ενεργειακή αβεβαιότητα στην αγκαλιά της ΔΕΗ. Τα ανεπίσημα στοιχεία της αγοράς για τις μετακινήσεις πελατών τον Αύγουστο, πρώτο μήνα  εφαρμογής του νέου συστήματος τιμολόγησης και ελεύθερης μετακίνησης πελατών από πάροχο σε πάροχο, δείχνουν ρεκόρ επιστροφής πελατών προς τη ΔΕΗ, σε συνέχεια επίσης ενός μεγάλου αριθμού μετακινήσεων τον Ιούλιο, στην κορύφωση του θορύβου που ξέσπασε γύρω από τη ρήτρα αναπροσαρμογής και της γενικευμένης δυσπιστίας προς τους ιδιωτικούς παρόχους που τον συνόδεψε.

Τον Ιούλιο οι καταναλωτές που επαναπατρίστηκαν στη ΔΕΗ έφτασαν κοντά στις 5.000, ενώ τον Αύγουστο ξεπέρασαν τις 7.500 χιλιάδες. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό μετακινήσεων στο δίμηνο και μάλιστα σε απόσταση από τον αμέσως επόμενο πάροχο, τη ZeniΘ, η οποία πρόσθεσε στο πελατολόγιό της περί τους 3.700 καταναλωτές τον Ιούλιο και πάνω από 4.500 τον Αύγουστο. 

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, το μεγάλο ρεύμα πελατών τον Αύγουστο συνδέεται σαφώς με τα χαμηλά τιμολόγια, αφού πρόσφερε τις χαμηλότερες τιμές της αγοράς στα 48,6 έως 49,8 λεπτά, που μετά την κρατική επιδότηση έφταναν στον καταναλωτή στα 14,9 έως 16,1 λεπτά.

Αντίθετα, στην περίπτωση της ΖενίΘ αυτό που συνέβαλε στην προσέλκυση αυξημένου αριθμού νέων πελατών δεν ήταν η τιμή που κυμάνθηκε στα υψηλά για τον Αύγουστο των 55,5 λεπτών η κιλοβατώρα. Η εταιρεία φαίνεται ότι μέσα στην κρίση κατάφερε να αξιοποιήσει αποτελεσματικά το χαρτοφυλάκιο άνω των 500.000 πελατών φυσικού αερίου που κατέχει ως πρώην μονοπώλιο στις γεωγραφικές περιφέρειες Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας. 

Στον αντίποδα της ΔΕΗ και της ΖeniΘ βρέθηκαν τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο οι μικρές εταιρείες Volterra, Volton και KEN, το πελατολόγιο των οποίων φαίνεται κυριολεκτικά να φυλλορροεί. Τις μεγαλύτερες απώλειες είχε η Volton (πάνω από 2.500 τον Ιούλιο και κοντά στις 4.000 τον Αύγουστο) και ακολουθούν η ΚΕΝ (πάνω από 1.000 πελάτες τον Ιούλιο και πάνω από 1.600 τον Αύγουστο) και η Volterra (με περίπου 800 απώλειες πελατών τον Ιούλιο και πάνω από 1.300 τον Αύγουστο).

Mε αυξομειώσεις της τάξης των 300-1.000 πελατών κινήθηκαν οι μετακινήσεις στους λοιπούς ενεργούς παρόχους. Αξιοσημείωτες είναι και οι μετακινήσεις στην Καθολική Υπηρεσία (καταφύγιο συνήθως τζαμπατζήδων) τον Ιούλιο, που ξεπέρασαν τις 7.000, εκ των οποίων σχεδόν οι 7.000 στη ΔΕΗ. 

Οι μετακινήσεις πελατών από πάροχο σε πάροχο ξεπέρασαν τον Αύγουστο τις 25.000 από λίγο πάνω από τις 23.000 τον Ιούλιο, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 8,77%. Ο Αύγουστος πάντως δεν θεωρείται ενδεικτικός μήνας μετακινήσεων λόγω θερινών διακοπών και η αγορά αναμένει τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για να διαπιστώσει τον αντίκτυπο του νέου μοντέλου τιμολόγησης. Η τάση πάντως εκτιμάται ότι θα είναι αυξητική, καθώς οι καταναλωτές εμπεδώνουν μήνα με τον μήνα το νέο σύστημα και τις δυνατότητές τους για αλλαγή παρόχου χωρίς δεσμεύσεις και πέναλτι. 

Τι ψάχνουν οι καταναλωτές

Η τιμή της κιλοβατώρας θα παίξει αναμφίβολα τον πρώτο ρόλο, δεν είναι όμως το μοναδικό κριτήριο αφού το ζητούμενο για τον καθέναν δεν είναι η αλλαγή παρόχου ανά μήνα, διαδικασία κουραστική, όσο απλή κι αν είναι, αλλά μια πιο μακράς διαρκείας σχέση με κάποιον πάροχο που θα καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Στο σημείο αυτό αναμένεται να επικεντρώσουν την προσοχή τους και οι διαφημιστικές καμπάνιες που ετοιμάζουν οι πάροχοι για να ενισχύσουν τη θέση τους στον ανταγωνισμό. 

Η στροφή πάντως των καταναλωτών έπειτα από πολλά χρόνια στη ΔΕΗ αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, όπου το μερίδιό της τον Αύγουστο αυξήθηκε στο 64,41% έναντι 63,94% τον Ιούλιο. Στη δεύτερη θέση τον Αύγουστο βρίσκεται η Protergia με ενιαίο μερίδιο 9,4% μετά την εξαγορά της Watt+Volt, και ακολουθούν η Elpedison με μερίδιο  6,49%, ο Ηρων με 6,11%, η NRG με 4,7%, η Φυσικό Αέριο με 2,2%, η Volterra με 1,99%, η ΖeniΘ με 1,77%, η Volton με 1,35%, η ΚΕΝ με 0,77%, τα ΕΛΤΑ με 0,27% και η Ελίν με 0,24%. 

Με πληροφορίες από την kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν