Ελλάδα: Επεσε το πρώτο πρόστιμο (φαρμακαποθήκη) για αισχροκέρδεια ύψους 50.000 ευρώ

Την επιβολή προστίμου ύψους 50.000 επέβαλε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδης στην φαρμακοποθήκη που εντοπίστηκε από μικτό κλιμάκιο της ΓΓ Εμπορίας και Προστασίας του Καταναλωτή και της Οικονομικής Αστυνομίας να κερδοσκοπεί. Το συγκεκριμένο ποσό, αν και φαίνεται μικρό, είναι αρκετά μεγάλο για τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης και προσδιορίστηκε επίσης με γνώμονα να μην την οδηγήσει σε λουκέτο.

Πρόκειται για φαρμακαποθήκη στην Αθήνα, η οποία διαπιστώθηκε ότι μέσα σε ένα μήνα είχε αυξήσει το περιθώριο κέρδους της επί αντισηπτικών προϊόντων από το 20% στο 35%. Με δεδομένο ότι τα φαινόμενα αισχροκέρδειας περιγράφονται στην πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με βάση το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων και όχι η τελική τιμή του προϊόντος οι ελεγκτές πραγματοποίησαν ιχνηλάτιση όλων των τιμολογίων αγοράς και πώλησης της συγκεκριμένης φαρμακαποθήκης προκειμένου να διαπιστώσουν την παράβαση.

Γεωργιάδης "Θα τον σκίσω" 

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΝΠ ορίζει κατ’ ουσίαν παράνομη την αύξηση του περιθώριου κέρδους φαρμακαποθήκης, φαρμακείου και γενικά οποιουδήποτε εμπλεκόμενου στην παραγωγή, εισαγωγή, διακίνηση και εμπορεία προϊόντων σε έλλειψη (αντισηπτικών, μασκών κοκ) απ’ τα επίπεδα που διατηρούσαν στις αρχές Φεβρουαρίου. Οσο για το πρόστιμο; Με βάση την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ο υπουργός έχει δικαίωμα επιβολής προστίμου από 1.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της υπόθεσης.  «Δεν θα ανεχθούμε κανείς να κερδίζει υπερβολικά πάνω στην καταστροφή της Ελλάδας. Θα τον σκίσω αυτόν που το κάνει. Σε αυτό είμαι απόλυτος», προειδοποίησε μιλώντας με το γνωστό του ύφος στην ΕΡΤ ο υπουργός

Πάντως από την περασμένη Δευτέρα τα μικτά ελεγκτικά κλιμάκια έχουν εντείνει τους ελέγχους τους σε επιχειρήσεις. Έλεγχοι οι οποίοι, ωστόσο απαιτούν χρόνο, αφενός λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται για την προσκόμιση των παραστατικών (σσ με τη δικαιολογία ότι ‘τα έχει ο λογιστής’) αφετέρου λόγω της διαδικασίας ιχνηλάτισης που απαιτείται. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ο τετραψήφιος αριθμός 1520 έχει κατακλειστεί από καταγγελίες οι οποίες αξιολογούνται και σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε ελέγχους.

Σήμερα ο «πέλεκυς» στο καρτέλ της Καρπάθου

Την ίδια στιγμή σήμερα αναμένεται να επιβληθούν και τα διοικητικά πρόστιμα στους τρεις πρατηριούχους στην Κάρπαθο που σύμφωνα με τα κλιμάκια των ελεγκτών είχαν συγκροτήσει καρτέλ κρατώντας τις τιμές των καυσίμων στα ύψη.  εντοπίστηκαν οι τρεις πρατηριούχοι του νησιού να διατηρούν την τιμή της απλής αμόλυβδης πάνω απ’ το 1,90 ευρώ το λίτρο. Μάλιστα, ο Υπουργός Ανάπτυξης κος Γεωργιάδης δήλωσε στην ιστοσελίδα protothema.gr  «Αυτοί οι κύριοι ήταν σε συνεννόηση και είμαι αποφασισμένος να τους στείλω φυλακή», Παράλληλα όμως αναμένεται και η ποινική τους δίωξη με βάση την αυτεπάγγελτη διαδικασία στην οποία εμπλέκεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα newmoney.gr