Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: Επιδότηση ρεύματος (18 έως 24) ευρώ, έκπτωση στο φυσικό αέριο

Ελλάδα: Επιδότηση ρεύματος (18 έως 24) ευρώ, έκπτωση στο φυσικό αέριο

|

Διπλασιάζεται η έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα – Διευρύνεται το επίδομα θέρμανσης – Όλα τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης 

Την ενίσχυση της έκπτωση ρεύματος με διπλασιασμό της επιδότησης και την ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης με διεύρυνση των κριτηρίων, ανακοίνωσαν προ ολίγου οι υπουργοί οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης.

Το ποσό της επιδότησης του ρεύματος συγκεκριμένα θα φτάσει τα 18 ευρώ/μήνα για όλους τους καταναλωτές ρεύματος, ενώ ο αριθμός των νοικοκυριών που θα λάβουν επίδομα θέρμανσης αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο, με το συνολικο ποσό που θα διατεθεί να φτάνει τα 168 εκατ. ευρώ. 

Συνολικά τα μέτρα της κυβέρνησης φτάνουν στο ποσό των 500 εκατ.. ευρώ, που όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας θα στηρίξουν την προστασία των αδυνάτων. 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα, η κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης απαιτεί προσαρμογή των μέτρων, με την κυβέρνηση να προχωρά σε υπερδιπλασιασμό των κεφαλαίων που θα εισφερθούν στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης, το οποίο θα λάβει 400 εκατ. ευρώ από τα έσοδα των δημοπρασιών CO2. 

Η κυβέρνηση προχωρά σε διπλασιασμό της επιδότησης σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος για όλα τα νοικοκυριά, από τα 30 ευρώ στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα και για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες ανά μήνα. Έτσι από 9 ευρώ τον μήνα η επιδότηση θα φτάσει τα 18 ευρώ τον μήνα για ένα νοικοκυριό και θα αφορά στις πρώτες 300 κιλοβατώρες. 

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι θα ζητηθεί από τη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους να προχωρήσουν σε επιπλέον έκπτωση που θα καλύψει το διάστημα από τις 300 έως τις 600 κιλοβατώρες τον μήνα, προκειμένου η τελική αύξηση που θα δουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς να κυμανθεί στα 2 έως 3 ευρώ. 

Επίσης, η κυβέρνηση αυξάνει στα 80 ευρώ/κιλοβατώρα την επιδότηση για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου οι οποίοι δεν θα δουν καμία αύξηση στους λογαριασμούς τους. 

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι το ύψος της ενίσχυσης θα επανεκτιμηθεί σε διάστημα 1 έως 2 μηνών από σήμερα προκειμένου εάν χρειαστεί να υπάρξουν και νέες προσαρμογές. 

Για το φυσικό αέριο, εκτός από το επίδομα θέρμανσης που διευρύνεται, το ΥΠΕΝ έχει έρθει σε συνεννόηση με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προκειμένου η εταιρεία να εφαρμόσει έκπτωση τουλάχιστον 15%. Επίσης, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συνεργαστεί με τους άλλους ιδιώτες παρόχους προκειμένου να διαθέσει αέριο με επιπλέον έκπτωση που θα περάσει στην κατανάλωση.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη:

Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με 2 παιδιά κατά 59%. Η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα. Αναλυτικά:

– Αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ, στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).

– Το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.

– Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.

– Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.

Διεύρυνση κριτηρίων ένταξης

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια:

– Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.

– Σε περίπτωση οικογένειας, το επίδομα ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα. Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:

# Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ,

# Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.

Αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:

# Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.

# Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.

Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ). Υπολογίζεται ότι περί τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.

Ο υπουργός ανέφερε ότι το 2020 υπέβαλαν αίτημα και έλαβαν το επίδομα 707.328 νοικοκυριά. Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αιτηθούν και θα λάβουν την ενίσχυση, λαμβάνοντας υπόψη τη διεύρυνση των κριτηρίων, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον λόγω αύξησης του επιδόματος, να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.
 
Η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση του επιδόματος στους δικαιούχους μέσω της σχετικής πλατφόρμας και οι σχετικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων και πληρωμών, θα εξειδικευτούν εντός του μηνός, με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν