Ελλάδα - Επιμελητήριο: "Να λειτουργούν οι επιχειρήσεις και μετά τις 12 το βράδυ"

Να δουλέψουμε παραπάνω

Να αρθεί η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης μετά τις 12 τα μεσάνυχτα ζητάει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ελλάδος. «Είναι έξω από κάθε λογική η απόφαση να κλείνουν τα μεσάνυχτα αυτές οι επιχειρήσεις, καθώς πρόκειται για επαγγελματικούς χώρους όπου μπορεί εύκολα να τηρηθεί το πρωτόκολλο με τις αποστάσεις ασφαλείας που απαιτεί η περίσταση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ως πολιτεία το να αποτρέπεις τον συνωστισμό είναι απόλυτα κατανοητό. Το να κλείνεις όμως χώρους που είναι οι μοναδικοί που μπορούν να τηρήσουν τα προβλεπόμενα είναι μια τελείως λανθασμένη προσέγγιση, που επιβαρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων, προκαλώντας ακόμα πιο ασφυκτικές συνθήκες οικονομικής πίεσης, που μοιραία οδηγούν σε “λουκέτα”», δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Οπως υποστηρίζει, από τη στιγμή που ξεκίνησε η εφαρμογή του περιορισμένου ωραρίου, ο κύκλος εργασιών αυτών των επιχειρήσεων έχει μειωθεί κατά 20%, ενώ υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση. Καταστήματα εστίασης που λειτουργούσαν μεσημέρι – βράδυ έχουν μειώσει το προσωπικό τους είτε με αναστολή συμβάσεων εργασίας είτε με απολύσεις, επειδή στο νέο ωράριο μπορούν πλέον να ανταποκριθούν λιγότεροι υπάλληλοι.

«Είναι λοιπόν τουλάχιστον υποκριτικό να λέμε ότι για να μειώσουμε τους κινδύνους μετάδοσης του κορωνοϊού κλείνουμε τα εστιατόρια –εκεί, δηλαδή, όπου υπάρχουν ήδη κανόνες αποστασιοποίησης–, όταν εκείνοι που φεύγουν από αυτά τα καταστήματα θα συγκεντρωθούν σε κάποια πλατεία ή παραλία με σαφώς λιγότερα μέτρα ασφαλείας όσον αφορά τις προβλεπόμενες αποστάσεις», σημειώνει και καταλήγει: «Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε οι επιδημιολόγοι δεν τοποθετούνται κάθετα στο μέτρο μειωμένου ωραρίου για τα εστιατόρια. Η κυβέρνηση οφείλει να ξαναδεί αυτό το λεπτό θέμα. Δεν πρέπει να λαμβάνονται οριζόντια μέτρα, αλλά να υπάρχει εξειδίκευση ανά κλάδο, λαμβάνοντας υπόψη τα όποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News