Ελλάδα: Εταιρεία διακινούσε ποσότητες πατάτας Νάξου με ψεύτικη ένδειξη

πατάτες

Αχ αυτές οι μαϊμούδες... Η προσπάθεια της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου να μαζέψει τις "μαϊμούδες" όσον αφορά τα προϊόντα.του πρωτογενή τομέα, είναι μεγάλη. Ομως, υπάρχουν παράθυρα. Και κάποιοι το εκμεταλλεύονται. Ομως, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί παλεύουν...  Και κάθε φορά που φτάνουν στο στόχο, λογικό είναι να το πανηγυρίζουμε... Αρκούν όμως οι μικρές επιτυχίες για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο;  

Σε έλεγχο αγοράς που πραγματοποίησε ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε κατάστημα λιανικής πώλησης, διαπιστώθηκε διακίνηση πατάτας με την περιγραφή «Πατάτες Νάξου ΠΓΕ, ποικιλία ΣΠΟΥΝΤΑ, ποιότητα Ι»  χωρίς η επιχείρηση που το συσκευάζει και το διακινεί να είναι ενταγμένη στο μητρώο πιστοποιημένων επιχειρήσεων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για την συγκεκριμένη δραστηριότητα και προϊόν.

Από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, διαπιστώθηκε ότι προέβη σε αγορά πατάτας από παραγωγό της Νάξου, συνολικής ποσότητας 7.460 κιλών.

Από την παραπάνω ποσότητα διατέθηκαν στη αγορά 5.923 κιλά με την ένδειξη ''ΠΑΤΑΤΑ ΝΑΞΟΥ ΠΓΕ''.

Η επιχείρηση, μετά τον έλεγχο, προέβη στις εξής διορθωτικές ενέργειες:

1. Ανάκληση προϊόντων που έφεραν την ανωτέρω ένδειξη, από όλα τα σημεία λιανικής πώλησης,

2. Αλλαγή της ετικέτας επισήμανσης και τροποποίησή της ως εξής: «Πατάτες Κυκλάδων, ποικιλία ΣΠΟΥΝΤΑ»

3. Αλλαγή της περιγραφής είδους στο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης τιμολογίων ως εξής: «ΠΑΤΑΤΕΣ Α»

Ο ΕΛΓΟ παρέπεμψε την υπόθεση στην Α' βάθμια επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων του ΥΠΑΑΤ για επιβολή κυρώσεων.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως αναφέρει ΕΕ σχετική ανακοίνωσή του, συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τους ελέγχους προϊόντων, προκειμένου να προστατευτούν η πλειονότητα των έντιμων παραγωγών και επιχειρήσεων, καθώς και το καταναλωτικό κοινό. Όπως κατ' επανάληψη έχει τονίσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News