Πέμπτη, 28 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα - ΕΘΕΑΣ: Υποσχέσεις για ενίσχυση ζωοτροφών και Μεταφορικό Ισοδύναμο

Ελλάδα – ΕΘΕΑΣ: Υποσχέσεις για ενίσχυση ζωοτροφών και Μεταφορικό Ισοδύναμο

|

Έγκριση Κομισιόν για την ενίσχυση στις ζωοτροφές, έρχεται υπουργική απόφαση για την πληρωμή – Τι ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης 

Σε τροχιά πληρωμής φαίνεται ότι εισέρχεται τελικά και η επιδότηση των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών, με το υπουργείο να τοποθετεί την ημερομηνία πίστωσης εντός του Δεκεμβρίου ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι η Κομισιόν έχει εγκρίνει το σχέδιο κατανομής των 89 εκατ ευρώ στους κτηνοτρόφους και σύντομα θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. 

Για τα παραπάνω ενημέρωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, την Εθνική Επιτροπή Κτηνοτροφίας της ΕΘΕΑΣ (σ.σ. επικεφαλής ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης) σε συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Τρίτης 15 Νοεμβρίου.

« Ήδη έχει έλθει η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χορήγηση των 89 εκατομμυρίων ευρώ ως ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών. Το επόμενο διάστημα με υπουργική απόφαση θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες αυτής της ενίσχυσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι «τρέχουμε όλες τις διαδικασίες ώστε εντός του Δεκεμβρίου να καταβληθούν στους κτηνοτρόφους».

Η συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ, έγινε προκειμένου να συζητήσουν προτάσεις για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής.

Η σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο αναφέρει:

Συνάντηση με την Εθνική Επιτροπή Κτηνοτροφίας της ΕΘΕΑΣ, είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, προκειμένου να συζητήσουν προτάσεις για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής και τη λήψη θεσμικών μέτρων για την ανάδειξη του κτηνοτρόφου ως πραγματικού επαγγελματία.

Στη συνάντηση μετείχαν ο υφυπουργός, κ. Σίμος Κεδίκογλου και η ΓΓ, κ. Χριστιάνα Καλογήρου. 

Τα πέντε βασικά ζητήματα που τέθηκαν είναι τα εξής: 

– Εξειδίκευση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής

– Προστασία και έλεγχοι για την αποφυγή των ελληνοποιήσεων στις αγορές γάλακτος, κρέατος και ΠΟΠ

– Διευκόλυνση και χρηματοδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων για την εγκατάσταση ΑΠΕ

– Ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης για όσες Περιφέρειες είναι έτοιμες και ανάληψη πρωτοβουλίας για την ολοκλήρωση των υπολοίπων από το υπουργείο.

– Επέκταση του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου για τις ζωοτροφές και τη μεταφορά καυσίμου στα νησιά

Μετά τη συνάντηση ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε τα εξής:

«Έγινε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση και διατυπώθηκαν πολύ καλές προτάσεις οι οποίες θα αξιολογηθούν. Συγχρόνως ενημερώσαμε για τα μέτρα στήριξης που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισης της αύξησης του κόστους παραγωγής. Ήδη έχει έλθει η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χορήγηση των 89 εκατομμυρίων ευρώ ως ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών. Το επόμενο διάστημα με υπουργική απόφαση θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες αυτής της ενίσχυσης. Όπως ξέρετε σήμερα το απόγευμα ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή  δηλώσεων που αφορούν στην ενίσχυση των 60 εκατ. ευρώ για την αγορά λιπασμάτων. 

Παράλληλα συζητήσαμε και για παρεμβάσεις που αφορούν τη μείωση του κόστους σε κάθε φάση της παραγωγής στο μέλλον αλλά και τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε μέσα από τον συνεργατισμό και τη συνεννόηση με στόχο να δοθεί προστιθέμενη αξία στη δουλειά τους και τα προϊόντα που παράγουν να γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικά. Πρόκειται για προϊόντα που έχουν ιδιαίτερη αξία, ιδιαίτερη ποιότητα, αλλά πρέπει να προβληθούν με σωστό τρόπο και να προφυλαχθούν.

Δημοσιογράφος: Τα χρήματα από τις ζωοτροφές πότε θα πιστωθούν; 

Υπουργός: Τα χρήματα για τις ζωοτροφές, όπως ξέρετε, είναι από ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο το οποίο στείλαμε για τον τρόπο καταβολής της ενίσχυσης. Το επόμενο διάστημα θα βγει η υπουργική απόφαση. Τρέχουμε όλες τις διαδικασίες ώστε εντός του Δεκεμβρίου να καταβληθούν στους κτηνοτρόφους». 

Με πληροφορίες από τη σελίδα agronews.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

9ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» – Ένα μουσικό ταξίδι στη λαϊκή μας παράδοση

Από τον γραφικό κόλπο του Κινίου ξεκινά η φετινή διοργάνωση με αφιερώματα, εκθέσεις και συναυλίες – Είσοδος ελεύθερη.

ΚΚΕ ΤΕ Νοτίων Κυκλάδων: «Η δωρεάν μετακίνηση σωματείων περιορίζεται μόνο στις άγονες γραμμές»

Κριτική στην κυβέρνηση για το μέτρο στήριξης των ερασιτεχνικών σωματείων – «Πρόκειται για μισό μέτρο που δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες».

Λίπωμα: Πότε είναι αθώο και πότε χρειάζεται αφαίρεση

Η διάγνωση γίνεται κυρίως με κλινική εξέταση. Σε σπάνιες περιπτώσεις το λίπωμα μπορεί να εξελιχθεί σε λιποσάρκωμα, που είναι κακοήθης όγκος.

Φόρτωμας: Σύνδεση της Τήνου με την Καβάλα σε ετήσια βάση

Φόρτωμας: "Η ένταξη της Τήνου και των Κυκλάδων σε μια τόσο σημαντική ακτοπλοϊκή γραμμή δημιουργεί νέες προοπτικές για τα νησιά μας"

Κέα: Στην τελική ευθεία η αποκατάσταση του λιμανιού στο Βουρκάρι με χρηματοδότηση 359.600 €

Μετά από τέσσερα χρόνια προσπαθειών, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για το έργο που θα αναβαθμίσει τις λιμενικές υποδομές και θα ενισχύσει την ασφάλεια και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Μεγάλη φωτιά στο Λαύριο, εκκενώσεις μέσω 112, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο

Η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Παλιοκαμάριζα, καίει χαμηλή βλάστηση και κινητοποίησε επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Παρουσίαση του βιβλίου «Οδοιπορικό στη Νάξο» του Τάσου Αναστασίου

Ο Ιστορικός Όμιλος Νάξου «Αρσός» και η Πολιτιστική Εταιρεία «Αρχιπέλαγος» διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στον πολιτιστικό και περιηγητικό πλούτο της Νάξου.

Νέα ακτοπλοϊκή εποχή για την Τήνο, απευθείας σύνδεση με τη Βόρεια Ελλάδα και το Λαύριο

Μετά την Κρήτη, η Τήνος αποκτά απευθείας ακτοπλοϊκή γραμμή με τη Βόρεια Ελλάδα, ενισχύοντας την τουριστική ανάπτυξη και την προσβασιμότητα του νησιού 365 ημέρες τον χρόνο

Ηρακλειά: Μαρία Αναματερού στο Φεστιβάλ «Φάνης Γαβαλάς»

Στις 28 Αυγούστου, το φεστιβάλ «Φάνης Γαβαλάς» στην Ηρακλειά ζωντανεύει με τη μελωδική φωνή της Μαρίας Αναματερού υπό το ανοιχτό ουρανό του Αιγαίου.

Πάρος: Επιμνημόσυνη δέηση και αποκαλυπτήρια προτομής του Μεγάλου Ευεργέτη Φραγκίσκου Ι. Βελέντζα

Την Κυριακή 31 Αυγούστου, ο Δήμος Πάρου και η Κοινότητα Κώστου τιμούν τον Φραγκίσκο Ι. Βελέντζα με δέηση και αποκαλυπτήρια της προτομής του.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Νάξος: Αγνοείται η «Κανέλλα», έκκληση από τα μέλη του ταξιδιωτικού πρακτορείου Naxos Tours

Η αγαπημένη μασκότ της παραλίας λείπει εδώ και πέντε ημέρες – Πώς μπορείτε να βοηθήσετε.