Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: Το «Eξ Οικονομώ» γίνεται μόνιμο και αγκαλιάζει όλα τα κτήρια

Ελλάδα: Το «Eξ Οικονομώ» γίνεται μόνιμο και αγκαλιάζει όλα τα κτήρια

|

Έρχεται μόνιμο «Εξοικονομώ» με επιδότηση για σπίτια και επιχειρήσεις – Σε αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Μέχρι τώρα ξέραμε το Εξοικονομώ 1 ή το Εξοικονομώ 2… Κάτι σαν τις ταινίες του Ράμπο δηλαδή… Και περιμέναμε με αγωνία πότε θα έρθει το Νο 3 ή το Νο 4 μέσα από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα… Ε, φαίνεται ότι η Κυβέρνηση το πήρε απόφαση και ετοιμάζεται για τη δημιουργία μιας νέας ξεχωριστής και μόνιμης υπηρεσίας η οποία διαχειρίζεται όλες τις αιτήσεις του καινούργιου προγράμματος «Eξοικονομώ» προσανατολίζονται τα συναρμόδια υπουργεία σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News. Βάσει των εκτιμήσεων το νέο «Eξοικονομώ» μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μία δεκαετία με το συνολικό κονδύλι για κατοικίες, δημόσια κτήρια, βιομηχανίες και επιχειρήσεις να προσδιορίζεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Η έναρξη της επόμενης φάσης του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων αναμένεται για τον προσεχή Σεπτέμβριο. Ωστόσο, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι φαίνεται πως έχουν ήδη καταλήξει στη διαμόρφωση ενός συστήματος επιχορήγηση εργασιών το οποίο θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και πολύ μεγαλύτερα κονδύλια. Μέσα στη δεκαετία τα κονδύλια που θα διατεθούν ενδέχεται να φτάσουν ακόμα και τα 5 δις ευρώ, ενώ οι εργασίες ενεργειακής οικονομίας θα περιλαμβάνουν εκτός από τις κατοικίες, δημόσια κτήρια και κτήρια επιχειρήσεων και βιομηχανιών.

Η πρώτη από τις αποφάσεις που φαίνεται να έχει ήδη ληφθεί αφορά στην κατάργηση της διαδικτυακής πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων που λειτούργησε κατά την προηγούμενη φάση του «Eξοικονομώ». Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η βασική πρόταση που υπάρχει τουλάχιστον μέχρι στιγμής αφορά την αντικατάσταση της σχετικής πλατφόρμας από υπηρεσία μιας στάσης η οποία θα λειτουργήσει στα πρότυπα της αντίστοιχης υπηρεσίας που έχει δημιουργηθεί για τη σύσταση των εταιρειών.

Η υπηρεσία μιας στάσης για το «Eξοικονομώ» θα περιλαμβάνει ένα δίκτυο από συνεργαζόμενα γραφεία, τα οποία ενδέχεται να συμμετάσχουν τα κατά τόπους τεχνικά επιμελητήρια αλλά και τα επιλεγμένα ΚΕΠ.

Η αλλαγή στη δομή της διαχείρισης των αιτήσεων γιατί για δύο λόγους:

– Ο πρώτος αφορά στην αποφυγή των προβλημάτων που προκλήθηκαν κατά τη λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας η οποία ετίθετο συχνά εκτός λειτουργίας λόγω της υπερφόρτωσης του συστήματος. Με τη νέα υπηρεσία που θα διαχειριστεί τις αιτήσεις και τις χρηματοδοτήσεις απαλείφεται το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας. Αυτό σημαίνει πως οι αιτήσεις δεν θα εγκρίνονται βάσει του χρόνου που κατατέθηκαν αλλά μόνο βάσει των κριτηρίων που θα τεθούν.
– Ο δεύτερος λόγος της δημιουργίας ΚΕΠ για το  «Eξοικονομώ» αφορά την χρονική και οικονομική διεύρυνση του προγράμματος. Η εξοικονόμησης ενέργειας που καταναλώνεται από τα κτίρια αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και βασικός μοχλός επίτευξης των στόχων μείωσης των εκπομπών ρύπων που έχουν τεθεί για το 2030. Κατά συνέπεια, υπάρχουν ήδη διαθέσιμα ευρωπαϊκά ταμεία άντλησης κονδυλίων, από τα οποία εκτιμάται ότι η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει έως και 500 εκατομμύρια τον χρόνο, έναντι 292,5 που ήταν ο προϋπολογισμός του προηγούμενου προγράμματος.

Τα κριτήρια

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση για τα ακριβά κριτήρια επιλογής των δικαιούχων επιδότησης εργασιών. Θεωρείται όμως δεδομένο ότι το ετήσιο εισόδημα θα αποτελέσει και πάλι τη βάση της επιλεξιμότητας των αιτήσεων με αυξημένη ωστόσο την ανώτερη εισοδηματική κατηγορία. Στο προηγούμενο «Eξοικονομώ» ιδιοκτήτες κατοικιών με ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ετησίως ή οικογενειακό εισόδημα έως και 20.000 ευρώ ελάμβαναν ποσοστό επιδότησης εργασιών έως και 70%. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση του ανώτατου εισοδήματος των ιδιοκτητών που κρίνονται δικαιούχοι των επιδοτήσεων, το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 70.000 ευρώ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή του μεγαλύτερού ποσοστού των ελλήνων ιδιοκτητών κατοικιών σε δικαιούχους του προγράμματος.

Αναβάθμιση των ενεργειακών επιθεωρητών

Πριν από το Σεπτέμβριο δηλαδή το μήνα που αναμένεται να ξεκινήσει το νέο «Eξοικονομώ», το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει νομοθετική παρέμβαση η οποία θα προσθέτει αρμοδιότητες στους ενεργειακούς επιθεωρητές και θα τους μετατρέπει σε βασικούς παράγοντες για την αξιολόγηση των εργασιών που θα επιδοτηθούν.

Το πρόγραμμα για τα δημόσια κτήρια

Το πρώτο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων που πρόκειται να ξεκινήσει μέχρι το 2020 αφορά τα δημόσια κτήρια. Το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον προσεχή Ιούνιο και έχει ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους. Περιλαμβάνοντας όλα τα κτήρια της γενικής Κυβέρνησης η «Ηλέκτρα» στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση του 3% της συνολικής επιφάνειας των δημοσίων κτηρίων σε ετήσια βάση. Αν και δεν αφορά ιδιώτες, η κυβέρνηση θεωρεί ότι το πρόγραμμα για τα δημόσια κτήρια αναμένεται να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στο σύνολο του κλάδου των κατασκευών. 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα greenagenda.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν