Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα - "Εξοικονομώ": Ερχεται Ιούνιο, έμφαση στα τουριστικά καταλύματα

Ελλάδα – “Εξοικονομώ”: Ερχεται Ιούνιο, έμφαση στα τουριστικά καταλύματα

|

Επιστρατεύονται ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης για να πέσει ζεστό χρήμα σε ξενοδοχεία και καταλύματα για την ενεργειακή αναβάθμιση – Ποιες είναι οι επιλέξιμες δαπάνες και ποια τα κριτήρια επιλογής

Το «Εξοικονομώ» είναι εδώ και πάλι… Μέσα από έναν συνδυασμό πόρων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, θα βρεθούν τα κονδύλια που θα πέσουν στην αγορά για να χρηματοδοτήσουν το νέο «Εξοικονομώ» που θα αφορά κυρίως τον Τουρισμό και στόχος της Κυβέρνησης είναι να βγει στον αέρα μέχρι τον Ιούνιο.

Όπως δήλωσε πριν από δύο ημέρες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, από το ΕΣΠΑ, θα αναζητηθούν πόροι ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ ,ενώ επιπλέον 500 εκατομμύρια θα αντληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης για να χρηματοδοτηθεί η αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων ξενοδοχείων και μικρών καταλυμάτων.

Το ακριβές όμως ποσό που θα διατεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον τουρισμό δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί καθώς τα 500 εκ. ευρώ, είναι πόροι που προορίζονται συνολικά για πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, με δημόσια δαπάνη 600 εκατ. περίπου, θα υπάρξει μόχλευση κεφαλαίων άνω από 1 δισ. ευρώ τα επόμενα 2 έως 3 χρόνια, προκειμένου να γίνουν επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση τουριστικών μονάδων.

Οι επιλέξιμες δαπάνες

Επιλέξιμες δαπάνες θα είναι οι παρεμβάσεις στις κτιριακές υποδομές (κέλυφος), στα συστήματα θέρμανσης – ψύξης, στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, στην εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας, στη διαχείριση εξοικονόμησης νερού και απορριμμάτων καθώς και σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Όπως εξήγησε χθες στη Βουλή ο κ. Σκρέκας, τα ξενοδοχεία που θα προχωρήσουν σε παρεμβάσεις μέσα από το νέο πρόγραμμα, θα έχουν χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς θα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Στόχος όπως αναφέρθηκε είναι η μετατροπή των κτιρίων σε κλιματικά ουδέτερα καταλύματα και ξενοδοχειακές μονάδες.

«Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας παρεχόμενες υπηρεσίες, άρα μεγαλύτερο έσοδο τελικά και για τους ξενοδόχους και για τις τοπικές κοινωνίες και για την εθνική οικονομία».

Όπως είπε, περισσότεροι τουρίστες σημαίνει περισσότερες πηγές, περισσότερο νερό και περισσότερα απορρίμματα. Θα πρέπει, επομένως η διαχείριση να γίνεται με ένα φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον.

Το ΥΠΕΝ, σκοπεύει να ενισχύσει τις πράσινες δράσεις με τη χρήση έξυπνων ηλεκτρικών οχημάτων άλλες και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες (π.χ περιβαλλοντικές μελέτες ή επιθεωρήσεις), οι οποίες θα γίνουν για να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για να χρηματοδοτηθούν.

Κριτήρια και προτεραιοποίηση

Στόχος του ΥΠΕΝ είναι οι νέοι πόροι να διαχυθούν σε όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς. «Θα κατευθύνουμε χρήματα σε μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ώστε αυτά τα χρήματα να πιάσουν τόπο πραγματικά και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουμε όχι μόνο τους ίδιους, όχι μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και όλους τους συνοδούς κλάδους που θα υποστηρίξουν και θα πραγματοποιήσουν αυτές τις κατασκευές».

Για να είναι επιλέξιμες οι δαπάνες θα υπάρχουν οικονομικά κριτήρια, όπως ισχύουν και για τα άλλα προγράμματα, επομένως, δεν θα μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις υπό πτώχευση ή υπό εκκαθάριση, ή εκείνες που είναι σε αναγκαστική διαχείριση κ.α. Επιπλέον, θα υπάρχουν και κριτήρια προτεραιοποίησης σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση.

Για παράδειγμα θα τεθεί σε εφαρμογή ο όρος της «βαθμοημέρας», δηλαδή πόσες ημέρες του χρόνου είναι πολύ ψυχρές ή πολύ θερμές αντίστοιχα.

Έτσι οι περιοχές που καταναλώνουν πολλή ενέργεια για να ψύχουν ή να ζεσταίνουν τα κτίρια θα έχουν μια προτεραιότητα.

Ο κ. Σκρέκας, αναφέρθηκε χθες και στον τρόπο που γίνονται οι αιτήσεις. Όπως είπε η λογική «του first come, first served», εφαρμόστηκε για να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες του Εξοικονομώ και να προχωρήσουν οι επενδύσεις. Φωτογράφησε αλλαγές στο επόμενο πρόγραμμα, λέγοντας ότι θα μπουν νέα κριτήρια αλλά και λίστα επιλαχόντων που θα μπορούν να αξιοποιούν πόρους, κάθε φορά που βγαίνει ένα νέο πρόγραμμα.

Επόμενα βήματα

Δεν είναι όμως το μόνο πακέτο όσον αφορά το «Εξοικονομώ». Τον Απρίλιο αρχίζει η ένταξη των νοικοκυριών που υπέβαλαν αιτήσεις στο προηγούμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και εγκρίθηκαν.

Στα τέλη του καλοκαιριού προκηρύσσεται το νέο Εξοικονομώ για σπίτια, με διαφοροποιημένα κριτήρια εξέτασης των αιτήσεων.

Μέσα στη χρονιά θα προχωρήσει επίσης το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου, για το οποίο υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα συμφωνία χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σε σχέση με το πρόγραμμα που προκηρύχθηκε τον Δεκέμβριο και ολοκληρώθηκε στις αρχές του έτους: εντάχθηκαν συνολικά 36.369 νοικοκυριά με αιτήσεις προϋπολογισμού 737,8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η έκδοση των αποφάσεων ένταξης των νοικοκυριών στο πρόγραμμα προκειμένου να προχωρήσει στη συνέχεια η δανειοδότηση (για όσους επιθυμούν) και η εκτέλεση των εργασιών.

Ήδη από τις αρχές Μαρτίου «τρέχει» η προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών στο πληροφοριακό σύστημα του Προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», η οποία ολοκληρώνεται στις αρχές Απριλίου.

Με πληροφορίες από την σελίδα newmoney.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ελλάδα – Ρούλα Πισπιρίγκου: Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο - Η πρόβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια για την δολοφονία και πολυετής κάθειρξη για την απόπειρα

Τήνος: Συνάντηση Κροντηρά – Γεωργιάδη, ποιος ο λόγος;

Επείγουσα συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τήνου με τον Υπουργό Υγείας

Σαντορίνη – Γ. Νομικός: 8.000 επισκέπτες καθημερινά και 80% της πληρότητας του πλοίου με την εφαρμογή του Berth Allocation System στην κρουαζιέρα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μας μιλά .για τη διαχείριση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αλλά και για τις υπόλοιπες λιμενικές ζώνες του νησιού

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα