Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα - ΦΠΑ: Στο τραπέζι έπεσε (επιτέλους) η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών

Ελλάδα – ΦΠΑ: Στο τραπέζι έπεσε (επιτέλους) η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών

|

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση εργάζεται για το θέμα της επαναφοράς του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά έστειλε ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, απαντώντας στο αίτημα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Μήνυμα πως η κυβέρνηση εργάζεται για το θέμα της επαναφοράς του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά έστειλε ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, απαντώντας στο αίτημα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Όπως είπε «δεν είναι χαμένη υπόθεση, η κυβέρνηση εργάζεται για το θέμα στα διεθνή fora», απαντώντας στο αίτημα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Σε συνάντηση του δ.σ. της ΕΣΕΕ με τον υφυπουργό, οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου πρότειναν σειρά μέτρων στην κατεύθυνση της συνολικής αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, επ’ ωφελεία και των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων και των τοπικών κοινωνιών. Σε αυτά περιλαμβάνονται η προώθηση-διαφήμιση των τοπικών προϊόντων με την προσθήκη του «shopping» στην εμπειρία των επισκεπτών, η στήριξη του θεσμού των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών υποδοχής των τουριστών και του δικτύου μεταφορών σε όλη τη χώρα, η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της κρουαζιέρας για την εμπορική αγορά στον Πειραιά και σε άλλα λιμάνια της χώρας, κά.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου, που αποσκοπούν στην ενίσχυση του κύκλου εργασιών στην αγορά και την ενδυνάμωση της εικόνας του ελληνικού τουρισμού, με προώθηση των θεματικών μορφών τουρισμού και τους 12 μήνες του χρόνου και καμπάνια του υπουργείου Τουρισμού προς τους επισκέπτες της κρουαζιέρας εστιασμένη στα τοπικά ελληνικά προϊόντα.

Η συνάντηση

Ρόλο στρατηγικού εταίρου αναλαμβάνει η ΕΣΕΕ στον εθνικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη του τουρισμού με στόχο την απρόσκοπτη διασύνδεση των τουριστικών ροών με τις εμπορικές αγορές, ύστερα από πρόσκληση της κυβέρνησης μέσω του Υφυπουργού Τουρισμού κ. Μάνου Κόνσολα, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019.

Στις τοποθετήσεις των μελών του Δ.Σ., παρουσία του κ. υφυπουργού, αναλύθηκαν οι ποικίλες και σύνθετες αιτίες της σημερινής ελλιπούς συσχέτισης εμπορίου – τουρισμού που έχει ως αποτέλεσμα ο τζίρος των καταστημάτων να είναι υποπολλαπλάσιος της σημαντικής συνεισφοράς των τουριστικών αφίξεων στο ΑΕΠ της χώρας. Στο αίτημα της ΕΣΕΕ για επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά ο κ. Κόνσολας απάντησε: «Δεν είναι χαμένη υπόθεση, η κυβέρνηση εργάζεται για το θέμα στα διεθνή fora».

Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου πρότειναν σειρά μέτρων στην κατεύθυνση της συνολικής αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, επ’ ωφελεία των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων και των τοπικών κοινωνιών.

Συγκεκριμένα ζήτησαν:
# Την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε όλη τη διάρκεια του έτους με εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής και κάθε ξεχωριστής αγοράς. 

# Την ουσιαστική ενίσχυση της προώθησης και της διαφήμισης των τοπικών προϊόντων και των προϊόντων «εθνικών πρωταθλητών», με την προσθήκη του “shopping” στην εμπειρία των επισκεπτών. 

# Την ταχεία και ευρεία στήριξη του Θεσμού των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου, ως των τουριστικών – αγοραστικών προορισμών που σηματοδοτούν τη νέα εικόνα των εμπορικών αγορών.

# Τον εκσυγχρονισμό των υποδομών υποδοχής των τουριστών και του δικτύου μεταφορών σε όλη τη χώρα.

#Την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της κρουαζιέρας για την εμπορική αγορά στον Πειραιά και σε άλλα λιμάνια της χώρας.

Στην πολύπλευρη στήριξη της νησιωτικότητας, πέραν του μειωμένου ΦΠΑ, με μεταφορικό ισοδύναμο χωρίς εξαιρέσεις και περισσότερα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στις άγονες και επιδοτούμενες γραμμές.
Ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη του τουρισμού χωρίς ανάπτυξη του εμπορίου και παρουσίασε το πλαίσιο πολιτικών και δράσεων που θα ενισχύσουν τον κύκλο εργασιών των εμπορικών αγορών και θα ενδυναμώσουν την εικόνα του ελληνικού τουρισμού.

Ειδικότερα αναφέρθηκε: Στην προώθηση όλων των θεματικών μορφών τουρισμού και τους 12 μήνες του χρόνου, κάνοντας αναφορά σε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τις ιαματικές πηγές της χώρας. Στο σχέδιο της κυβέρνησης για ενίσχυση των υποδομών, ως βασική προϋπόθεση τόνωσης της πρόσβασης των τουριστών στις εμπορικές αγορές. Στην πρόθεση της κυβέρνησης να ωθήσει με συγκεκριμένες δράσεις το τουριστικό ρεύμα στα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου.

Σε επόμενη καμπάνια του υπουργείου Τουρισμού προς τους επισκέπτες της κρουαζιέρας εστιασμένη στα τοπικά ελληνικά προϊόντα. Στη δυνατότητα νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων για το εμπόριο και τις τοπικές βιοτεχνίες. Σε διαμόρφωση νέας πολιτικής για τα τουριστικά επαγγέλματα με στόχο την ενίσχυση παραδοσιακών κλάδων, όπως η αργυροχρυσοχοΐα. 

Δελτίο Ενημέρωσης 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη