Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα - ΦΠΑ: Τα 72 δις φέρνουν μειώσεις σε άμεσους και έμμεσους...

Ελλάδα – ΦΠΑ: Τα 72 δις φέρνουν μειώσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους

|

Το … Ταμείο Ανάκαμψης δίνει το δικαίωμα στην Κυβέρνηση να προχωρήσει σταδιακά σε σημαντικές κινήσεις.. Πρώτη, η μείωση του ΦΠΑ σε βάθος τριετίες… Ποιες αλλες σκέψεις υπάρχουν στο τραπέζι

Την επιστροφή του ΦΠΑ σε χαμηλότερα επίπεδα σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σταδιακά από το 2021, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα τονωθεί η κατανάλωση, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθεί και η φορολογική συμμόρφωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει τη σταδιακή μείωση του ΦΠΑ από 24% στο 20% και από το 13% στο 10% για τον χαμηλό συντελεστή μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης. Μάλιστα, η κυβέρνηση υπολογίζει το τουριστικό πακέτο συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης να έχει συντελεστή 10%, κάτι που υπολογίζεται να κάνει ανταγωνιστικότερη τη χώρα.

Σημειώνεται ότι από τον Απρίλιο του 2005 όπου ο συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε από το 18% στο 19% έχουν γίνει δεκάδες προσαρμογές και μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό στον κανονικό συντελεστή και αντίστροφα.

Η μείωση του ΦΠΑ βρισκόταν στους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης η οποία στόχευσε στη μείωση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες από το 24% στο 22% και από το 13% στο 11%. Πλέον, εξετάζει την περαιτέρω μείωση στο 20% και στο 10% όπως προαναφέρθηκε και εφόσον βέβαια οι συνθήκες το επιτρέψουν. Οπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ θα συνοδευτεί από την επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω κανονιστικών αποφάσεων και κινήτρων για τους φορολογουμένους. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το σύνολο της οικονομίας θα υποχρεωθεί να διαθέτει μηχάνημα POS, ενώ ταυτόχρονα μέτρα τα οποία «πάγωσαν» εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης θα ξαναβγούν από το συρτάρι όπως των κινήτρων (λοταρία κ.λπ.).

Ταυτόχρονα η ΑΑΔΕ εφαρμόζει ετήσιο πρόγραμμα ελέγχου για τα δύο τελευταία χρόνια, προκειμένου να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, σε επαγγελματικούς τομείς με μεγάλο χάσμα ΦΠΑ και εισοδήματος για ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.  Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μεγάλη αύξηση του ελλείμματος ΦΠΑ στην Ελλάδα σε αντίθεση με πολλές χώρες της Ε.Ε. Συγκεκριμένα το έλλειμμα ΦΠΑ από 4,6 δισ. ευρώ που ήταν το 2014 έφθασε το 2017 στα 7,4 δισ. ευρώ, κάτι που οφείλεται στην αύξηση της φοροδιαφυγής συνεπεία των υψηλών συντελεστών που εφαρμόζονται στη χώρα μας. Το έλλειμμα ΦΠΑ είναι η συνολική διαφορά μεταξύ των αναμενόμενων εσόδων από τον ΦΠΑ και του ποσού που πράγματι εισπράχθηκε.

Οπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών τα ηλεκτρονικά βιβλία και η ηλεκτρονική τιμολόγηση αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά τις απώλειες εσόδων από ΦΠΑ. Είναι ενδεικτικό ότι οι Ιταλοί στο πρώτο εξάμηνο εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων κατάφεραν να «χτυπήσουν» κύκλωμα παράνομων επιστροφών ΦΠΑ. Επί της ουσίας οι ιταλικές αρχές με το σύστημα αυτό εμπόδισαν την επιστροφή ΦΠΑ ύψους 2 δισ. ευρώ. Με την ενεργοποίηση του νέου συστήματος, η εφορία αποκτά ένα ισχυρό ηλεκτρονικό μάτι στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, αφού θα βλέπει, θα ελέγχει και θα διασταυρώνει αυτόματα τα στοιχεία που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών.

Η αυτοματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών θα ξεκλειδώνει άμεσα τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα είναι υποχρεωμένες να περιμένουν για να λάβουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες, με το που εμφανίζεται ύποπτος ΑΦΜ, θα κοκκινίζει η οθόνη του υπολογιστή της ΑΑΔΕ. Αμέσως μετά, θα ξεκινάει ο φυσικός έλεγχος για τη διαπίστωση ή μη παράνομων πράξεων. Και δεν είναι μόνο αυτά που μπορεί να επιτευχθούν με τα ηλεκτρονικά βιβλία. Συγκεκριμένα, εκτός από τον έλεγχο των ύποπτων ΑΦΜ, θα επιτραπεί στη φορολογική διοίκηση η ανάλυση των δαπανών ανά κλάδο. Στην περίπτωση που, για παράδειγμα, σε ορισμένο επαγγελματικό κλάδο διαπιστωθεί ότι κάποιος ξεπερνάει τον μέσον όρο των δαπανών ή μιας συγκεκριμένης δαπάνης, θα δίνεται εντολή για έλεγχο. 

«Κλειδί» το Ταμείο Ανάκαμψης για τη μείωση των φόρων

Το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κονδύλια που θα απορροφήσει η χώρα θα αποτελούν το «κλειδί» για τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αναφέρει παράγοντας του οικονομικού επιτελείου. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι ο εξορθολογισμός των συντελεστών ΦΠΑ, η σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις. Για να μπορέσουν να υλοποιηθούν όλα τα ανωτέρω μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, θα πρέπει να αρχίσουν να εισρέουν τα κεφάλαια τους πρώτους μήνες του 2021. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει:

1. Τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης 30% ή, εναλλακτικά, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ από 12.000 που ισχύει σήμερα. Ταυτόχρονα θα περιορισθούν όλοι οι συντελεστές της κλίμακας κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

2. Τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50%. Αυτό σημαίνει ότι το τέλος επιτηδεύματος, από 650 ευρώ, θα μειωθεί στα 325 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

3. Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη, καθώς η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές οδηγεί αναγκαστικά σε άλλες λύσεις.

Με πληροφορίες από την kathimerini.gr

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν