Ελλάδα - Fuel pass: Ερχεται η νέα (αύξηση χρημάτων) επιδότηση

Καύσιμα

Χρηματιστήριο Βενζίνης;  Μετά τη Φινλανδία και τη Δανία, η Ελλάδα είχε στις 18/6 την τρίτη ακριβότερη βενζίνη μεταξύ 26 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν Ολλανδία και Σουηδία, ενώ τη χαμηλότερη τιμή έχει, όπως πάντα, η Μάλτα.  Ο μέσος όρος ήταν στα 2,428 ευρώ το λίτρο ενώ η ακριβότερη τιμή ήταν στα 2,56 (Φιλανδία) και η μικρότερη στα 1,34 στη Μάλτα. Εντός συνόρων; Οι Κυκλάδες στην κορυφή με μέσο όρο στα 2,657 ευρώ ανά λίτρο ενώ ακολουθούν τα Δωδεκάνησα με 2.556 ευρώ... Την ίδια ώρα στην Αττική η τιμή είναι στα 2,334 ευρώ το λίτρο.. Και στην κορυφή η Σχοινούσα με 2,839 ευρώ ανά λίτρο... 

Ποια η αντίδραση της Κυβέρνησης;   Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το στίγμα των νέων παρεμβάσεων, ενώ στη συνέχεια, και πιο συγκεκριμένα στις 15.00, θα ακολουθήσει η εξειδίκευση των μέτρων από το οικονομικό επιτελείο. Τα μέτρα θα ανακοινώσουν ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντάς.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, έχουν οριστικοποιηθεί οι λεπτομέρειες για τη νέα παρέμβαση της κυβέρνησης στα καύσιμα που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και θα έχει διάρκεια τρεις μήνες, έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου.  Ενισχυμένη όπως φαίνεται θα είναι και η επιδότηση στα υγρά καύσιμα για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας, σε συνδυασμό με την αύξηση της κρατικής επιδότησης για τις άγονες γραμμές.

Λιγότερο πιθανό μοιάζει πλέον το σενάριο απευθείας επιδότησης της τιμής της βενζίνης, όπως έχει γίνει ήδη με το diesel κίνησης, παρά το γεγονός ότι παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως αν η κίνηση γίνει συνδυαστικά με το επίδομα καυσίμων, η τιμή στην αντλία θα υποχωρούσε στην περιοχή των 2 ευρώ.

Παράλληλα θα ανακοινωθούν και μέτρα για τη στήριξη των αγροτών. Οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες αποκλείουν προς το παρόν την «επιταγή ακρίβειας» που είχε δοθεί το Πάσχα, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτή να δοθεί το φθινόπωρο και ανάλογα με δημοσιονομικές αντοχές, καθώς το μέτρο κοστίζει περί τα 250 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά: 

1. Στη βενζίνη το ποσό της ενίσχυσης θα ξεπεράσει τα 60 ευρώ, ενώ εξετάζεται η κλιμάκωσή του ανάλογα με το κόστος της βενζίνης στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στο οικονομικό επιτελείο έχουν εκπονήσει σχέδιο για το άνοιγμα της βεντάλιας των δικαιούχων. Συγκεκριμένα, το όριο των εισοδηματικών κριτηρίων από τις 30.000 ευρώ ενδεχομένως να φθάσει στις 45.000 ευρώ, όσο είναι δηλαδή και το εισοδηματικό όριο στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Σημειώνεται ότι το μοντέλο ενίσχυσης των καταναλωτών κρίθηκε επιτυχημένο και θα ακολουθηθεί ακριβώς το ίδιο και στη δεύτερη φάση της επιδότησης. Συγκεκριμένα, τα φυσικά πρόσωπα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν το νέο όριο για το οικογενειακό εισόδημα, έχουν στην κατοχή τους όχημα ή μοτοσικλέτα – μοτοποδήλατο που είναι σε κυκλοφορία, είναι ασφαλισμένο και δεν οφείλουν γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.

Για την είσοδο στην πλατφόρμα, που αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Ιουλίου, θα χρειάζονται τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, ενώ στην αίτηση θα πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.

2. Για το diesel κίνησης, η επιδότηση στην αντλία θα συνεχιστεί και μετά τον Ιούνιο με αύξηση του ποσού της επιδότησης πάνω από τα 12 λεπτά το λίτρο που είναι σήμερα. Σημειώνεται ότι με τον ΦΠΑ η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης φθάνει σήμερα τα 15 λεπτά το λίτρο.

3. Προκαταβολή της επιστροφής στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εντός του Ιουλίου. Το ποσό ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ και είναι ήδη εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό του 2022. Επίσης, θα δοθούν 100 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα από ευρωπαϊκούς πόρους. Από το ποσό αυτό, τα 26 εκατ. ευρώ είναι χρήματα από την Κοινότητα, ενώ τα υπόλοιπα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόθεση του υπουργείου είναι να πιστωθούν τα ποσά αυτά μέχρι τον Οκτώβριο. Βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού, το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά εκμετάλλευση είναι οι 15.000 ευρώ, ενώ για μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις, οι 100.000 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News