Κυριακή, 3 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: Γονικές παροχές από σήμερα (01/10) έως 800.000 ευρώ χωρίς φορολογία

Ελλάδα: Γονικές παροχές από σήμερα (01/10) έως 800.000 ευρώ χωρίς φορολογία

|

Χωρίς φόρο είναι από Παρασκευή 1 Οκτωβρίου οι γονικές παροχές και δωρεές περιουσιακών στοιχείων για συγγενείς πρώτου βαθμού έως 800.000 ευρώ, ανά γονέα από 150.000 ευρώ που είναι μέχρι σήμερα, με τη σχετική ρύθμιση να κατατίθεται χθες στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.

Ηταν υπόσχεση που έγινε πραγματικότητα… Και δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά. Κι αυτό γιατί άνοιξε ο δρόμος για αφορολόγητες γονικές παροχές ακινήτων, χρηματικών ποσών, μετοχών, ομολόγων και εταιρικών μεριδίων ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων, ΕΠΕ και μεγάλων ανώνυμων εταιρειών, με τη νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή και τίθεται σε ισχύ από σήμερα Παρασκευή 1η Οκτωβρίου 

Σύμφωνα με τη διάταξη, η δωρεά ή γονική παροχή προς τα πρόσωπα που υπάγονται στην Α΄ κατηγορία (γονείς, παιδιά σύζυγοι, παππούδες) οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου, καθώς και η δωρεά ή γονική παροχή χρηματικών ποσών, η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, υπόκεινται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 10%, μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολόγητου ποσού 800.000 ευρώ. 

Η φορολογική διευκόλυνση που παρέχεται είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα οι γονικές παροχές ήταν αφορολόγητες μόνο μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ. Από εκεί και μετά στο κλιμάκιο από 150.000 έως 300.000 ευρώ ο φόρος ήταν 1%, ενώ στο επόμενο σκαλοπάτι, δηλαδή από τις 300.000 έως 600.000 ευρώ, ο φόρος ανέβαινε στο 5% και στο 10% για ποσά άνω των 600.000 ευρώ. Από σήμερα το αφορολόγητο για δωρεές – γονικές παροχές αυξάνεται στις 800.000 ευρώ.

Στην πράξη, το συγκεκριμένο όριο είναι πολύ μεγαλύτερο διότι είναι ανά γονέα και ανά τέκνο, οπότε σε αυτή την περίπτωση φτάνει το 1,6 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ που επίσης έχουν παππούδες και γιαγιάδες και το οποίο αν προστεθεί, αυξάνει το συνολικό ποσό στα 3,2 εκατ. ευρώ. Το μέτρο καλύπτει και τις μεταβιβάσεις εταιρειών με γονική παροχή, διευκολύνοντας τις οικογένειες που έχουν επιχειρήσεις και θέλουν να συνεχίσουν τα παιδιά τους την επιχειρηματική δραστηριότητα. 

Οι γονικές παροχές σε χρήμα μέχρι 800.000, καθώς και οι δωρεές χρηματικών ποσών έως 800.000 μεταξύ συζύγων ή μερών συμφώνων συμβίωσης ή από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια ή από παιδιά σε γονείς είναι αφορολόγητες. Αυτό σημαίνει ότι καταργείται ο φόρος 10% που επιβαλλόταν μέχρι σήμερα. Στην περίπτωση που το ποσό ανέλθει στα 900.000 ευρώ θα καταβληθεί φόρος 10.000 ευρώ που αντιστοιχεί στο 10% του υπερβάλλοντος ποσού, των 100.000 ευρώ.

Για τις κληρονομιές περιουσιακών στοιχείων η κλίμακα διατηρείται. Εξακολουθεί να ισχύει αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ και συντελεστές φόρου 1% για το τμήμα της αξίας της κληρονομούμενης περιουσίας από τα 150.000,01 έως τα 300.000 ευρώ, 5% για το τμήμα της αξίας της κληρονομούμενης περιουσίας από τα 300.000,01 έως τα 600.000 ευρώ και 10% για το τμήμα της αξίας της κληρονομούμενης περιουσίας πάνω από τα 600.000 ευρώ.

Παραδείγματα 

1. Γονέας μεταβιβάζει στο παιδί του ακίνητο αξίας 600.000 ευρώ και πλήρωνε φόρο 16.500 ευρώ. Από σήμερα 1 Οκτωβρίου ο φόρος μηδενίζεται. 

2. Παππούς μεταβιβάζει στον εγγονό του ακίνητο – πρώτη κατοικία, αξίας 800.000 ευρώ και πλήρωνε φόρο 36.000 ευρώ, ενώ από σήμερα 1 Οκτωβρίου ο φόρος μηδενίζεται. 

3. Γονέας μεταβιβάζει στο παιδί του ακίνητο – πρώτη κατοικία αξίας 300.000 ευρώ και πλήρωνε φόρο 1.000 ευρώ. Από σήμερα 1 Οκτωβρίου ο φόρος μηδενίζεται. 

4. Γονέας προχωρεί σε δωρεά χρηματικού ποσού 200.000 ευρώ στο παιδί του. Για τη δωρεά χρηματικών ποσών μέχρι χθες ίσχυε συντελεστής φόρου 10% από το πρώτο ευρώ. Ετσι, για παράδειγμα, ένας πατέρας που θέλει να δώσει 200.000 ευρώ στο παιδί του επιβαρυνόταν με φόρο 20.000 ευρώ, ενώ αν κάνει τη μεταβίβαση από σήμερα 1 Οκτωβρίου και μετά ο φόρος θα είναι μηδενικός.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟΚ: Κρατάει το βασικό κορμό, μένουν οι Μάκαρης, Προδρόμου, Αρτσάνος, Κρανιάς

Ο Πανναξιακός «χτίζει» πάνω στην εμπειρία και τη σταθερότητα – Τέσσερις βασικοί παίκτες συνεχίζουν για τη νέα σεζόν στη National League 2.

Εντατικοί έλεγχοι πυρασφάλειας στα πλοία με εντολή Κικίλια

Διπλοί ετήσιοι έλεγχοι στα επιβατικά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν δρομολόγια Ελλάδας–Ιταλίας, με ενίσχυση των μέτρων ενεργητικής και παθητικής πυρασφάλειας.

Η πόλη που νίκησε τα τροχαία – Ένας χρόνος χωρίς θύματα στο Ελσίνκι. Πως τα κατάφεραν

Με στοχευμένα μέτρα και αλλαγή νοοτροπίας, η φινλανδική πρωτεύουσα κατάφερε να μη χάσει καμία ανθρώπινη ζωή στους δρόμους της επί 12 μήνες.

Ιούλιος 2025: Δεύτερος θερμότερος μήνας στη Βόρεια και Στερεά Ελλάδα από το 2010

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι παρατεταμένοι καύσωνες και οι υψηλές θερμοκρασίες καθόρισαν τον φετινό Ιούλιο σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μυθική “πτήση” Καραλή: Πανελλήνιο ρεκόρ στα 6,08μ., στην ελίτ του παγκόσμιου επί κοντώ (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής έγινε ο 4ος αθλητής στην ιστορία που ξεπερνά τα 6,08 μέτρα στο επί κοντώ – Θρυλικό άλμα μπροστά σε χιλιάδες θεατές στο Πανθεσσαλικό.

Άνδρος – Λειψυδρία: Τέσσερις μονάδες αφαλάτωσης και χρηματοδότηση 190.000 ευρώ

Με σχέδιο άμεσης παρέμβασης, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου επιχειρεί να ανακουφίσει το νησί από την οξεία λειψυδρία, μέσα από μονάδες αφαλάτωσης και γεωτρήσεις.

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Beach Party 2025 στον Αμμίτη για καλό σκοπό – Επιστρέφει πιο δυνατό από ποτέ!

Στις 5 Αυγούστου στην Παραλία Αμμίτης – Πολιτιστικοί Σύλλογοι ενώνουν δυνάμεις σε ένα καλοκαιρινό πάρτι με μουσική, φαγητό και φιλανθρωπική διάθεση

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 39 Δήμοι της Ελλάδας λόγω λειψυδρίας, SOS από το Αιγαίο και την Κρήτη

Η Ελλάδα «στεγνώνει»: Δήμοι από το Αιγαίο μέχρι τη Θράκη ζητούν βοήθεια – Η ανεπάρκεια νερού γίνεται καθημερινή απειλή για πολίτες, γεωργία και τουρισμό

Νάντια Σαλτερή: «Ο Μητσοτάκης έχασε τους ψηφοφόρους του Κέντρου – Επιστρέφουμε με αίτημα Προανακριτικής»

Η Τομεάρχης Ισότητας του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Ν.Δ. για την κάλυψη Βορίδη – Αυγενάκη και κατήγγειλε πολιτική υποκρισία και θεσμικό ευτελισμό.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.