Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: Η Εστίαση κατεβάζει ρολά σήμερα (16/11)

Ελλάδα: Η Εστίαση κατεβάζει ρολά σήμερα (16/11)

|

Κλειστές σήμερα (16/11) οι επιχειρήσεις Εστίασης σε όλη την Ελλάδα – Γ. Παπαδόπουλος (Κυκλάδες) ” εμείς έχουμε αποφασίσει να κλιμακωθούν. Δεν ξέρω ποια θα είναι η συχνότητά τους”. 

Πανελλαδική απεργία έχουν κηρύξει οι επαγγελματίες της εστίασης για σήμερα Τρίτη 16 Νοεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της μετάδοσης COVID19. Στο πλευρό των επιχειρηματιών βρίσκονται όλα τα Σωματεία Εργαζομένων που συνεργάζονται μαζί τους: αγροτικά και κτηνοτροφικά Σωματεία, αρτοποιών, dj, κλπ Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) επισημαίνει ότι πλέον βρίσκονται σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας και ζητά από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα στήριξης για τον κλάδο της εστίασης.

«Η εστίαση ψυχορραγεί. Τα λουκέτα και η απώλεια θέσεων εργασίας είναι προ των πυλών. Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 ενώνουμε τις δυνάμεις μας και κλείνουμε τα μαγαζιά μας για 24 ώρες σε όλη την Ελλάδα. Επίδοση ψηφίσματος την ίδια μέρα στον κ. Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12.00. Σεβόμενοι την δημόσια υγεία, αναζητάμε βιώσιμα μέτρα στήριξης για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε εμείς και οι χιλιάδες εργαζόμενοί μας», επισημαίνει η ΠΟΕΣΕ.

Τι γίνεται στις Κυκλάδες; Ο Γιάννης Παπαδόπουλος – Περιφερειάρχης Κυκλάδων της ΠΟΕΣΕ αναφέρει στην εφημερίδα “Κοινή Γνώμη” ….   “Εχουμε αποφασίσει να κλιμακωθούν. Δεν ξέρω ποια θα είναι η συχνότητά τους. Εξαρτάται από το τί θα συζητήσουμε με την κυβέρνηση για τα αιτήματά μας. Αυτά είναι συγκεκριμένα. Αρχικά ζητάμε αναπροσαρμογή των προστίμων, δηλαδή τα πρόστιμα που επιβάλλονται τώρα αναφορικά με την τήρηση των μέτρων κατά της Covid-19 να μην βαρύνουν τόσο πολύ τον καταστηματάρχη, επιχειρηματία….. 

Πολύ βασικό είναι τα δημοτικά τέλη. Μιλάμε συγκεκριμένα για τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας. Παρότι έχει δοθεί από τον Μάρτιο του 2020 που ξεκίνησε η πανδημία με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η δυνατότητα να αφαιρεθούν τα δημοτικά τέλη για όλες τις επιχειρήσεις που ήμασταν κλειστά, αυτό δεν έχει γίνει επειδή οι Δήμοι δεν πήραν τις αποφάσεις που θα έπρεπε ώστε να εφαρμόσουν την εντολή του Υπουργείου. Περιμένουμε από το αρμόδιο Υπουργείο να νομοθετήσει κεντρικά και οριζόντια, ούτως ώστε να παρακάμψουμε τις αποφάσεις των Δήμων”.

Και ξεκαθαρίζει για τον λόγο αντίδρασης των επιχειρηματών “  Νομίζουν πως αντιδρούμε στην εφαρμογή των μέτρων. Όχι. Άλλωστε από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται, διαπιστώνεται πως οι παραβάσεις στον κλάδο φθάνουν στο 0,01%. Δηλαδή οι έλεγχοι αποδεικνύουν ότι τηρούμε τα μέτρα. Επίσης, υπάρχει μία αύξηση των ραντεβού των ανεμβολίαστων που δείχνει ότι τα μέτρα φέρνουν αποτέλεσμα. Εμείς δεν αντιδρούμε σε αυτά. Από την αρχή της πανδημίας έχουμε βάλει πλάτη και αυτό που λέμε είναι ότι θέλουμε να μας βοηθήσουν με μέτρα στήριξης να πάμε παρακάτω. Τίποτα άλλο.”.

Τα αιτήματα των Επιχειρηματιών στην Εστίαση 

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) τα αιτήματα του Κλάδου είναι:

# Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
# Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.
# Συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
# Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
# Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
# Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
# Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
# Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
# Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Παράλληλα, η ΠΟΕΣΕ ζητεί τα παρακάτω διαρθρωτικά μέτρα:

# Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.
# Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.
# Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

Επίσης, ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης καλεί για τη συμμετοχή και στήριξη στην απεργία υποστηρίζοντας ότι ο κλάδος εργαλειοποιείται. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο κλάδος από την αρχή της κρίσης της πανδημίας, έχει επιδείξει πλήρη ενσυναίσθηση και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία της Δημόσια Υγείας, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας πελατών και εργαζομένων.

«Σε αντίθεση με άλλους χώρους συνάθροισης (βλ. Εκκλησία, γήπεδα, ΜΜΜ), ο κλάδος της εστίασης έχει να επιδείξει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού παρόλο το κόστος και την ταλαιπωρία στην λειτουργία των επιχειρήσεων», υποστηρίζει μεταξύ άλλων.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν