Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: Η λίστα αυτών που θα εισπράξουν 800 και 600 ευρώ αντίστοιχα

Ελλάδα: Η λίστα αυτών που θα εισπράξουν 800 και 600 ευρώ αντίστοιχα

|

Αίτηση στο σύστημα “Εργάνη” είχαν κάνει μέχρι χθες 212.059 επιχειρήσεις, καλύπτοντας περίπου 321.860 εργαζόμενους – Ποίοι θα πάρουν τα χρήματα .

Τα εκατοντάδες χιλιάδες ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με την καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ (που χορηγείται σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους), αλλά και του επιδόματος των 600 ευρώ που μπορεί να δοθεί σε επιστήμονες, υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα συμμετάσχουν σε πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Κατά δεκάδες χιλιάδες, οι εργοδότες προσπαθούν να ενταχθούν στο σύστημα Εργάνη προκειμένου να διασφαλίσουν το επίδομα των 800 ευρώ για τους εργαζομένους τους (αλλά και την απαλλαγή καταβολής της υποχρέωσης πληρωμής μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για τους ίδιους). Ωστόσο, συναντούν εμπόδια κυρίως εξαιτίας του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας.

Η κυβέρνηση, ανακοίνωσε χθες ότι μπορεί να γίνει χρήση και του δευτερεύοντος ΚΑΔ, εφόσον αυτός αποδίδει τα περισσότερα έσοδα. Ωστόσο, αυτό, προς το παρόν ισχύει μόνο για την παράταση των φορολογικών υποχρεώσεων και για κανένα άλλο από τα ευνοϊκά μέτρα (π.χ παράταση ασφαλιστικών εισφορών, ή δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας η οποία με τη σειρά της οδηγεί και στη διασφάλιση του επιδόματος των 800 ευρώ).

Το Σάββατο, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ANT1, ο υπουργός Οικονομικών συνέστησε υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα, καθώς θα δοθεί νέος κατάλογος με ΚΑΔ στη δημοσιότητα ο οποίος θα καλύπτει τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Να σημειωθεί ότι με τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι και χθες το απόγευμα, αίτηση στο σύστημα Εργάνη είχαν κάνει 212.059 επιχειρήσεις καλύπτοντας περίπου 321.860 εργαζόμενους.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ

Με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, το επίδομα των 800 ευρώ δικαιούνται:

1. Οι εργαζόμενοι στους οποίους έχει γίνει προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας από τις επιχειρήσεις είτε διότι οι επιχειρήσεις έχουν κύριο ΚΑΔ που υπάγεται σε αυτούς που θεωρείται ότι πλήττονται είτε επειδή η επιχείρηση έχει κλείσει. Υπάρχουν πολλά προβλήματα σε αυτό το “μέτωπο” καθώς πολλά μαγαζιά που έχουν κλείσει υποχρεωτικά, δεν έχουν ΚΑΔ που να περιγράφεται στη λίστα οπότε δεν μπορούν να δηλώσουν στο ΕΡΓΑΝΗ ότι βάζουν τον εργαζόμενο σε καθεστώς αναστολής.

2. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι πέντε άτομα προσωπικό, επίσης μπορούν να εισπράξουν την αποζημίωση των 800 ευρώ όχι μόνο για το προσωπικό τους αλλά και για τους ίδιους. Δεν εντάσσονται μέτοχοι νομικών προσώπων (ΙΚΕ, ΕΠΕ, ΑΕ κλπ) ακόμη και αν απασχολούν λιγότερα από πέντε άτομα προσωπικό.

Για όσους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους κατατάσσονται στους επιστημονικούς κλάδους (π.χ γιατροί, δικηγόροι, οικονομολόγοι, λογιστές κλπ) δεν προβλέπεται δυνατότητα είσπραξης των 800 ευρώ αλλά δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμμα κατάρτισης με “αντάλλαγμα” τα 600 ευρώ.

Ποιοι θα λάβουν τις επιταγές κατάρτισης των 600 ευρώ

Όσον αφορά το πρόγραμμα που συμπληρωματικά θα ενισχύσει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας με ποσό 600 ευρώ καθαρά ανά δικαιούχο, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε σήμερα με συνέντευξή του στο ΑΠΕ ότι θα υλοποιηθεί μέσα από μία προαιρετική διαδικασία συμμετοχής σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων τους και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου τους.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η λήψη του ποσού των 600 ευρώ θα καθίσταται δυνατή με την ολοκλήρωση του προγράμματος τηλεκατάρτισης, ενώ οι δικαιούχοι θα λάβουν και πιστοποίηση, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, προς επιβεβαίωση της αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους.

“Η συμμετοχή όλων των δικαιούχων θα γίνει με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης συμμετοχής στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων” εξήγησε ο κ. Βρούτσης, σημειώνοντας ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει με απλό, γρήγορο και απολύτως διαφανή τρόπο. Τονίζει δε ότι ο ίδιος ο δικαιούχος θα μπορεί να ενεργοποιεί την επιταγή κατάρτισής του απολύτως ελεύθερα, σε όποιο από τα 2.500 πιστοποιημένα από το υπουργείο Παιδείας Κέντρα Διά Βίου Μάθησης 1 και 2 αυτός επιλέξει.

“Η διαδικασία της επιταγής κατάρτισης voucher ως μέσο υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων έργων ΕΣΠΑ για εργαζόμενους, επαγγελματίες, ανέργους, είναι θεσμοθετημένη διαδικασία από το 2011. Μία διαδικασία, ακολουθούμενη από τη συντριπτική πλειοψηφία των υλοποιούμενων έργων, μέχρι σήμερα, με κύριο χαρακτηριστικό την απόλυτη διαφάνεια και ελευθερία που έχει ο ωφελούμενος στην εφαρμογή της”, υπογραμμίζει ο υπουργός Εργασίας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ανανέωση θητείας για την πρόεδρο της Δ.Σ., Ιωάννα Συνοδινού

Η Ιωάννα Συνοδινού ανανέωσε τη θητεία της στη Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας Αμοργού - Ποια είναι τα νέα μέλη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

SeaJets: Με το SuperRunner Jet θα φτάσει έως το Κουφονήσι

Δρομολογείται σε άκρως τουριστική γραμμή το Superunner Jet από το Πάσχα και για όλη την περίοδο - Σε ποια νησιά θα το δούμε φέτος

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη