Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: Η νέα μορφή του «Fuel pass sequel»

Ελλάδα: Η νέα μορφή του «Fuel pass sequel»

|

Αύξηση του ποσού και του αριθμού των δικαιούχων ο στόχος της κυβέρνησης – Σύμμαχος η καλή πορεία των εσόδων 

Με όπλο μια καθαρή υπέρβαση φορολογικών εσόδων τον Μάιο κατά 362 εκατ. ευρώ, που δημιουργεί τον αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα τη συνέχεια των μέτρων στήριξης έναντι της ακρίβειας στα καύσιμα, που λήγουν στο τέλος του μηνός.

Σε ό,τι αφορά τη βενζίνη, το «fuel pass sequel», όπως το χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προβλέπει μεγαλύτερα ποσά και περισσότερους δικαιούχους και θα έχει τρίμηνη διάρκεια.

Για το ντίζελ κίνησης, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί το ίδιο μοντέλο επιδότησης που εφαρμόζεται σήμερα, με αύξηση ενδεχομένως του ποσού πάνω από τα 0,12 ευρώ το λίτρο που δίνονται στην αντλία.

Αναλυτικότερα, το υπό εξέταση σχέδιο του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνει:

1. Eπέκταση για τρεις μήνες ακόμα του επιδόματος με διεύρυνση των δικαιούχων. Εξετάζεται αύξηση της επιδότησης στα 40-60 ευρώ από τα 30-50 ευρώ που προέβλεπε το fuel pass 1, με έμφαση στα νησιά. Τα εισοδηματικά κριτήρια, προκειμένου να λάβουν το επίδομα περισσότεροι καταναλωτές, εξετάζεται να αυξηθεί στα 45.000 ευρώ καθαρά μετά από φόρους, που ισχύει και για το επίδομα ρεύματος. Ο πρώτος γύρος του fuel pass έδειξε ότι 8 στους 10 δικαιούχους επέλεξαν την καταβολή της επιδότησης των 30-50 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό προκειμένου να καλύψουν πιθανόν άλλες ανάγκες πέραν των καυσίμων. Συνολικά στο πρόγραμμα εντάχθηκαν 2,3 εκατ. πολίτες.

2. Διατήρηση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης και μετά τον Ιούνιο, με αύξηση του ποσού της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Το ποσό αυτό ανέρχεται σήμερα σε 12 λεπτά το λίτρο χωρίς τον ΦΠΑ. Με τον ΦΠΑ η επιδότηση φθάνει περίπου στα 15 λεπτά το λίτρο. Η νέα επιδότηση του ντίζελ κίνησης θα είναι μεγαλύτερη από 15 λεπτά το λίτρο.

3. Επιπλέον επιδότηση των άγονων γραμμών των πλοίων.

«Η θετική πορεία των φορολογικών εσόδων συνεχίζεται και τον Μάιο, παρά τις αντιξοότητες. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4.640 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.162 εκατ. ευρώ ή 33,4% έναντι του στόχου, λόγω κυρίως της είσπραξης της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη των λοιπών φόρων», δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Μαΐου. Πηγές του οικονομικού επιτελείου διευκρίνιζαν στη συνέχεια ότι από την υπέρβαση των 1,162 δισ. ευρώ, τα 800 εκατ. ευρώ αφορούν την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ που είχε εκτιμηθεί ότι θα εισπραχθεί τον Σεπτέμβριο. Επομένως, η καθαρή υπέρβαση είναι 362 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι από τα 800 εκατ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ τα 690 εκατ. είναι εφάπαξ καταβολή του φόρου.

Συνολικά το 5μηνο Ιανουαρίου – Μαΐου τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 20,6 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 2,9 δισ. ευρώ ή 16,4% έναντι του στόχου. Ομως, στο μεγαλύτερο μέρος τους αυτά έχουν ήδη κατανεμηθεί σε μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, επομένως απομένει ουσιαστικά η υπέρβαση του Μαΐου ως επιπλέον δημοσιονομικός χώρος.

Μάλιστα, η πηγή του οικονομικού επιτελείου ξεκαθάρισε ότι ούτε τα 362 εκατ. ευρώ της καθαρής υπέρβασης του Μαΐου είναι βέβαιο πως θα διατεθούν άμεσα το σύνολό τους, καθώς η κατάσταση είναι πολύ αβέβαιη, οι κίνδυνοι πολλοί και η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί με σύνεση. «Είμαστε συντηρητικοί στις προβλέψεις μας, καθώς υπάρχει πίεση σε πολλά μέτωπα. Η συνολική εικόνα για τις αντοχές της οικονομίας, σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ, τον τουρισμό και τα έσοδα είναι θετική, αλλά η πίεση υπάρχει. Η αβεβαιότητα είναι μεγάλη», σχολίασε η πηγή του οικονομικού επιτελείου.

Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι για κάθε 10 δολάρια αύξησης της τιμής του πετρελαίου το βαρέλι, μειώνεται το ΑΕΠ κατά 500 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, με 10% αύξηση των εσόδων του τουρισμού, ενισχύεται το ΑΕΠ κατά μία μονάδα. Η παραδοχή στην οποία βασίζεται ο προϋπολογισμός για τουριστικά έσοδα 80% του 2019, «είναι υπερβολικά συντηρητική πια», υποστήριξε η ίδια πηγή.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ήταν 26,352 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 549 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Οι επενδυτικές δαπάνες έφτασαν τα 3,185 δισ., αυξημένες κατά 379 εκατ. σε σχέση με τον στόχο. Περίπου 435 εκατ. έφτασαν οι πληρωμές σε μέτρα κατά της πανδημίας, ενώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης δόθηκαν περίπου 500 εκατ. ευρώ.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων: Να επιστρέψει η ουσία της Λαμπαδηδρομίας

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων για τη παρουσία πολιτικών προσώπων στη λαμπαδηδρομία στα νησιά των Κυκλάδων

Πειραιά: Γυναίκα έπεσε στη θάλασσα λίγο πριν μπει στο “Blue Star Naxos” (video)

Γυναίκα έπεσε στη θάλασσα λίγο πριν τον απόπλου του "Blue Star Naxos" για Πάρο - Νάξο - Μικρές Κυκλάδες - Αμοργό (δείτε το video)

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Εκτακτο – Νάξος: Δεν “είδε” το αεροπλάνο της Olympic Air το αεροδρόμιο και γύρισε Αθήνα

Λόγω των καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσε να προσγειωθεί το αεροσκάφος της Olympic Air το αεροδρόμιο της Νάξου - Επέστρεψε στην Αθήνα

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΠΝΟ: Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά (Μεγάλη Τετάρτη)

Δεμένα τα πλοία την Τετάρτη 1η Μαΐου – Απεργία της ΠΝΟ (διαβάστε την ανακοίνωση)

ΥΠΑΑΤ: Σε ισχύ από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

Θα διατεθεί στους παραγωγούς, δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων, μόνο με την αίτηση του ενδιαφερομένου προς τη συνεργαζόμενη τράπεζα που τηρεί τον λογαριασμό του

Πάσχα: Εκπτώσεις για την μετακίνηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα

Ελληνική Βουλή: Ο πρώην βουλευτής των “Σπαρτιατών”, Φλώρος, γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της “Ελληνικής Λύσης”

Πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, όταν γρονθοκόπησε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο.

Πώς έλιωσε ο (εκκλησιαστικός) πάγος με την κυβέρνηση

Βρέθηκε η χρυσή τομή... Ποιες ήταν οι κατάλληλες κινήσεις

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia- Play Offs: Με σούπερ Χαρούνι, άλωσε τη Βούλα και βλέπει τελικό ανόδου

Εντυπωσιακός ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia κέρδισε τον Πρωτέα Βούλας (74-64) και το Σάββατο ετοιμάζεται για το παιχνίδι - τελικό... Αγωνία για τους τραυματίες παίκτες....

SeaJets: Με το SuperRunner Jet θα φτάσει έως το Κουφονήσι

Δρομολογείται σε άκρως τουριστική γραμμή το Superunner Jet από το Πάσχα και για όλη την περίοδο - Σε ποια νησιά θα το δούμε φέτος