Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα - Κορωνοϊός: Αντίμετρα με επίδομα, μείωση ΦΠΑ, αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων

Ελλάδα – Κορωνοϊός: Αντίμετρα με επίδομα, μείωση ΦΠΑ, αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων

|

Ανακοινώθηκε το 2ο πακέτο οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης: Αποζημίωση για τους εργαζομένους που αναστέλλεται η εργασία τους – Μειώνεται από το 24% στο 6% ο ΦΠΑ σε μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή – Αναστολές φόρων και εισφορών για επιχειρήσεις αλλά και υποχρέωση των εργοδοτών να μην κάνουν απολύσεις

Δέκα μέτρα για την ενίσχυση εργαζομένων, επιχειρήσεων και επαγγελματιών ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση 800 ευρώ για δύο μήνες σε εργαζόμενους η σύμβαση των οποίων αναστέλλεται. Πρόκειται για περίπου 800.000 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 500.000 θα βρεθούν με πλήρη αναστολή της σύμβασης εργασίας τους. Το ίδιο ποσό θα εισπράξουν και όσοι αυτοαπασχολούμενοι πλήττονται από τα αναγκαστικά μέτρα της κυβέρνησης. Εργαζόμενοι και επιχειρήσεις που πλήττονται θα απαλλαγούν από την υποχρέωση να καταβάλλουν το 40% του ενοικίου και θα πληρώσουν μόνο το 60%.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα έχουν δικαίωμα αναβολής των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου για τέσσερις μήνες. Αναστέλλονται οι φορολογικές υποχρεώσεις του Μαρτίου για τέσσερις μήνες ενώ αν χρειαστεί το ίδιο θα γίνει και για τις υποχρεώσεις του Απριλίου. Η αναστολή αφορά όλους όσους πλήττονται από τα μέτρα και όλους όσους έχουν σημαντική μείωση εσόδων. Οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις αναστέλλονται για τρεις μήνες.

Αναβάλλεται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ενώ απαγορεύονται οι απολύσεις από επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται. Θεσπίζονται μέτρα τόνωσης της ρευστότητας ενώ όπως ξεκαθαρίστηκε, κανένα μέτρο ανακούφισης δεν θα ισχύσει για τις εταιρείες στις οποίες θα προχωρήσουν σε απολύσεις.

Επίσης, μειώνεται στο 6% ο ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα προστασίας (αντισηπτικά υγρά, μάσκες κλπ) ενώ ζητείται από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε αναστολή των δανείων και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από τα μέτρα.

Ειδικότερα:

Μέτρα τόνωσης της οικονομίας ύψους 2+1,8 δισ. ευρώ ανακοίνωσαν τα τρία συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Επενδύσεων & Ανάπτυξης και Εργασίας.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε αναστολή πληρωμής φόρων και εισφορών για επιχειρήσεις που πλήττονται, αρκεί να μην προχωρήσει σε απολύσεις. Όλα τα μέτρα που αφορούν επιχειρήσεις συνδέονται με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας η οποία πρακτικά σημαίνει πώς όποιος εργοδότης απολύσει εργαζόμενους κατά την περίοδο της κρίσης δεν θα δικαιούται στήριξη.

  • Προβλέπεται επίδομα 800 ευρώ στις αρχές Απριλίου για 500.000 εργαζόμενους.
  • Μειώνεται το ΦΠΑ στο 6% για μάσκες, αντισηπτικά, σαπούνια και γάντια.
  • Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών & ειαφορών για επιχειρήσεις στους κλάδους που πλήττονται από τον κορονοϊό, οριζόντια σε συγκεκριμένους κωδικούς είτε μένουν ανοιχτές είτε κλείνουν.
  • Προϋπόθεση της αναστολής είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Έχει ανασταλεί η λειτουργία σε 220.000 ιδωτικές επιχειρήσεις με 600 χιλιάδες εργαζόμενους
  • Χρηματοδότηση επιχειρήσεων υπό την μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής υψους 1 εκ ευρώ.
  • Όλοι οι εργαζόμενοι που αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας θα λάβουν αποζημίωση στις αρχες Απριλίου 800 ευρώ. Το μέτρο ισχύει για 500.000 εργαζόμενους.
  • Στους ελεύθεροι επαγγελματίες που μειώνεται η δραστηριότητά τους, αναβάλλονται οι φορολογικές υποχρεώσεις για 4 μήνες.
  • Επιπλέον των 2 δις, θα διατεθεί 1,8 για επιπλέον ενίσχυση ρευστότητας επιχειρήσεων
  • Οι επιχειρήσεις που πλήττονται θα πληρώνουν το 60% των μισθωμάτων τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

  • Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς, καθώς οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.

  • Πληρώνονται άμεσα οι οφειλές του Δημοσίου προς τους πολίτες.

Σταϊκούρας: 800 ευρώ για 500.000 εργαζόμενους

Όπως επί λέξει είπε ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξη Τύπου, όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, θα λάβουν αποζημίωση στις αρχές Απριλίου από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 800 ευρώ. Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζόμενους με κόστος περίπου, στα 400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Εξάλλου, συνέχισε, το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές εισφορές τους με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού. Το δημοσιονομικό κόστος Μαρτίου και Απριλίου για τους περίπου 500.000 εργαζόμενους ανέρχεται περίπου στα 450 εκατ. ευρώ. Παράλληλα για αυτούς τους εργαζόμενους αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου για 4 μήνες.

Άδωνις Γεωργιάδης: Δέσμη έξι χρηματοδοτικών εργαλείων. Αναστολή των μέτρων αν υπάρξουν απολύσεις

Δέσμη έξι χρηματοδοτικών εργαλείων ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο της δεύτερης δέσμης οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι όλα τα μέτρα συνδέονται με διατήρηση των θέσεων εργασίας, πριν την ανακοίνωση των μέτρων υπογράμμισε ότι η αγορά έχει ομαλοποιηθεί και προσέθεσε : “Από αυτή κρίση θα εξέλθουμε όλοι μαζί και κανένας δεν θα μείνει πίσω, κρινόμαστε άπαντες, κυβέρνηση, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι πολίτες”.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι:

1. Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα ‪15 Μαρτίου-30 Απριλίου‬, θα δοθεί στις αρχές Απριλίου ενίσχυση 800 ευρώ.

2. Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό. Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά. Ενώ σε συνεννόηση με τις τράπεζες που ήδη το ανακοίνωσαν, αναβάλλεται η πληρωμή και των χρεολυσίων τους έως ‪30/9/2020‬.

3. Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας, θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ.

4. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ.

5. Σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ.

6. Απλοποιείται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνουμε τους πόρους του κατά 250 εκατ. ευρώ για την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια. 

Βρούτσης: Οι εργοδότες δεν πρέπει να προχωρούν σε απολύσεις
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τόνισε ότι οι επιχειρηματίες δεν πρέπει αναίτια και αδικαιολόγητα να προχωρούν σε απολύσεις ούτε να λειτουργούν σε καθεστώς πανικού. Σημείωσε ωστόσο ότι δυστυχώς η εικόνα της αγορά εργασίας για τον Μάρτιο είναι από απογοητευτική έως τραγική.

Όπως ξεκαθάρισε, όλα τα μέτρα συνδέονται με τη ρήτρα διατήρησης εργασίας. Πρέπει να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή για αυτό και ως κυβέρνηση λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα, δήλωσε.

Όσον αφορά στους εργαζόμενους έκανε λόγο για ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους και ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζόμενου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με κυβερνητική εντολή. Κάθε τέτοια απόλυση θα είναι άκυρη, εξήγησε.

Παράλληλα, ο κ .Βρούτσης ανακοίνωσε την παράταση καταβολής επιδόματος ανεργίας για άλλους 2 μήνες, για όσους εργαζόμενους λήγει η προθεσμία στις 31 Μαρτίου και την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών & εισφορών για επιχειρήσεις. 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα iefimerida.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...