Ελλάδα - Lockdown: Ανοιχτή πλέον η πλατφόρμα για τα 800 ευρώ

Οπως είχε ανακοινώσει από το πρωί ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», προκειμένου οι εργοδότες να δηλώσουν τους εργαζομένους που έχουν θέσει ή θα θέσουν σε αναστολή σύμβασης. Τι είχε δηλώσει; "Ανοίγει από σήμερα το απόγευμα 15/11/2020 η ΕΡΓΑΝΗ για την υποβολή των δηλώσεων αναστολής εργαζομένων από τις πληττόμενες και τις κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις. Το ίδιο και οι εργαζόμενοι που θα υποβάλουν δήλωση μόνο για πρώτη φορά".

Τόσο οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή όσο και οι πληττόμενες από τον κορωνοϊό επιχειρήσεις (βάσει ΚΑΔ) θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους έως και τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου (έως 24 Δεκεμβρίου οι πρώτες και έως 7 Δεκεμβρίου οι δεύτερες, βάσει του αρχικού προγραμματισμού). Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα επιτρέπονται και οι ορθές επαναλήψεις υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΩΝ - ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟ
 ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  ΚΑΙ ΟΡΘΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΜΗΝΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΩΝ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ / ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΡΧΗΣ ΒΑΣΕΙ ΚΑΔ 15/11/2020, ΩΡΑ 18:00 -24/11/2020 27/11/2020
ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ / ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ *  ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΕΣ ΒΑΣΕΙ ΚΑΔ 15/11/2020, ΩΡΑ 18:00 - 7/12/2020 11/12/2020

Στη συνέχεια, και εντός του μηνός, βάσει των κυβερνητικών εξαγγελιών, θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των έως και 800 ευρώ που αντιστοιχούν σε συνολικά 30 ημέρες αναστολή.

Όπως αναφέρεται σε σχετικές οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, για κάθε εργαζόμενο, σε δύο ή παραπάνω εργοδότες, η αποζημίωση ειδικού σκοπού, που θα λάβει, υπολογίζεται, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των ημερών αναστολής του (το τυχόν κοινό διάστημα ημερών αναστολής προσμετράται μία φορά και δεν αθροίζεται) και ως ποσό αναφοράς λογίζεται το ποσό των 800 ευρώ, που αντιστοιχούν σε 30 ημέρες.

Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι τίθενται σε αναστολή εργασίας για πρώτη φορά, θα πρέπει και αυτοί να υποβάλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, για να λάβουν την ειδική αποζημίωση που τους αναλογεί. Στον αντίποδα, προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους έως 800 ευρώ για τον Νοέμβριο δεν θα χρειαστεί να κάνουν εκ νέου αίτηση οι εργαζόμενοι που έχουν μπει σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους έστω κάποιο διάστημα, ακόμη και εντός του διαστήματος που διήρκεσε το πρώτο lockdown.

Οι επιχειρήσεις εργοδότες κατά την υποβολή των δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους πρέπει να λάβουν υπόψη τον κάτωθι πίνακα:

anastoles1.png

anastoles2.png

anastoles3.png

*Για τους ΚΑΔ βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών και προσχολικής εκπαίδευσης το σύστημα θα ανοίξει  στις 16/11/2020.

  • Οι δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής τα οποία κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής στις 9/11/2020.
  • Ο ΚΑΔ της προσχολικής εκπαίδευσης κλείνει με εντολή δημόσιας αρχής στις 16/11/2020.
  • Ο ΚΑΔ της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης πλήττεται, με ημερομηνία έναρξης στις 16/11/2020.

ΠΙΝΑΚΑΣ1

Κίτρινες Περιοχές - Επίπεδο Επιτήρησης (από 3/11) 

Oι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Άνδρου, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Γρεβενών, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Θάσου, Θεσπρωτίας, Ιθάκης, Ικαρίας, Κάλυμνου, Καρδίτσας, Καρπάθου-Κάσου, Κέας-Κύθνου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Κω, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Λήμνου, Μεσσηνίας, Μήλου, Μυκόνου, Νήσων Αττικής (εξαιρουμένου του Δήμου Σαλαμίνας), Πάρου, Πρέβεζας, Ρέθυμνου, Ρόδου, Σάμου, Σποράδων, Σύρου, Τήνου, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χανιών, Χίου, καθώς και του Δήμου Αμοργού εντάσσονται στο επιδημιολογικό επίπεδο επιτήρησης.

ΠΙΝΑΚΑΣ2

Κόκκινες Περιοχές - Επίπεδο Επιτήρησης (από 1/11) 

Οι Περιφερειακές Ενότητες Ανατολικής Αττικής, Βοιωτίας, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Δράμας, Δυτικής Αττικής, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Θήρας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καστοριάς, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Κιλκίς, Κοζάνης, Λάρισας, Μαγνησίας, Νάξου (εξαιρουμένου του Δήμου Αμοργού), Νότιου Τομέα Αθηνών, Ξάνθης, Πειραιά, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Χαλκιδικής, καθώς και ο Δήμος Σαλαμίνας εντάσσονται στο επιδημιολογικό επίπεδο αυξημένου κινδύνου.

Οπως και όλες τις προηγούμενες φορές, οι αιτήσεις θα γίνονται στην ειδική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr.
 
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα ethnos.gr
Συνημμένα Αρχεία: 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News