Ελλάδα - Lockdown: Νέο ωράριο λειτουργίας για τα Super Market

Στις 20.30 θα κλείνουν από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου τα σούπερ μάρκετ, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. 

Το μέτρο θα ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown, ενώ την Κυριακή θα παραμείνουν κλειστά καθώς η ροή καταναλωτών είναι φυσιολογική, επομένως δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουν, δήλωσε ο υφυπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι σήμερα 12/11 και αύριο 13/11 θα λειτουργήσουν μέχρι τις 21:00 το βράδυ και το Σάββατο κανονικά μέχρι τις 20:00.

Τι ζητούν οι Εμποροι

Την ενεργοποίηση του μέτρου της αναστολής πληρωμών για τις ρυθμισμένες και τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές ζητεί από το υπουργείο Εργασίας η ΕΣΕΕ, καθώς σε μια περίοδο μηδενικού τζίρου χιλιάδες ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην υποχρέωση τριπλής πληρωμής εισφορών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον, εκτός από τις δόσεις ρυθμίσεων και τις τρέχουσες εισφορές, περισσότεροι από 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι καλούνται να καταβάλουν έως τις 30 Νοεμβρίου και την 1η από τις 5 δόσεις για τις εισφορές που οφείλουν μετά την εκκαθάριση του 2019. 

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει στην επιστολή ότι σε αντίθεση με το πρώτο κύμα της πανδημίας, στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για στήριξη των επιχειρήσεων σε αντιστάθμισμα του lockdown δεν έχει περιληφθεί ακόμη το μέτρο της αναστολής για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις δόσεις των ρυθμίσεων των ασφαλισμένων του τ. ΟΑΕΕ. Υπογραμμίζει ότι με τα σημερινά δεδομένα ανυπαρξίας τζίρου και έκδηλης αβεβαιότητας θα είναι αδύνατον για τον εμπορικό κόσμο να ανταποκριθεί σε έναν τόσο μεγάλο όγκο υποχρεώσεων και ζητεί την επανεισαγωγή του μέτρου της αναστολής καταβολής του συνόλου των σχετικών υποχρεώσεων ή την κεφαλαιοποίηση και μετάθεσή τους στον επόμενο χρόνο. Στην ίδια κατεύθυνση, εισηγείται να επανεισαχθεί και η έκπτωση 25%, που αφορούσε τους ασφαλισμένους οι οποίοι κατέβαλαν τις εισφορές τους ή/και τις δόσεις τους εμπρόθεσμα.

Επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας Χρ. Σταϊκούρα και Γ. Βρούτση απέστειλε και η ΓΣΕΕ, ζητώντας τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την πανδημία. Βασικό αίτημα της συνομοσπονδίας αποτελεί η ακύρωση των απολύσεων πριν από τη νέα καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, με τη θέσπιση ειδικής διάταξης που θα καθιστά άκυρες τις καταγγελίες συμβάσεων που έγιναν τουλάχιστον 10 ημέρες πριν από το νέο lockdown, ενώ ζητείται μεταξύ άλλων η εφαρμογή άμεσων αποκαταστατικών ρυθμίσεων για τους εποχικούς εργαζομένους και για όσους παρέχουν εργασία σε συνθήκες εποχικότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News