Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: Μπαίνουν ασφαλιστικές εισφορές και στους μετόχους των ΙΚΕ;

Ελλάδα: Μπαίνουν ασφαλιστικές εισφορές και στους μετόχους των ΙΚΕ;

|

Μπορεί μία κίνηση όπως η επιβολή ασφαλιστικών εισφορών στους μετόχους των ΙΚΕ να φέρει τα πάνω κάτω στην ελληνική επιχειρηματικότητα; “Ναι” λένε όσοι εμπλέκονται με το εγχώριο startups 

ΙΚΕ… Οτι πιο φιλελεύθερο και φιλικό στην επιχειρηματικότητα έφεραν τα μνημόνια στην Ελλάδα… Και όμως; σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Kουρδιστό Πορτοκάλι , ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σκέφτεται να επιβάλει ασφαλιστικές εισφορές και στους μετόχους των ΙΚΕ… Κίνηση που όπως σημειώνει η ιστοσελίδα “επαναφέρει τον Σύριζα και τον Πολάκη σε απόσταση αναπνοής από την εκ νέου κατάληψη της εξουσίας”.

Ας δούμε όμως τι λέει το εν λόγω δημοσίευμα ” Oι ΙΚΕ υπήρξαν ότι πιο φιλελεύθερο και φιλικό προς την επιχειρηματικότητα έφεραν τα μνημόνια στη χώρα. Και να που τώρα ένας ακόμη υπουργός χωρίς  έμπνευση και φαντασία ετοιμάζεται να διώξει από την Ελλάδα και τα φωτεινά μυαλά που παρέμειναν στη χώρα, την ώρα που υποτίθεται ότι καλεί τα φωτεινά μυαλά του εξωτερικού να επιστρέψουν!

Μετά τα απανωτά επικριτικά δημοσιεύματα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων διευκρινίζει ότι το ενδεχόμενο επιβολής ασφαλιστικών εισφορών στο σύνολο των μελών των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ) δεν έχει εξεταστεί.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το υψηλόβαθμο στέλεχος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ούτε νόμος ούτε σχέδιο νόμου ούτε υπουργική απόφαση, βάσει των οποίων θα προβλέπεται η επιβολή ασφαλιστικών εισφορών στις ΙΚΕ. Υπενθυμίζεται ότι, σήμερα, υπόχρεος για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών είναι μόνο ο διαχειριστής των ΙΚΕ.

Το ρεπορτάζ της Εύης Τριαντοπούλου στο startupper.gr αποκαλύπτει την οργή των νέων επιχειρηματιών που εμπιστεύθηκαν τον Μητσοτάκη. Ανάστατος ο κόσμος της ελληνικής startup σκηνής μετά την απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του υπουργού Γιάννη Βρούτση να επιβάλει ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολο των μελών των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ).

Πιο συγκεκριμένα, και με στόχο να μπει ένα τέλος στην, όπως αναφέρει το υπουργείο, αποφυγή ασφαλιστικών εισφορών και φόρων που επιδίωκαν χιλιάδες επιχειρηματίες – και η πλειονότητα των Startuppers – ο Γιάννης Βρούτσης σκοπεύει να “περάσει” διάταξη που θα προβλέπει την καταβολή εισφορών από όλα τα μέλη μιας ΙΚΕ, μέσα στον Ιανουάριο, στο πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

Ως αποτέλεσμα, πρόκειται να διευρυνθεί η ασφαλιστική βάση και, σε συνδυασμό με τη μείωση του ετήσιου ορίου αμοιβής με τίτλους κτήσης από 10.000 ευρώ πιθανότατα σε 3.000 ευρώ, θα εξαλειφθούν, σύμφωνα με το υπουργείο, και οι τελευταίες περιπτώσεις αποφυγής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Σημειώνεται ότι ο εταιρικός τύπος της ΙΚΕ εισήχθη το 2012 με το Νόμο 4072/2012 και έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλής. Απευθύνεται περισσότερο στην μικρομεσαία επιχείρηση και είναι η εξέλιξη της μέχρι σήμερα υφιστάμενης εταιρικής μορφής της ΕΠΕ. Με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Γ.Ε.Μ.Η., το 2018 το 55,34% των εταιρειών που συστάθηκαν ήταν ΙΚΕ, δηλαδή μία στις δύο εταιρείες που συστήνονται ήταν ΙΚΕ!

Δεδομένων των στοιχείων αυτών, η πρόθεση του υπουργείου προκαλεί “τριγμούς” στην εγχώρια startup σκηνή, η οποία είχε “στηθεί” στην πλειοψηφία της με αυτόν τον τρόπο, απολαμβάνοντας μέχρι σήμερα τα πλεονεκτήματα που της προσέφερε. Για τους εταίρους της ΙΚΕ η ασφάλιση μέχρι τώρα ήταν προαιρετική ενώ ασφαλιζόταν υποχρεωτικά μόνο ο διαχειριστής της.

Στο άκουσμα της είδησης αυτής, το Startupper ήρθε σε επαφή με μέλη του ελληνικού οικοσυστήματος και ρώτησε τη γνώμη τους για την απόφαση – βόμβα. “Εφόσον ισχύσει μία τέτοια απόφαση τότε ξεκάθαρα τινάζει στον αέρα και όλη την προσπάθεια για δημιουργία επιτέλους μιας start up κοινότητας στην χώρα”, δήλωσε ο Θάνος Μαρκαντώνης (photo πάνω), Co- founder της Citystage και Μέντορας νεοφυών επιχειρήσεων σε θέματα Scale up k business development, και πρόσθεσε: “Η νεοφυής επιχειρηματικότητα σε αυτό το σχήμα εταιρίας ,βρήκε χώρο και πιθανότητες ανάπτυξης….βρίσκοντας κάποιους επενδυτές , χωρίς την επιπλέον επιβάρυνση ‘άδικων εισφορών ‘. Όσοι βιαστικά αποφασίζουν κάτι τέτοιο πρέπει να κατανοήσουν ότι ουσιαστικά θάβουν τέτοιες προσπάθειες ανάπτυξης. Είναι σίγουρα αδιανόητο σαν μέτρο αν ισχύει όπως έχει παρουσιαστεί…”.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Αγγελόπουλος, founder της Fuelics (στη κεντρική φωτό ανάμεσα στους συνεργάτες του) χαρακτήρισε την απόφαση “ζαβολιά από μια κυβέρνηση που ψηφίστηκε για να αλλάξει πράγματα” και τόνισε: “μας γυρίζει πολύ πίσω φορολογώντας ξανά το σύμπαν για να μην μειώσει το σπάταλο κράτος. Αν πιστεύουν πως έτσι θα έρθει η ανάπτυξη, είναι μακράν νυχτωμένοι!”

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι πολλά ακόμα άτομα του χώρου ήρθαν σε επαφή με το Startupper.gr και – θέλοντας να διατηρήσουν την ανωνυμία τους για προφανείς λόγους – εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ανανέωση θητείας για την πρόεδρο της Δ.Σ., Ιωάννα Συνοδινού

Η Ιωάννα Συνοδινού ανανέωσε τη θητεία της στη Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας Αμοργού - Ποια είναι τα νέα μέλη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη