Ελλάδα - myCar: Ξεκινάει η ώρα για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια ώστε να δούμε το αυτονόητο... Ξεκίνησε η διαδικασία «παραλαβής» των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων από τους ιδιοκτήτες που τις είχαν καταθέσει στην εφορία, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.

Μέσα από την πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «myCar», που έχει ήδη ανοίξει, οι ιδιοκτήτες μπορούν να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας των οχημάτων τους χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο.

Ειδικότερα, μέσω της εφαρμογής myCar:«Ηλεκτρονική Ακινησία/Άρση» της ΑΑΔΕ οι κάτοχοι των οχημάτων μπορούν να συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος. Αφού γίνει ψηφιακά διασταύρωση για το αν το όχημα είναι ασφαλισμένο υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

Καταβάλλοντας τα δωδεκατημόρια των ετησίων τελών κυκλοφορίας, που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης, οι ιδιοκτήτες μπορούν να επανατοποθετήσουν τις πινακίδες στο αυτοκίνητο και να το κυκλοφορήσουν κανονικά. Σημειώνεται ότι η άρση της ακινησίας των οχημάτων θα μπορεί να γίνει μόνο μια φορά εντός του έτους και για όσο διάστημα οριστεί αρχικά.

Σημειώνεται ότι φέτος λόγω της πανδημίας οι κάτοχοι οχημάτων που κατέθεσαν ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας, μέσω της πλατφόρμας «myCar» της ΑΑΔΕ, δεν είχαν υποχρέωση να τις αποστείλουν στην Εφορία.  Εκτιμάται ότι για περισσότερα από 130.000 οχήματα κατατέθηκαν ηλεκτρονικά οι πινακίδες κυκλοφορίας.

Έτσι, για ένα όχημα που ο ιδιοκτήτης του θέλει να το κυκλοφορήσει για τρεις μήνες θα πληρώσει τα 3/12 των ετήσιων τελών που αναλογούν στο ΙΧ του. Δεν προστίθεται δηλαδή και ένας επιπλέον μήνας ως πρόστιμο όπως ίσχυε πρόπερσι. 

Με την ενεργοποίηση της ρύθμισης, ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κυβικών εκατοστών, τα τέλη του οποίου ανέρχονται ετησίως στα 690 ευρώ, μπορεί να κάνει χρήση του οχήματός του μόνο για δύο μήνες πληρώνοντας τέλη 115 ευρώ (2 μήνες από 57,5 ευρώ ο καθένας).

Άλλος ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.400 κυβικών με ετήσια τέλη 920 ευρώ για διάστημα τριών μηνών θα πληρώσει 229,8 ευρώ, ενώ εάν το κρατήσει για έξι μήνες θα πληρώσει 460 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι εάν κάποιος μετά την παρέλευση του διαστήματος που έχει πληρώσει, δεν καταθέσει και πάλι τις πινακίδες τότε το πρόστιμο θα ισοδυναμεί με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

 Η διαδκασία

Ο ενδιαφορόμενος μπαίνει στην πλατφορμα με τους κωδικούς του Taxis.

Σε περίπτωση που δεν είναι πληρωμένα τα τέλη, επιλέγεται «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας». Ο κάτοχος του οχήματος επιλέγει αν θέλει να καταβάλει ετήσια ή αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, οπότε για τα ετήσια, δημιουργείται το σχετικό ειδοποιητήριο, με τον κωδικό πληρωμής

Αν πρόκειται για αναλογική πληρωμή, θα πρέπει να επιλεγεί το πλήθος των μηνών για τους οποίους ο κάτοχος του οχήματος επιθυμεί να καταβάλει τα τέλη.  Ο έλεγχος ενεργού ασφαλιστηρίου συμβολαίου, διενεργείται μέσω web service με την ένωση ασφαλιστικών εταιρειών.

Το θετικό με την ψηφιακή κατάθεση των πινακίδων είναι ότι οι κάτοχοι οχημάτων δεν τις έχουν παραδώσει στην εφορία. Εχουν κρατήσει τις πινακίδες στο σπίτι τους και όταν αποφασίσουν να  προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας του οχήματός τους πληρώνοντας τα τέλη με τομ μήνα απλά θα τις επανατοποθετήσουν στα αυτοκίνητά τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News