Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο ...σκαμνί για τα περίφημα δάνεια

Ελλάδα: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο …σκαμνί για τα περίφημα δάνεια

|

Τα δάνεια για τα οποία ζητείται η άσκηση της δίωξης ξεπερνούν τα 200.000.000 ευρώ με τους τόκους για καθένα από τα δυο μεγάλα κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) – “Καθαροί” θεωρούνται ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ – Τι απαντά η Νέα Δημοκρατία 

Ε … εκλογές έρχονται … Να μην ανέβουν οι τόνοι. Αλλωστε το έχει πει και ο Παύλος Πολάκης… Κι έτσι, σήμερα έγινε γνωστό ότι ποινικές διώξεις με την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος αντιμετωπίζουν δεκάδες τραπεζικά στελέχη και πρώην υπεύθυνοι των κομματικών ταμίων ως το 2011, μετά την παραγγελία που δόθηκε από τους οικονομικούς εισαγγελείς για διώξεις σχετικά με τα δάνεια των κομμάτων (Νέας Δημοκρατίας και ΠαΣοΚ), τα οποία είχαν δοθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα με την εγγύηση των μελλοντικών κρατικών επιχορηγήσεων. Και το ύψος των οποίων κυμαίνεται από 200 έως 400 εκατομμύρια ευρώ (!!!) 

Αντίθετα, τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ κρίθηκε ότι εξυπηρετούνται ή έχουν εξοφληθεί και για το λόγο δεν περιελήφθησαν στην παραγγελία για δίωξη. Η δίωξη αφορά τα τραπεζικά στελέχη, που ενέκριναν τις δανειοδοτήσεις για την περίοδο από το 2005 ως και το 2011, που αντιμετωπίζουν κατηγορία για απιστία σε βάρος των τραπεζών σε βαθμό κακουργήματος, ως φυσικοί αυτουργοί, ενώ για ηθική αυτουργία διώκονται οι υπεύθυνοι των κομματικών ταμείων, εννέα τον αριθμό.

Η υπόθεση των κομματικών δανείων είχε βρεθεί από την αρχή ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα των ερευνών για υποθέσεις που είχαν χαρακτηριστεί ως υποθέσεις είτε διαφθοράς είτε διαπλοκής, και παρά το γεγονός ότι η σχετική δικογραφία είχε μπει στο αρχείο (από τη Κυβέρνηση Σαμαρά), ανασύρθηκε και η έρευνα ξεκίνησε εκ νέου προκειμένου να καταλήξει στο σημερινό αποτέλεσμα.

Η ανάσυρση της δικογραφίας και η νέα παραγγελία για έρευνα δόθηκε από την ίδια την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου το 2017, παρά την ύπαρξη διάταξης νόμου, που είχε ψηφιστεί επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά και προέβλεπε απαλλαγή για τα στελέχη των τραπεζών σε περιπτώσεις δανειοδοτήσεων κοινωφελών ιδρυμάτων, κομμάτων και λοιπά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Οι προϋποθέσεις αυτές που έθετε ο νόμος του 2013 είχαν ελεγχθεί στο πλαίσιο της πρώτης εισαγγελικής έρευνας για τα κομματικά δάνεια, είχαν βρεθεί εντάξει και η υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο.

Μετά την ανάσυρση της δικογραφίας (από την Εισαγγελά του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου το 2017) όμως και τη νέα έρευνα έγινε δεκτό το αρχικό πόρισμα του εισαγγελέα Γιώργου Καλούδη που έλεγε ότι η παροχή εγγύησης για τα δάνεια  των κομμάτων που στηριζόταν στις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις δεν ήταν επαρκής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Οικονομικοί Εισαγγελείς τονίζουν πως τα δύο μεγάλα κόμματα εκείνη την περίοδο είτε προχωρούσαν σε ανανεώσεις των δανειακών τους συμβάσεων χωρίς περαιτέρω εγγυήσεις είτε ζητούσαν την τροποποίηση των συμβάσεων συμπεριλαμβανομένου νέου δανεισμού τους. Αποτέλεσμα αυτού ήταν σε κάποιες περιπτώσεις η παράταση του χρόνου αποπληρωμής ή σε άλλες περιπτώσεις η εξασφάλιση νέων δανείων, μέσω αναχρηματοδότησης μέσω των προηγούμενων επίδικων δανειακών συμβάσεων.

Παράλληλα η Οικονομική Εισαγγελία με διάταξή της ζητά να τεθεί στο αρχείο το σκέλος της έρευνας που αφορά δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Η Εισαγγελία διαπιστώνει πως τα δάνεια των δύο, δεν έχουν κανένα ποινικό ενδιαφέρον είτε γιατί έχουν εξοφληθεί πλήρως είτε γιατί μέσω ρυθμίσεων εξυπηρετούνται κανονικά.

Λόγω της νέας έρευνας έγινε δεκτό και το αρχικό πόρισμα του εισαγγελέα Γιώργου Καλούδη που είχε καταλήξει με πόρισμά του, πως οι επίμαχες δανειοδοτήσεις εγκρίνονταν και χορηγούνταν χωρίς καμία εξασφάλιση για τις τράπεζες αφού η μοναδική εγγύηση που ελάμβαναν ήταν μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων βασιζόμενες στα εκλογικά ποσοστά τους. Κατά την εκτίμηση του κ. Καλούδη που ουσιαστικά γίνεται δεκτή από την Οικονομική Εισαγγελία καθώς ζητά την άσκηση ποινικών διώξεων, για τις πιστώσεις αυτές στα δύο μεγάλα κόμματα ουσιαστικά δεν υπήρχαν επαρκείς εξασφαλίσεις, καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί εξασφάλιση μία μελλοντική χρηματοδότηση στηριζόμενη στον αστάθμητο παράγοντα της εκλογικής δύναμης του δανειζόμενου.

ΝΔ: Η κυβέρνηση στήνει την τελευταία της παράσταση-Δεν πείθει κανέναν

Με έντονο τρόπο αντέδρασε η ΝΔ στις διώξεις κατά τραπεζικών στελεχών για τα δάνεια των κομμάτων την περίοδο 2005-2011.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι τα εν λόγω δάνεια κρίθηκαν νόμιμα ακόμη και από την εξεταστική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «στήνει την τελευταία της παράσταση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Τώρα που η υπόθεση Νοvartis αποδείχτηκε η μεγαλύτερη σκευωρία από συστάσεως ελληνικού κράτους και όλα τα δήθεν σκάνδαλα του παρελθόντος κατέρρευσαν, η κυβέρνηση στήνει την τελευταία της παράσταση για τα δάνεια των κομμάτων που αποδείχθηκαν νόμιμα ακόμη και από την εξεταστική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες όμως έχουν πια καταλάβει από τις πράξεις τους ότι το ανήθικο πλεονέκτημά τους είναι το μόνο που τους έχει απομείνει. Από την κλοπή της Λοΐζου στη διαπλοκή του Κόκκαλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει πια κανέναν. Η ώρα της κάλπης έφτασε και το μήνυμα που θα λάβει η χειρότερη και πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης θα είναι εκκωφαντικό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχαίρει: Δεν τους προλαβαίνουμε με τα δανεικά κι αγύριστα

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να θριαμβολογεί για τις διώξεις.

«Μετά το θαλασσοδάνειο του συνεργάτη του κ. Στουρνάρα, στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατηγορούνται μαζί με τραπεζικούς για θαλασσοδάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων. Δεν τους προλαβαίνουμε με τα δανεικά και αγύριστα…» αναφέρει.

Τέλος, η Κουμουνδούρου τονίζει: «Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν, αντί να αγχώνεται για τις δημοσκοπήσεις, μήπως και ξαναπιάσουν την κουτάλα με το ΠΑΣΟΚ, ας ζητήσει έστω μία συγγνώμη. Και μετά να εξηγήσει πώς και πότε θα επιστρέψει τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών».

Πάντως, η ύπαρξη νόμου που απάλλασσε τα στελέχη των τραπεζών από ποινικές ευθύνες – διότι βασικά τα στελέχη των τραπεζών διώκονται, περί τα 120 συνολικά- και εννέα ταμίες των δύο κομμάτων,  θα απασχολήσει κατά την πορεία της υπόθεσης τη δικαιοσύνη και θα κριθεί κατά πόσον μπορεί εκ των υστέρων να ξεπεραστεί η όχι. Υπό διώξει βρίσκονται στελέχη από τις τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Attica και την πάλαι ποτέ Αγροτική.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή” 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: “Καθαρίζει” απόψε (20/04) τον Πρωτέα και πάει …τελικό

Ωρα... τελικού για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia . Αντιμετωπίζει τον Πρωτέα Βούλας απόψε (19:00) στο ΔΑΚ Νάξου και πιάνει τον μεγάλο στόχο, την παρουσία στον τελικό ανόδου κόντρα στο Αιγάλεω ή Δάφνη Πανελευσινιακό

Σαντορίνη – Ηφαίστεια: Ερευνητές παρουσιάζουν μελέτες και συμπεράσματα

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων- μέλη της ωκεανογραφικής αποστολής 398 του Διεθνούς Προγράμματος Εξερεύνησης των Ωκεανών (IODP) θα συναντηθεί στη Σαντορίνη το διάστημα 20-25 Απριλίου - Αύριο (21/05) η κύρια εκδήλωση στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο

Blue Star Ferrries: Εκτακτα δρομολόγια πλοίων ενόψει Πάσχα προς Αμοργό

Έκτακτα δρομολόγια για Αμοργό από την Blue Star Ferries τις ημέρες του Πάσχα - Τι αναφέρει ο κος Καραϊσκος

Minoan Lines: Ετοιμάζεται για παραγγελία δύο νέων επιβατικών πλοίων

Θα έχουν μεταφορική ικανότητα 2.500 επιβατών και θα έχουν πολλά περισσότερα κρεβάτια - Επίσης θα διαθέτουν μεγαλύτερα γκαράζ 3.000 γραμμικών μέτρων έναντι 1.800 που έχουν τα σημερινά πλοία του ομίλου

National Geographic: Τρία νησιά των Κυκλάδων που ποντάρουν στην γαστρονομία

Το "National Geographic" αναδεικνύει τον ξεχωριστό χαρακτήρα των Κυκλάδων με έμφαση στη γαστρονομία

Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς - Δείτε τι εταιρίες

Πως τα 50 ευρώ έγιναν 37 μέσα σε δύο χρόνια και άλλοι ελληνικοί …μύθοι

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει τα δρώμενα της εβδομάδας που μας πέρασαν μέσα από τις ιστορίες για ...δράκους. Τα Τέμπη, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ιράν αλλά και η Ακρίβεια με την Ελλάδα να επιμένει ότι ανήκει στη Δύση ...

Ολυμπιακή Φλόγα: Από τις Κυκλάδες στην Ακρόπολη

Η Ολυμπιακή Φλόγα πέρασε σήμερα Παρασκευή (19/04) από την Σαντορίνη, Νάξο και Πάρο πριν πάρει το δρόμο για την Ακρόπολη

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...