Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: Το νέο «Εξοικονομώ» έρχεται τον Οκτώβριο

Ελλάδα: Το νέο «Εξοικονομώ» έρχεται τον Οκτώβριο

|

Τους βασικούς άξονες του νέου προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» που θα προκηρυχθεί το φθινόπωρο παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Νέο νομοσχέδιο για τη χωροταξία και σειρά δράσεων όπως η προκήρυξη του νέου “Εξοικονομώ”, τα κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών κ.α. περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που παρουσίασε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα σε συνέδριο με θέμα “Ξεπερνώντας την πανδημία: ενέργεια, οικονομία, επενδύσεις, υγεία”.

“Η κυβέρνηση τα κατάφερε καλά στο υγειονομικό επίπεδο, η μεγάλη πρόκληση είναι να τα καταφέρουμε εξίσου καλά και στο οικονομικό. Αναμφίβολα θα υπάρξουν συνέπειες που θα οδηγήσουν, όπως και σε όλη την Ευρώπη, σε ύφεση. Εργαζόμαστε προκειμένου το 2021 να είναι μια χρονιά ισχυρής ανάπτυξης. Το δικαιούμαστε μετά από μια χαμένη δεκαετία”, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ακόμη ότι:

– Τον Ιούλιο θα έχει ψηφιστεί ο νόμος για την ηλεκτροκίνηση ο οποίος προβλέπει και ισχυρά κίνητρα για επενδύσεις στις λιγνιτικές περιοχές σε μονάδες που θα παράγουν μπαταρίες και φορτιστές.

– Το νέο “Εξοικονομώ” θα έχει πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό από το τρέχον πρόγραμμα, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα αποτελέσει ευκαιρία τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τα νοικοκυριά και τον κατασκευαστικό κλάδο.

– Με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις θα εξοικονομήσουμε συνολικά 800 εκατ. ευρώ ετησίως από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας ενώ μόνο για την μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης η επένδυση θα φθάσει στο 1 δισεκ. ευρώ.

– Η απολιγνιτοποίηση θα αλλάξει τελείως την εικόνα στις λιγνιτικές περιοχές και θα αποτελέσει ευκαιρία για επενδύσεις. Η ΕΕ υπολογίζει ότι στη χώρα μας θα κινητοποιηθούν Κοινοτικοί και εθνικοί πόροι ύψους 6,2 δισεκ. ευρώ.

– Προωθείται το 2020, η δημοπράτηση 17 μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων, έναντι 6 που λειτουργούν σήμερα.

“Η πράσινη πολιτική δίνει δυνατότητα για νέες θέσεις εργασίας. Η μετάβαση στη νέα εποχή, με περισσότερη έγνοια για το περιβάλλον θα συνδέεται με νέες θέσεις εργασίας και με οικονομικές προοπτικές για τη χώρα”, κατέληξε ο υπουργός.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Θόδωρος Ρουσόπουλος επεσήμανε πως η προώθηση πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης απαιτεί αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής και παροχή ουσιαστικής πληροφόρησης στους πολίτες.

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε καθυστέρηση σε τρία χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία περιμένει, όπως είπε, η αγορά: το πρόγραμμα “Ηλέκτρα” ύψους 2 δισεκ. ευρώ για την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια, τις ενισχύσεις για τη βιομηχανία ανακύκλωσης και το πρόγραμμα για τις ενεργειακές κοινότητες. Αναφερόμενος στην πολιτική της απολιγνιτοποίησης, υποστήριξε ότι θα οδηγήσει σε εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενο καύσιμο ενώ σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση των δικτύων, σημαίνει ότι θα εξαρτώμαστε από ιδιώτες που θα λειτουργούν σε μονοπωλιακό περιβάλλον. Επεσήμανε εξάλλου την ανάγκη να μειωθεί το κόστος της ενέργειας προκειμένου να είναι πιο ανταγωνιστική η παραγωγή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Globiled, Tareq Jiwazi ανήγγειλε επένδυση της εταιρείας σε μονάδα παραγωγής φωτιστικών δρόμου στη Βάρη, που θα παράγει και αισθητήρες για έξυπνη διαχείριση κάδων απορριμμάτων, πάρκων κ.α. οι οποίοι σχετίζονται με τη λειτουργία των “έξυπνων πόλεων” και θα διαχειρίζονται εξ αποστάσεως από ενιαία πλατφόρμα. Η μονάδα θα περιλαμβάνει και εργαστήριο για την πιστοποίηση των παραγόμενων προϊόντων και την εξαγωγή τους στην ευρωπαϊκή αγορά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν