Ελλάδα : Οι Κυκλαδίτες προφανώς δεν έχουν ανάγκη κατάργησης του ΕΝΦΙΑ ε;

Το είπαμε από χθες... Οταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κος Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ έλεγε ότι καταργείται άμεσα ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά της Ελλάδας, θα έπρεπε να έχει έτοιμη και τη σχετική λίστα... Και να τελειώσουν οι όποιες απορίες.. Από το βράδυ του Σαββάτου είδαμε αρκετές λίστες με τα 26 νησιά, οι Κυκλάδες είχαν τουλάχιστον επτά νησιά που με βάση τα οικονομικά κριτήρια πληρούν τις προϋποθέσεις, αλλά τελικά;

Χθες μάθαμε ότι μπήκε η Τέλενδος των 111 κατοίκων μετά από αίτημα του Επάρχου Καλύμνου και άμεση αντίδραση του αρμόδιου Υφυπουργού ενώ σήμερα, έχουμε τη σχετική λίστα από τα χείλη του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα... Διπλή η έκπληξη.. Από τη μία έχουμε 28 αντί για 26 νησιά και από την άλλη δεν υπάρχει ούτε ένα νησί των Κυκλάδων... Προφανώς η Ηρακλειά (δεν λέμε για Δήλος ή Μακρόνησος) των 150 κατοίκων με βάση την απογραφή του 2011 είναι σε καλύτερη μοίρα από τη Νίσυρο των 982 κατοίκων... Τουλάχιστον να έχουμε μία εξήγηση... 

Η απαλλαγή αφορά φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που έχουν την κύρια κατοικία τους σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 1.200 κατοίκων και τα οποία βρίσκονται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στις Περιφερειακές Ενότητες Καλύμνου, Καρπάθου-Ηρωϊκής Νήσου Κάσου, Κω και Ρόδου, στον δήμο Γαύδου και στο σύμπλεγμα διαπόντιων νήσων, όπως ανέφερε ο κ.Σταϊκούρας εξηγώντας τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.

Τα 28 νησιά που απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ

@ Φούρνοι, Άγιος Μηνάς και Θύμαινα της Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας,

@ Άγιος Ευστράτιος της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου,

@ Σαμιοπούλα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου,

@ Οινούσσες, Ψαρά και Αντίψαρα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου,

@  Αγαθονήσι, Καλόλιμνος, Πλάτη, Τέλενδος, Ψέριμος, Λειψοί, Φαρμακονήσι, Αρκοί και Μαράθι ή Μάραθος της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου,

@ Σαρία και Κάσος της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου,

@ Μεγίστη (Καστελόριζο), Τήλος και Χάλκη της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου,

@ Γυαλί και Νίσυρος της Περιφερειακής Ενότητας Κω,

@ Γαύδος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και

@  Ερεικούσσα, Μαθράκι και Οθωνοί της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.

Η απαλλαγή αφορά φυσικά πρόσωπα που έχουν κύρια κατοικία στις περιοχές αυτές, και καλύπτει τη συνολική περιουσία που διαθέτουν στις εν λόγω περιοχές. Εξαιρείται η περιουσία των προσώπων αυτών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται επίσης στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες, ή πολύτεκνες, ή έχουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω, υπό τις κατωτέρω όμως προϋποθέσεις:

• Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

• Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Σκοπός του μέτρου είναι η κινητροδότηση των κατοίκων να παραμείνουν ή να εγκατασταθούν σε αυτά τα νησιά, αλλά και να ενισχυθούν οικονομικά οι εν λόγω περιοχές που αντιμετωπίζουν περιορισμένη πρόσβαση.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News