Ελλάδα - ΟΤΕ: Μπαίνει στις ψηφιακές πληρωμές με την εφαρμογή payzy

pay py

«Σε δέκα χρόνια το προϊόν αυτό θα εμφανίζει τον ίδιο τζίρο που πραγματοποιούν οι τηλεπικοινωνίες». Τη φράση αυτή χρησιμοποίησε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, για να περιγράψει τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης που εμφανίζει το payzy, η εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών που παρουσίασε επίσημα η διοίκηση του ομίλου. Εσπευσε όμως να συμπληρώσει ευφυολογώντας, ότι ο ίδιος σε δέκα χρόνια μάλλον δεν θα βρίσκεται στον ΟΤΕ ώστε να… ερωτηθεί για την ακρίβεια των σημερινών προβλέψεών του.

Σε κάθε περίπτωση, τα μεγέθη ευνοούν τις προοπτικές ανάπτυξης της νέας εφαρμογής, που βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία τις τελευταίες εβδομάδες και επιτρέπει την πραγματοποίηση συναλλαγών αποκλειστικά μέσω κινητού τηλεφώνου. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το 2021 στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν περίπου 1,5 δισ. ηλεκτρονικές πληρωμές με τη χρήση καρτών ή ηλεκτρονικού χρήματος συνολικής αξίας 49 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με το 2017 ο αριθμός των συναλλαγών έχει τριπλασιαστεί, ενώ η αξία τους έχει υπερδιπλασιαστεί.

Ενα ακόμη στοιχείο που τροφοδοτεί τις προβλέψεις για εκρηκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης των συναλλαγών που γίνονται με ηλεκτρονικό χρήμα είναι ότι από τα 1,5 δισ. συναλλαγές του 2021, μόλις το 3% έχει πραγματοποιηθεί μέσω ψηφιακού πορτοφολιού (eWallet), ενώ μέχρι το 2025 εκτιμάται ότι το ποσοστό των ψηφιακών συναλλαγών θα διπλασιαστεί έναντι αυτού του 2021. Το eWallet αποτελεί μια ηλεκτρονική εφαρμογή που επιτρέπει, με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, την πραγματοποίηση αγορών και συναλλαγών.

Το payzy, που παρουσίασε χθες ο ΟΤΕ σε συνέντευξη Τύπου, αποτελεί eWallet, εξασφαλίζοντας την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενώ διαθέτει, ταυτόχρονα, σειρά άλλων λειτουργιών.

«Συστήνουμε μια ολιστική λύση τελείως ψηφιακή, για αγορές και μικροσυναλλαγές, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών και πληρωμών που βρίσκονται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα», ανέφερε ο κ. Τσαμάζ. Οπως τόνισε, το payzy αποτελεί πρωτοποριακή υπηρεσία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον όμιλο της Deutsche Telekom, τον βασικό μέτοχο του ΟΤΕ.

Η εφαρμογή επιτρέπει την απόκτηση ελληνικού IBAN λογαριασμού, την έκδοση (ψηφιακής ή φυσικής) χρεωστικής κάρτας Visa και την πραγματοποίηση κάθε είδους συναλλαγής σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα. Εξασφαλίζει επίσης τη δωρεάν αποστολή χρημάτων, μέσω ή χωρίς την ανταλλαγή μηνυμάτων (chat), μεταξύ των χρηστών του payzy, όπως και τον ισομερή διαμοιρασμό κοινών δαπανών (split). Η λήψη εισερχόμενου εμβάσματος από άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα είναι δωρεάν, σε αντίθεση με το εξερχόμενο έμβασμα σε άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που συνοδεύεται με χρέωση δύο ευρώ. Ακόμη κοστίζει 0,40 ευρώ η εκτέλεση εντολής πληρωμής υπέρ τρίτων (π.χ. ΔΕΚΟ), όπως και η ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ.

Η εφαρμογή ανταμείβει με χρήματα τον χρήστη, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσει για όποιο σκοπό επιθυμεί, ενώ για κάθε νέα εγγραφή οι συνδρομητές της Cosmote θα διαθέτουν απεριόριστα data για έναν μήνα.

Το payzy έχει αναπτύξει και λειτουργεί η θυγατρική του ομίλου ΟΤΕ, Cosmote Payments, που αναμένεται φέτος να εμφανίσει κύκλο εργασιών της τάξης των 7 εκατ. ευρώ από τη δραστηριότητα της εκκαθάρισης συναλλαγών. Κατά το οκτάμηνο του 2022, μέσω των τερματικών της εταιρείας πραγματοποιήθηκαν 25,9 εκατ. συναλλαγές αξίας 679 εκατ. ευρώ, μέγεθος τριπλάσιο σε σχέση με αυτό της περιόδου Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2021. Η δημιουργία του payzy εντάσσεται στη στρατηγική της Cosmote για μετατροπή από πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε εταιρεία τεχνολογίας και παροχής ψηφιακών υπηρεσιών.

Συνέντευξη Τύπου - Πληροφορίες από την kathimerini.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News