Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: Παράλληλη ασφάλιση; Πως υπολογίζεται η σύνταξη

Ελλάδα: Παράλληλη ασφάλιση; Πως υπολογίζεται η σύνταξη

|

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις του Μαϊου και τι γίνεται με την παράλληλη ασφάλιση… Τα διαστήματα έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 σε δύο ή περισσότερους ασφαλιστικούς φορείς που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ θεωρούνται διακριτοί, αυτοτελείς χρόνοι κύριας ασφάλισης. 

Με την πανδημία, έχει αλλάξει για τα καλά η σχέση μας με τις τράπεζες… Ηλεκτρονικές οι επαφές, αλλά και με…. απόσταση, οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων… Και για τον Μάιο έχουμε τις σχετικές ανακοινώσεις για τις ημέρες καταβολής του Μαϊου από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτσης.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, στόχος είναι η καταβολή των συντάξεων να εκτείνεται χρονικά, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι, σύμφωνα με την εισήγηση:

Οι συντάξεις του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ. ΕΤΑΤ, του ΟΤΕ και των τραπεζών, θα καταβληθούν:

– Στις 22 Μαΐου, για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.

– Στις 25 Μαΐου, για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.

– Στις 27 Μαΐου, θα καταβληθούν οι συντάξεις των μη μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.

– Στις 29 Μαΐου, θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Παράλληλη Ασφάλιση 

Πάμε όμως και σε ένα θέμα ιδιαίτερα “καυτό” που έχει να κάνει με την παράλληλη ασφάλιση. Αλλωστε, ως Ελληνες έχουμε τη κακή συνήθεια να είμαστε διπλοσφαλισμένοι…  Με διαφορετικό τρόπο θα υπολογίζεται η σύνταξη όσων έχουν παράλληλη ασφάλιση σε δύο Ταμεία, για το διάστημα πριν και μετά το 2017. Αυτό διευκρινίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την οποία θα υπολογίζονται με διαφορετικό τρόπο τα έτη ασφάλισης μέχρι το 2016 και διαφορετικά τα έτη από το 2017 και μετά.

Συγκεκριμένα, βάσει και των αλλαγών που επέφερε σε όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση σε πάνω από δύο Ταμεία η πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση (νόμος Βρούτση), η εγκύκλιος ορίζει ότι διαστήματα που έχουν διανυθεί έως 31 Δεκεμβρίου του 2016 σε δύο ή περισσότερους ασφαλιστικούς φορείς που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ θεωρούνται διακριτοί, αυτοτελείς χρόνοι κύριας ασφάλισης. Αντιθέτως, από 1ης Ιανουαρίου και μετά, όταν και δημιουργήθηκε ο ΕΦΚΑ με την ένταξη όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης σε αυτόν, δεν υπάρχει παράλληλη ασφάλιση. Νοείται μόνο παράλληλη απασχόληση και πολλαπλή καταβολή εισφορών. Ετσι, τα διαστήματα για τα οποία ο ασφαλισμένος έχει καταβάλει περισσότερες της μιας εισφορές θεωρούνται πλέον ένας, ενιαίος χρόνος ασφάλισης για την κύρια σύνταξη. Σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, για το διάστημα έως 31 Δεκεμβρίου του 2016, στον παράλληλο χρόνο ασφάλισης ισχύει προσαύξηση 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο χρόνος ασφάλισης μέχρι 31.12.2016 στο πρώην Ταμείο (π.χ. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ) καθώς και ο χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ από 1.1.2017 και μετά, με τον οποίο θεμελιώνεται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα, λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης. Ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης για το διάστημα έως το τέλος του 2016, που δεν λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση του δικαιώματος, χρησιμοποιείται για να χορηγηθεί η προσαύξηση, επηρεάζονται βέβαια και τον συντάξιμο μισθό.

Ετσι, για παράδειγμα, ιδιοκτήτης εμπορικής επιχείρησης ασφαλισμένος στον πρώην ΟΑΕΕ από το 1980 έως 31.12.2016, ο οποίος εργάζεται παράλληλα ως ιδιωτικός υπάλληλος, ασφαλισμένος στο πρώην ΙΚΑ από 01.01.2005 έως 31.12.2016, από την 01η.01.2017 έως 31.12.2020 συνεχίζει και τις δύο δραστηριότητες για τις οποίες καταβάλλει τις προβλεπόμενες εισφορές στον e-ΕΦΚΑ. Ο ασφαλισμένος έχει α) παράλληλη ασφάλιση για το χρονικό διάστημα από 01.01.2005 έως 31.12.2016 και β) παράλληλη απασχόληση από 01.01.2017 έως 31.12.2020, δύο διαστήματα που αντιμετωπίζονται διαφορετικά για τον υπολογισμό της σύνταξης. Ο ενιαίος χρόνος παράλληλης απασχόλησης από 01.01.2017 έως 31.12.2020 μπορεί κατ’ επιλογή του ασφαλισμένου να αξιοποιηθεί προκειμένου να θεμελιωθεί αυτοτελές συνταξιοδοτικό δικαίωμα είτε με τις καταστατικές διατάξεις του πρώην ΙΚΑ είτε του πρώην ΟΑΕΕ. Ο ασφαλισμένος, έχοντας συμπληρώσει τα 62 έτη, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί και με τις διατάξεις του ΙΚΑ (μειωμένη με 15ετία) και με του ΟΑΕΕ (πλήρη με 40ετία). Προφανώς θα επιλέξει τις διατάξεις ΟΑΕΕ.

Το ποσό που θα λάβει από τον e-ΕΦΚΑ υπολογίζεται ως εξής:

• Εθνική σύνταξη: 384 ευρώ.

• Ανταποδοτική σύνταξη για 41 έτη ασφάλισης (1980-2020) επί του μέσου όρου συνταξίμων αποδοχών από 2002 έως 2020, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι αποδοχές της μισθωτής απασχόλησης των ετών 2017-2020.

• Προσαύξηση για τον παράλληλο χρόνο στο πρώην ΙΚΑ, δηλαδή για τα έτη 2005-2016 (0,075% για κάθε μία ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφοράς).

Προσοχή όμως. Με την εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται ότι τυχόν επιλογή συνταξιοδότησης με διατάξεις ΙΚΑ οδηγεί σε μικρότερη ανταποδοτική, λόγω μικρού χρόνου ασφάλισης, σε μειωμένο ποσό εθνικής, αλλά και σε μικρότερο ποσό προσαύξησης, καθότι το χρονικό διάστημα 1980-2004 στον ΟΑΕΕ δεν μπορεί να αξιοποιηθεί ούτε με τις διατάξεις περί παράλληλης ασφάλισης ούτε με τις διατάξεις περί διαδοχικής.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ανανέωση θητείας για την πρόεδρο της Δ.Σ., Ιωάννα Συνοδινού

Η Ιωάννα Συνοδινού ανανέωσε τη θητεία της στη Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας Αμοργού - Ποια είναι τα νέα μέλη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη