Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις;

Ελλάδα: Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις;

|

Μια ακόμη παράταση… Ούτε φέτος θα ολοκληρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις στην ώρα τους 

To όνειρο να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν θα επιβεβαιωθεί ούτε φέτος, καθώς 11 ημέρες πριν τελειώσει ο μήνας έχουν υποβληθεί τα 3 στα 10 έντυπα των αυτοαπασχολουμένων –τα λεγόμενα έντυπα Ε3– και το 47% των βασικών εντύπων Ε1.

Για μια ακόμη χρονιά, ο Ιούλιος θα αποδειχθεί εξαιρετικά «βαρύς» μήνας, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει και να υποβάλουν φορολογική δήλωση, και να αποφασίσουν τη διαδικασία αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής και να πληρώσουν τέσσερις διαφορετικούς φόρους: ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ και τη δόση ή το σύνολο (ανάλογα με την απόφαση που θα ληφθεί) της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Καθυστέρηση

Παρά το γεγονός ότι η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων άνοιξε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, η προθεσμία που προβλέπει ο νόμος (30 Ιουνίου) δεν θα τηρηθεί ούτε φέτος, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η νέα προθεσμία. Ειδικά για τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες, υπήρχε ένας ουσιαστικός λόγος για να καθυστερήσει η υποβολή: οι αλλεπάλληλες αναβολές στη δημοσίευση των ποσών που θα πρέπει να επιστραφούν στο Δημόσιο λόγω των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Η ανάρτηση αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα οπότε οι επαγγελματίες θα έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 29 Ιουλίου για να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν το ποσό σε 96 άτοκες δόσεις ή αν θα καταβάλουν το εμφανιζόμενο ποσό εφάπαξ προκειμένου να τύχουν της πρόσθετης έκπτωσης του 15%. Η απόφαση όμως δεν έχει να κάνει μόνο με τον τρόπο καταβολής αλλά και με το πώς θα γίνει η σχετική αποτύπωση στη φορολογική δήλωση.

Μόλις πριν από 20 ημέρες με σχετική εγκύκλιο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έδωσε δικαίωμα επιλογής στους επαγγελματίες: να διαλέξουν δηλαδή αν τα σχετικά ποσά θα αποτυπωθούν στη φετινή φορολογική δήλωση ή σε αυτήν του 2023. Με βάση τις οδηγίες που είχαν εκδοθεί, διευκρινίστηκε ότι το ποσό που δεν θα επιστραφεί στο κράτος (δηλαδή το τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής που «κουρεύεται» και το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 75% της συνολικής ενίσχυσης ανάλογα με την οικονομική επίδοση της εταιρείας) θα πρέπει να καταχωριστεί στα βιβλία ως έσοδο από κρατική ενίσχυση και το υπόλοιπο ποσό ως δάνειο.

Επίσης, έχει διευκρινιστεί ότι το ποσό που δεν θα επιστραφεί στο κράτος θα καταχωρισθεί ως έσοδο στα αποτελέσματα της περιόδου κατά την «οποία η οικονομική οντότητα έχει αποκτήσει την εύλογη βεβαιότητα ότι έχει εκπληρώσει τους όρους της μη αποπληρωμής». Αυτή η λογιστική οδηγία εκδόθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Ωστόσο, τότε δεν ήταν γνωστό ότι θα φτάσουμε 10 ημέρες πριν από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και ότι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα εξακολουθούν να μην έχουν λάβει γνώση για τα ποσά που «κουρεύονται» ή που πρέπει να επιστραφούν.

Ως εκ τούτου, με βάση την οδηγία του τελευταίου 20ημέρου δίνεται επιλογή:

1. Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν γνώριζαν την 31.12.2021 εάν έχουν εκπληρώσει τους όρους μη αποπληρωμής, δύνανται να καταχωρίσουν το μη επιστρεπτέο ποσό και το τυχόν ποσό έκπτωσης στα αποτελέσματα του φορολογικού έτους 2022.

2. Οσοι καταχώρισαν το μη επιστρεπτέο ποσό στα αποτελέσματα του 2021 αλλά εντός του 2022 αποφασίζουν να προβούν σε εφάπαξ εξόφληση του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης, δύνανται να καταχωρίσουν μόνο το ποσό της έκπτωσης στα αποτελέσματα του 2022.

Φορολογικό αποτέλεσμα, η συγκεκριμένη διαδικασία δεν προκαλεί και το ποσό του «κουρέματος» και το ποσό της έκπτωσης του 15% δεν φορολογούνται. Ωστόσο, η αβεβαιότητα για τον τρόπο διαχείρισης εκτιμάται ότι αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους καθυστέρησης στην υποβολή των δηλώσεων των επαγγελματιών.

Με την επικείμενη παράταση των φορολογικών δηλώσεων, ο Ιούλιος θα εξελιχθεί σε εξαιρετικά βαρύ μήνα καθώς, όπως προαναφέρθηκε, εκτός από την υποβολή των δηλώσεων θα πρέπει να πληρωθούν και τέσσερις διαφορετικοί φόροι, χωρίς να συνυπολογίζονται οι υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δαμαλάς: Ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων

Πότε και που θα γίνει η παραδοσιακή ανταλλαγή σπόρων και η γιορτή για την Ανοιξη

Πανναξιακός ΑΟ: Το “αντίο” στον Γιάννη Καρούση

Η Νάξος αποχαιρετά τον Γιάννη Καρούση - Το "αντίο" από τον Πανναξιακό ΑΟ

Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου: Τι απαντούν στην καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη;

Κοινή ανακοίνωση από τις Διοικήσεις Πανναξιακού ΑΟΝ και ΑΜΣ Φιλωτίου για την καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη σχετικά με την παρουσία άγνωστου άνδρα στα αποδυτήρια του κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Η απάντηση Μουστάκη

Πρόταση δυσπιστίας: 159 «όχι» από την Βουλή

Τέταρτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να υπερασπιστεί την πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα