Ελλάδα: Πλαφόν 5 ευρώ για το πάγιο στους λογαριασμούς ρεύματος

Ρεύμα

Πλαφόν στο πάγιο των λογαριασμών ρεύματος στα 5 ευρώ μηνιαίως και ρητή απαγόρευση πιστώσεων (εκπτώσεων) που να συνδέονται με τη διακύμανση της χονδρεμπορικής αγοράς εισάγει η νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε χθες στη Βουλή στο νομοσχέδιο των ΑΠΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Οι προμηθευτές με πάγιο άνω των 5 ευρώ, όπως και αυτοί που παρέχουν εκπτώσεις βάσει της μείωσης της χονδρεμπορικής τιμής είναι υποχρεωμένοι μέχρι και την 1η Αυγούστου να αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγιά τους. Οι εταιρείες που ανακοίνωσαν τιμολόγια με αυξημένα ή και κλιμακωτά πάγια ανάλογα με την κατανάλωση είναι η Ηρων, η Watt+Volt και η Volton, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες θα αναπροσαρμόσουν προς τα πάνω τις μοναδιαίες χρεώσεις κιλοβατώρας που ανακοίνωσαν την περασμένη Δευτέρα.

Η Elpedison, που έχει ανακοινώσει τιμολόγια με εκπτώσεις συνδεόμενες με την αναπροσαρμογή προς τα κάτω της χονδρεμπορικής τιμής από την πρόβλεψη των 748 ευρώ/MWh, εξακολουθεί να αναζητάει τρόπους νόμιμης επιστροφής χρημάτων στους πελάτες της (εκπτώσεις). Σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, η τιμή χρέωσης της μεγαβατώρας στα 939 ευρώ που προκύπτει βάσει του χονδρεμπορικού κόστους, όπως αυτό έχει υπολογιστεί, δεν θα αλλάξει. «Δεν μπορούμε να αναλάβουμε τέτοιο ρίσκο με την πορεία που έχουν πάρει οι τιμές. Αλλά δεν πρόκειται και ο καταναλωτής να πληρώσει αυτή την τιμή. Αναζητούμε έναν τεχνικό, νόμιμο τρόπο να παρέχουμε στους πελάτες μας εκπτώσεις», τονίζουν στην «Κ» κύκλοι της Elpedison.

Το ζήτημα της πορείας των τιμών απασχολεί όλους τους προμηθευτές, με κάποιους μάλιστα εξ αυτών να βλέπουν την παρέμβαση του ΥΠΕΝ για τα πάγια ως ευκαιρία για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων προς τα πάνω ώστε να περιορίσουν το ρίσκο.

    Σε ισχύ ρητή απαγόρευση πιστώσεων (εκπτώσεων) που να συνδέονται με τη διακύμανση της χονδρεμπορικής αγοράς.

«Ορίσαμε ότι οι προμηθευτές πρέπει να δηλώνουν την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Είδαμε τελικά ότι κάποιοι προμηθευτές, ενώ όρισαν καθαρή τιμή, υπερ-πολλαπλασίασαν τις χρεώσεις παγίων. Γι’ αυτό και σήμερα φέρνουμε μια τροποποίηση και επιβάλλουμε στους προμηθευτές ανώτατο πλαφόν στα 5 ευρώ για χρεώσεις πάγιες. Η μηνιαία χρέωση, το ανώτερο ταβάνι που μπορούν να έχουν είναι 5 ευρώ. Ετσι περιορίζουμε από τα 15 και από τα 20 ευρώ –κάποιοι άλλοι είχαν μεγαλύτερες πάγιες χρεώσεις αναλογικά με την κατανάλωση, που αυτό δεν είναι σωστό– και έτσι βάζοντας πλαφόν τους περιορίζουμε», τόνισε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας προαναγγέλλοντας τη νέα παρέμβαση στη Βουλή.

Σχετική αναγγελία της νομοθετικής παρέμβασης είχε κάνει νωρίτερα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο υπουργικό συμβούλιο: «Με νομοθετική διάταξη που θα φέρει ο υπουργός Ενέργειας σήμερα στη Βουλή κλείνουν και τα όποια παράθυρα για τυχόν καταστρατηγήσεις σχετικά με τις χρεώσεις στα πάγια και παιχνίδια σε βάρος των καταναλωτών», είπε. Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στις εξαιρέσεις που έλαβε η Ελλάδα στο πρόσφατο συμβούλιο υπουργών σχετικά με τα μέτρα εξοικονόμησης για το φυσικό αέριο, σχολιάζοντας πως απαιτείται κοινή απάντηση απέναντι στην ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. 

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News