Ελλάδα: Ψηφίστηκε το νέο ασφαλιστικό

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και την κριτική που δέχθηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αλλά και τις κινητοποιήσεις εργαζομένων και συνταξιούχων κυρίως στην Αθήνα, υπερψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο και γίνεται νόμος του κράτους.  Να σημειώσουμε εδώ ότι με κεντρικό σύνθημα «Να αποσυρθεί ο νόμος λαιμητόμος Κατρούγκαλου- Βρούτση» χιλιάδες μέλη του Μετώπου και εργατικών συνδικάτων, της ΑΔΕΔΥ και άλλων ομοσπονδιών, όπως επίσης φοιτητικών συλλόγων και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς εκφράζουν την κάθετη αντίθεση τους στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως τα εξής «Κυβέρνηση Ν.Δ κι εργοδοσία, τσακίζουν τις ζωές μας, διαλύουν τα ταμεία» και «Το ασφαλιστικό δεν είναι για παζάρια, τα δικαιώματά μας δεν παίζουμε στα ζάρια».

Επιστροφή όμως στα ...εντός της Βουλής. Το νομοσχέδιο επί της αρχής ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ και το άρθρο 47, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ είχαν ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, πέρασε με τις ψήφους της κυβερνητικής παράταξης. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 286 βουλευτές και υπέρ του νομοσχεδίου και του άρθρου 47 ψήφισαν 158, ενώ τα καταψήφισαν 128.

Αν και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, υποστήριξε ότι το νέο ασφαλιστικό είναι πιο δίκαιο και θα ενισχύσει την απασχόληση και την παραγωγικότητα και ότι καλλιεργεί την ασφαλιστική συνείδηση, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Φώφη Γεννηματά και ο Δημήτρης Κουτσούμπας το απέρριψαν.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν προσήλθε στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση για το ασφαλιστικό, παρά την επίθεση που δέχθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, τόσο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση όσο και για την ακραία αστυνομική βία στα νησιά με αφορμή το προσφυγικό. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Γιάννη Βρούτση ότι παραπλάνησε τους συνταξιούχους, υποσχόμενος αυξήσεις, ενώ τελικά εφαρμόζει «μνημονιακές πολιτικές μετά το τέλος των μνημονίων» χωρίς καμία έξωθεν πίεση, αυτήν τη φορά.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν καταργεί το νόμο Κατρούγκαλου, απλά του κάνει «μακιγιάζ». Όπως είπε, με το νόμο της κυβέρνησης μειώνονται οι συντάξεις καθώς διατηρούνται τα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης που περιέχει.

Από την πλευρά του, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας περιέγραψε τη σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ως «τελειωτικό χτύπημα», σημειώνοντας ότι στο νέο ασφαλιστικό θα έχουν πρόσβαση μόνο όσοι έχουν να πληρώσουν, γεγονός που εξηγεί και το ότι έχουν πυκνώσει τελευταία οι παρεμβάσεις των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. 

Με πληροφορίες από την "Εφημερίδα των Συντακτών"