Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: Στο μισό (αναδρομικά) οι κρατήσεις για τα μπλοκάκια

Ελλάδα: Στο μισό (αναδρομικά) οι κρατήσεις για τα μπλοκάκια

|

Στο μισό οι κρατήσεις για τα μπλοκάκια – Αναδρομικά από 1/1/2020 –  Αύξηση καθαρού εισοδήματος έως και κατά 20% για εκατοντάδες χιλιάδες αμοιβόμενους με μπλοκάκια.

Μείωση των συνολικών κρατήσεων για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ακόμη και κατά 36% εξασφαλίζουν εκατοντάδες χιλιάδες αμειβόμενοι με «μπλοκάκια» από τον συνδυασμό του νέου φορολογικού αλλά και του υπό ψήφιση ασφαλιστικού νόμου. Οι κρατήσεις για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για όσους απασχολούνται μόνο ως ελεύθεροι επαγγελματίες (δηλαδή για όσους έχουν μόνο μια πηγή εισοδήματος) μειώνονται από 363 έως και κατά 15.398 ευρώ όπως προκύπτει από τα παραδείγματα που επεξεργάστηκε το TheTOC.

Χαράς ευαγγέλια και για τους διπλοαπασχολούμενους, δηλαδή μισθωτούς που προσπαθούσαν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους εκδίδοντας ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών. Με την κατάργηση της υποχρέωσης πληρωμής πρόσθετων ασφαλιστικών εισφορών (υπό δύο προϋποθέσεις) το όφελος θα ξεκινάει από τα 1000 ευρώ για κάποιον που εισέπραττε αμοιβή μόλις 5000 ευρώ και μπορεί να εξασφαλίζει αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος ακόμη και κατά 20%. 

Τι ισχύει πλέον για τους ελεύθερους επαγγελματίες; 

1. Νέα φορολογική κλίμακα με σαφώς χαμηλότερους συντελεστές οι οποίοι ξεκινούν από το 9% και όχι από το 22% που ίσχυε μέχρι τώρα και οι οποίοι φτάνουν στο 44% και όχι στο 45% 

2. Πλήρης αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το δηλωθέν εισόδημα. Δεν θα χρειάζεται να καταβάλλεται το 20,28% του καθαρού εισοδήματος αλλά ένα ποσό που θα είναι (υποχρεωτικά) 210 ευρώ ανά μήνα (συν 10 ευρώ για τον ΟΑΕΔ) 

3. Πλήρης απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής πρόσθετων ασφαλιστικών εισφορών εφόσον ο έχων το εισόδημα από «μπλοκάκι» δουλεύει ταυτόχρονα και ως μισθωτός. Αν οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται από την μισθωτή εργασία ανέρχονται στα 3024 ευρώ τον χρόνο (252 ευρώ επί 12) τότε δεν θα υπάρχει υποχρέωση πληρωμής πρόσθετων εισφορών. Αυτό σημαίνει –δεδομένου ότι οι εισφορές υπολογίζονται με συντελεστή 26,95%) ότι θα απαλλάσσονται όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με μεικτό μηνιαίο μισθό άνω των 800 ευρώ τον μήνα. 

Τα οφέλη από την νέα οικονομική πολιτική για τους αυτοαπασχολούμενους, θα ξεδιπλωθούν το 2021 όταν θα έχει αποτυπωθεί στο εκκαθαριστικό της εφορίας και το όφελος από την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας.

Επίσης, το όφελος μπορεί να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο σε περίπτωση που προχωρήσει η πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει ήδη για τα εισοδήματα του 2020 το τέλος επιτηδεύματος κατά 30% ή ακόμη και την εισφορά αλληλεγγύης (επίσης κατά 30% μεσοσταθμικά). Σε κάθε περίπτωση, με τα σημερινά δεδομένα, το όφελος συνοψίζεται στον ακόλουθο πίνακα ο οποίος «βγάζει» όφελος από 363 ευρώ έως και 15398 ευρώ για τους επαγγελματίες ανάλογα με το εισόδημά τους.

Tι δείχνουν τα στοιχεία

Όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα, ένας επαγγελματίας με κέρδη 20.000 ευρώ θα πληρώνει φόρο 3100 ευρώ αντί για 4400 ευρώ και ασφαλιστικές εισφορές 2520 ευρώ αντί για 4056 ευρώ δηλαδή θα ωφεληθεί κατά 2836 ευρώ με τις συνολικές κρατήσεις για φόρους και εισφορές να μειώνονται κατά 34%.

Όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους που είναι ταυτόχρονα και μισθωτοί, η ελάφρυνση είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές θα μηδενιστούν. Δηλαδή, ο μισθωτός που συμπλήρωνε το εισόδημά του με «μπλοκάκι» 10.000 ευρώ, πλήρωνε εκτός από τον φόρο και ασφαλιστικές εισφορές περίπου 2000 ευρώ. Αυτό το ποσό, από το 2020 και μετά θα το βάζει στην τσέπη του. 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες