Ελλάδα: Τα τρία νέα μέτρα στήριξης για όσο διαρκεί το lockdown

Νέα μέτρα στήριξης για εργαζομένους και ανέργους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, καθώς η χώρα μπαίνει και πάλι σε lockdown.  

Αναλυτικά:
1.    Όσοι εργαζόμενοι είναι σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας για Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση 800 ευρώ αντί για 534 ευρώ, πέρα από το δώρο Χριστουγέννων.
2.    Επεκτείνονται κατά 2 μήνες τα επιδόματα ανεργίας.
3.    Θα χορηγηθεί αμέσως εφάπαξ ενίσχυση 400 ευρώ σε μη μακροχρόνιους ανέργους, που υτπολογίζονται στους 130.000 δικαιούχους.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «χρέος μας ήταν να κρατήσουμε εφεδρείες και αυτό έχουμε πράξει. Πάνω από 37 δισ. ευρώ είναι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κι έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας».

Παράλληλα όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός το πακέτο μέτρων, που θα παρουσιαστεί σε λίγη ώρα αναλυτικά από το οικονομικό επιτελείο, θα περιλαμβάνει και υποχρεωτική μείωση ενοικίου για όσους πλήττονται. 

Μέτρα σε 4 άξονες 

Νωρίτερα μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι το νέο πακέτο θα είναι βασισμένο στους 4 άξονες, στους οποίους στηρίζονται και τα σημερινά μέτρα, αλλά θα στοχεύει στην επέκταση και τον εμπλουτισμό της στήριξης. Οι τέσσερις άξονες είναι οι ακόλουθοι: 

  • Μέτρα στήριξης των εργαζομένων
  • Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων κυρίως μέσα της επιστρεπτέας προκαταβολής
  • Διευκόλυνση/ αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων 
  • Υποχρεωτική μείωση ενοικίων- Σε αυτό το πεδίο μάλιστα ενδεχομένως να υπάρξουν και πρόσθετες παρεμβάσεις, παρά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν εκ μέρους της ΠΟΜΙΔΑ

Αναθεωρείται το κόστος και η ύφεση 

Ο υπουργός αναθεώρησε ότι η αρχική αποτίμηση των 2,3 δισ. ευρώ για τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί το περασμένο Σάββατο θα πρέπει να αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα επάνω, καθώς και ότι η ύφεση του 2020 θα είναι τελικά βαθύτερη από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί. Στις φθινοπωρινές προβλέψεις η Κομισιόν βλέπει ύφεση 9% Διαβεβαίωσε ωστόσο εκ νέου πως τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, τα οποία ανέρχονται σε 37 δισ. ευρώ, αντέχουν κάθε απόφαση για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Και όπως ήταν αναμενόμενο ο προϋπολογισμός ξαναγράφεται και θα παρουσιαστεί σε περίπου δύο εβδομάδες. 

 

Πέραν των μέτρων, πάντως, που θα ληφθούν σε εθνικό επίπεδο, είναι σημαντική και η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να επιταχυνθεί η εκταμίευση των κονδυλίων, αλλά και ενδεχομένως να ενισχυθούν τα εργαλεία που έχουν αποφασιστεί εάν η υγειονομική κρίση δεν αποκλιμακωθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News