Ελλάδα - Βρούτσης: Το αυστηρό μήνυμα προς τους εργοδότες

Αυστηρή προειδοποίηση προς όσους εργοδότες εκβιάζουν τους εργαζόμενους, είτε αξιώνοντας από αυτούς την αποζημίωση ειδικού σκοπού είτε απαιτώντας να πάνε στη δουλειά, ενώ βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, απηύθυνε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου, ο υπουργός Εργασίας συνέστησε στους εργοδότες, μετά την ψήφιση του χθεσινού νόμου, να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν καταχρηστικές συμπεριφορές, γιατί - όπως είπε - το ΣΕΠΕ είναι εδώ και δέχεται καταγγελίες ακόμη και ανώνυμες, τις οποίες εξετάζει ενδελεχώς.

Ο κ. Βρούτσης έδωσε τα εξής στοιχεία: μέσα στο 2019 δόθηκαν 123.324 κύριες συντάξεις και το 2020 έως τέλος Δεκεμβρίου θα δοθούν άλλες 160.000. "Σπάνε ρεκόρ στην ιστορία του ασφαλιστικού, με μπροστάρη τον Διοικητή του e-EΦΚΑ καταβάλλαμε 190 εκατ. ευρώ παραπάνω σε κύριες συντάξεις. Και πάμε στο 2021. Στόχος να πάμε στα 25 δισ. με 626 εκατ. ευρώ παραπάνω για κύριες συντάξεις. Αύξηση 30% το 2021. Εάν δεν υπήρχε η ψηφιακή σύνταξη "Ατλας", δεν θα το πετυχαίναμε αυτό".

Και ενημέρωσε  ότι, συνολικά, μόνο το υπουργείο Εργασίας έχει διαθέσει 2,7 δισ. ευρώ για την στήριξη 4.600.000 πολιτών, χωρίς σε αυτό τον αριθμό να περιλαμβάνονται οι μακροχρόνια άνεργοι. Γνωστοποίησε επίσης ότι χθες δόθηκαν σε 66.071 δικαιούχους 6.200.000 ευρώ και σε 27.466 δικαιούχους 5.818.000 ευρώ, χρήματα που αφορούν το πρόγραμμα Συν- Εργασία , το δώρο Χριστουγέννων και τον μισθό Νοεμβρίου.

Τι αναφέρει για τους αγρότες

Οι αγρότες θα είναι οι πλέον ευνοημένοι στο συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης να καταβάλει τις  εκκρεμείς συντάξεις, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μάλιστα, "Μέχρι τέλος Απριλίου οι αγρότες θα λάβουν τις εκκρεμείς συντάξεις που είναι 35.000 στις συνολικά 160.000. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χάρις την ψηφιακή σύνταξη θα είναι η πρώτη που θα καταφέρει να βάλει τέλος σ αυτή την παθογένεια πενήντα ετών, και οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν άμεσα την σύνταξή τους".

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι για τις 160.000 νέες συντάξεις που θα βγουν το 2021 (δηλαδή όσες εκκρεμούν) έχει ήδη εξασφαλιστεί κονδύλι ύψους 626 εκ ευρώ.

Και σημείωσε: "Στόχος είναι μέσα στο 2021 να βγουν όλες οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις. Και θα σας πω κάτι. Το 2013 συνέβη το εξής εξωφρενικό. Δεν γνωρίζαμε ούτε πόσοι είναι οι συνταξιούχοι, ούτε τι παίρνουν κάθε μήνα, ούτε τι συντάξεις δίνονταν λόγω των πολλών ειδικών καθεστώτων ασύμβατων μεταξύ τους. Τότε κάναμε την χαρτογράφηση με το σύστημα ‘Ήλιος’  που διέκοψε αναιτίως για δύο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ. Μοναδική εκκρεμότητα τα πόσες ήταν οι εκκρεμείς συντάξεις που ρώταγα επί 4 χρόνια την κ. Αχτσιόγλου και δεν απαντούσε".

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News