Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα - Βρούτσης: "Αυξήσεις στις συντάξεις από τον Ιούνιο "

Ελλάδα – Βρούτσης: “Αυξήσεις στις συντάξεις από τον Ιούνιο “

|

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο θα είναι οι ωφελούμενοι από τις αλλαγές του ασφαλιστικού όπως ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης –  Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας, μετά την ψήφιση του νόμου θα ξεκινήσει η προετοιμασία του νέου e-ΕΦΚΑ, ο οποίος θα κάνει επανυπολογισμό των συντάξεων.

Τον Ιούνιο θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, με βάση τις αλλαγές που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, καθώς αμέσως μετά την ψήφισή του, θα πρέπει να γίνει εκ νέου επανυπολογισμός του συνόλου των 2,8 εκατ. κύριων συντάξεων.

Συνολικά, οι ωφελούμενοι, όπως επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑϊ «Αποτυπώματα» με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, θα φθάσουν το ένα εκατομμύριο, τόσο από την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού της σύνταξης για περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης όσο και από την αναπροσαρμογή των επικουρικών με βάση την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Βέβαια, στο χέρι αυξήσεις θα δουν τον Ιούνιο οι νέοι συνταξιούχοι, αυτοί δηλαδή που βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης (εκτιμώνται από τους ειδικούς σε περίπου 70.000).

Σε δόσεις, μέσα σε 5 χρόνια, θα λάβουν τις αυξήσεις τους και περίπου 200.000 παλαιοί συνταξιούχοι που είχαν αρνητική προσωπική διαφορά (η παλαιά σύνταξή τους ήταν χαμηλότερη από το ποσό που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό με βάση τις προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου), ή μικρή θετική και μετά τον επανυπολογισμό θα περάσουν σε αρνητική. Αυξήσεις μεταξύ 5 και 196 ευρώ θα λάβουν επίσης οι 251.000 συνταξιούχοι που τον Ιούνιο του 2016 υπέστησαν τις περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις. Με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας, μετά την ψήφιση του νόμου και τη δημοσίευσή του σε ΦΕΚ, θα ξεκινήσει η προετοιμασία του νέου e-ΕΦΚΑ, ο οποίος θα κάνει επανυπολογισμό των συντάξεων. «Θα γίνει restart σε όλο το ασφαλιστικό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι αυξήσεις αλλά και αναδρομικά ποσά από την 1η Οκτωβρίου 2019 θα δοθούν τον Ιούνιο.

Χθες, ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διορθώσεων στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή. Ειδικά, για το θέμα που έχει δημιουργηθεί στους ένστολους, που αδικούνται από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 40 έτη ασφάλισης (0,50% κατ’ έτος) καθώς αδικούνται με το 0,5 πάνω από τα 40 χρόνια (συνταξιοδοτούνται μετά τα 40 έτη ασφάλισης λόγω της προσμέτρησης έως και μιας πλασματικής 5ετίας σε όσους υπηρετούν στις ειδικές δυνάμεις), ο κ. Βρούτσης παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν αφορά πάρα πολλούς, ξεκαθάρισε ότι δεν καταργείται η αναγνώριση των πλασματικών και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της συγκεκριμένης περίπτωσης.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε την έκδοση από την 1η Ιουνίου της ψηφιακής σύνταξης και την ενίσχυση των ρυθμών εκκαθάρισης των εκκρεμών ασφαλιστικών υποθέσεων, με την αντιπολίτευση πάντως να κάνει λόγο για αύξηση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης το τελευταίο 7μηνο.

Τέλος, ο κ. Βρούτσης προανήγγειλε την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη μείωση των εισφορών υγείας και στον ιδιωτικό τομέα, στη λογική του πλαφόν που θεσμοθετείται για τους μη μισθωτούς, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της επαγγελματικής ασφάλισης με την παροχή φορολογικών κινήτρων για την επιλογή της ιδιωτικής ασφάλισης από όσους πολίτες το επιθυμούν, ως συμπληρωματική στο δημόσιο σύστημα.

Δελτίο Ενημέρωσης 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν