Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα - Βρούτσης: Οι τρεις στόχοι του Υπουργείου για αναβάθμιση υπηρεσιών

Ελλάδα – Βρούτσης: Οι τρεις στόχοι του Υπουργείου για αναβάθμιση υπηρεσιών

|

Εκσυγχρονισμός, περισσότεροι έλεγχοι και στήριξη ανθρώπων με κινητικά προβλήματα, οι στόχοι που θέτει το Υπουργείο Εργασίας – Γ. Βρούτσης ” Ένα αίτημα δεκαετιών του παραγωγικού κόσμου ικανοποιείται, για πρώτη φορά, με τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία λήψης Αποδεικτικού Aσφαλιστικής Eνημερότητας και διευκολύνονται όλοι, κυρίως όμως, οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών και των νησιών μας».

Ένα αίτημα δεκαετιών του παραγωγικού κόσμου ικανοποιείται με τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία λήψης Αποδεικτικού Aσφαλιστικής Eνημερότητας που αναπτύχθηκε από τον e-ΕΦΚΑ και την ΗΔΙΚΑ. Για πρώτη φορά εντάσσονται στην ηλεκτρονική διαδικασία 1.500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες της χώρας και διασυνδέονται τα Πληροφοριακά Συστήματα Μισθωτών και Μη Μισθωτών παρέχοντας ολοκληρωμένη πληροφορία για την Ασφαλιστική Ενημερότητα.

Με τη νέα υπηρεσία, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν από τον υπολογιστή τους με απλά βήματα, σε δευτερόλεπτα και χωρίς φυσική παρουσία σε κατάστημα του e-ΕΦΚΑ, να λάβουν το Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας. Ήδη μέχρι της 12:00 της πρώτης ημέρας λειτουργίας έχουν υποβληθεί 4.088 αιτήματα. Σημειώνεται ότι ειδικά για τους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ θα απαιτηθεί μόνο για την πρώτη φορά να επισκεφτούν την αρμόδια Υπηρεσία προκειμένου να γίνει έλεγχος πληρωμής των εισφορών τους για το διάστημα έως 31/12/2016.

Ιδιαίτερη σημασία έχει αυτή η διευκόλυνση για τους κατοίκους των νησιών και των απομακρυσμένων περιοχών οι οποίοι θα έπρεπε μέχρι σήμερα να ταξιδεύουν μέχρι τα αντίστοιχα υποκαταστήματα του τ.ΟΑΕΕ ,τ.ΟΓΑ ,τ.ΕΤΑΑ, ξοδεύοντας χρήματα και χρόνο προκειμένου να λάβουν μια απλή Ασφαλιστική Ενημερότητα.

Επιπλέον, για πρώτη φορά καταχωρούνται και ελέγχονται οι Υπεύθυνες Δηλώσεις για όσους εξαιρούνται από την προσκόμιση του Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας θωρακίζοντας με αυτό τον τρόπο τόσο τους φορείς που εκτελούν τις αντίστοιχες συναλλαγές, όσο και το Ασφαλιστικό Συστήμα της Χώρας από εκείνους που χρησιμοποιούσαν την Υπεύθυνη Δήλωση ως παράθυρο για να αποφεύγουν την προσκόμιση του Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης: «Με τη λειτουργία της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής μειώνεται δραστικά το διοικητικό βάρος για ελευθέρους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολουμένους και αγρότες οι οποίοι ελάμβαναν στο σύνολο τους περίπου 750.000 ασφαλιστικές ενημερότητές ανά έτος και απελευθερώνονται τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ανθρωποώρες παραγωγικού χρόνου ετησίως. Παράλληλα, ένας μεγάλος αριθμός σημαντικού στελεχιακού δυναμικού θα κατευθυνθεί στην αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων. Ένα αίτημα δεκαετιών του παραγωγικού κόσμου ικανοποιείται, για πρώτη φορά, με τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία λήψης Αποδεικτικού Aσφαλιστικής Eνημερότητας και διευκολύνονται όλοι, κυρίως όμως, οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών και των νησιών μας».

Tα ΚΕΠΑ ξανά στην υπηρεσία του πολίτη- Μέχρι τις 10 Ιουνίου θα εξετάσουν τα 7.981 πρωτοείσακτα περιστατικά

Παράλληλα, χθες ήταν η πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των ΚΕΠΑ και το υπουργείο Εργασίας &Κοινωνικών Ασφαλίσεων μαζί με την Διοίκηση του e- ΕΦΚΑ αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στην άμεση εξυπηρέτηση των πρωτοεισακτέων περιπτώσεων καθώς αφορούν συμπολίτες μας που δεν είχαν πρόσβαση σε κάποια από τα επιδόματα, βοηθήματα και πάσης φύσεως παροχές που συνδέονται με τη διάγνωση της αναπηρίας.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε επεξεργαστεί το σχεδιασμό της οργάνωσης και της λειτουργίας συνολικά των ΚΕΠΑ, ξεκινώντας από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, συνεχίζοντας και με τις υπόλοιπες περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας και ολοκληρώνοντας με τη Νησιωτική Ελλάδα, όταν αρθούν και τα σχετικά μέτρα στις μετακινήσεις. Σύμφωνα με αυτόν τον σχεδιασμό τα 7.981 πρωτοεισακτέα περιστατικά θα έχουν εξεταστεί στο σύνολό τους μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Ήδη από χθες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εξετάστηκαν συνολικά 352 περιπτώσεις, σε συνθήκες που υπερκάλυπταν τα προβλεπόμενα από τον ΕΟΔΥ μέτρα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, με καθολική συμμετοχή του προβλεπόμενου Υγειονομικού και Διοικητικού Προσωπικού και με επάρκεια σε όλα τα αναγκαία υλικά (Μάσκες, Γάντια, Απολυμαντικά, υλικό εξεταστηρίων) για τη λειτουργία των επιτροπών σε πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις με πρόβλεψη για την τήρηση των αποστάσεων και γενικά όλων των όρων προστασίας από την πανδημία.

Τονίζουμε ότι οι υγειονομικές επιτροπές θα εξετάζουν από Δευτέρα ως Παρασκευή από τις 8:00 έως τις 16:30 περιστατικά για τα οποία θα υπάρχει προηγούμενη ειδοποίηση των ενδιαφερομένων με τηλεφωνική κλήση ή sms στα οποία θα ενημερώνονται για την ακριβή ώρα εξέτασης τους. Προς αποφυγή συνωστισμού προτείνεται οι ενδιαφερόμενοι να προσέρχονται το νωρίτερο ένα πεντάλεπτο πριν το προκαθορισμένο ραντεβού

Σημειώνεται ότι τα υπόλοιπα αναβληθέντα αιτήματα, κυρίως για παράταση ήδη λαμβανόμενης παροχής, δεδομένου ότι με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου χορηγήθηκε νομοθετική παράταση τους, θα εξεταστούν από τις αρχές Ιουνίου με την πλήρη λειτουργία των υγειονομικών επιτροπών.

Το Σ.ΕΠ.Ε δίπλα στους εργαζόμενους – Νέοι εντατικοί έλεγχοι για υγεία & ασφάλεια και τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας

Επανεκκίνηση των συστηματικών ελέγχων στην αγορά εργασίας σε όλα τα αστικά και τα ημιαστικά κέντρα αποφάσισαν σήμερα από κοινού ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης και οι Επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Στην συνάντηση πήραν μέρος ο γενικός προϊστάμενος του ΣΕΠΕ Χαράλαμπος Βούρτσης, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Προγραμματισμού Ελέγχου Υγείας & Ασφάλειας Ιωάννης Κεραμάρης, η προϊστάμενη Διεύθυνσης Προγραμματισμού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ζωή Τόγκα και η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας Νίκη Θεάκου.

Με την σταδιακή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και την επιστροφή της αγοράς εργασίας στην κανονικότητα, η πλήρης νομιμότητα αποτελεί βασική προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Οι εντατικοί έλεγχοι οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν κάτω από την ομπρέλα του σχεδίου Άρτεμις, θα έχουν δύο άξονες: 1. Την πλήρη εφαρμογή των πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους και 2. Την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και κάθε είδους παραβατικής συμπεριφοράς στις επιχειρήσεις που είτε τελούν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας είτε έχουν επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία.

Ο κ. Βρούτσης έδωσε εντολή προς τους Επιθεωρητές να διεξαχθούν παντού οργανωμένοι έλεγχοι και ξεκαθάρισε ότι η κρίση της πανδημίας δεν αποτελεί άλλοθι για παραβατικές συμπεριφορές στους εργασιακούς χώρους και για καταστρατήγιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Θυμίζουμε ότι καθ’ όλη της διάρκεια της υγειονομικής κρίσης το Σ.ΕΠ.Ε διενέργησε χιλιάδες ελέγχους σε όλη την επικράτεια για την πρόληψη της δημόσιας υγείας στους εργασιακούς χώρους, για τον έλεγχο νόμιμης λειτουργίας των επιχειρήσεων μέσα στην πανδημία αλλά και για τη νομιμότητα των εργασιακών σχέσεων εργαζομένων-εργοδοτών μέσα από το καθεστώς των αναστολών των συμβάσεων εργασίας τους.

Συγκεκριμένα, από 15-3-2020 μέχρι 5-5-2020 πραγματοποιήθηκαν 3.221 έλεγχοι για υγεία και ασφάλεια, 1.720 έλεγχοι για νόμιμη λειτουργία επιχειρήσεων όπου είχαμε 1 παράβαση παράνομης λειτουργίας, 692 έλεγχοι για τη νομιμότητα των εργασιακών σχέσεων όπου είχαμε 67 παραβάσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας και 409 ελέγχους για αδήλωτη εργασία όπου είχαμε 16 παραβάσεις. Σε όλες τις παραπάνω παραβάσεις επιβλήθηκαν και τα αντίστοιχα εκ του νόμου πρόστιμα. 

Δελτίο Τύπου


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες