Ελλάδα - Βρούτσης: "Παρελθόν οριστικά ο Νόμος Κατρούγκαλου"

Μεταρρύθμιση-τομή που αφήνει πίσω το νόμο Κατρούγκαλου χαρακτήρισε το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ο υπουργός Εργασίας και Βουλευτής Κυκλάδων (με καταγωγή από τη Νάξο) Γιάννης Βρούτσης κατά την πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. Παράλληλα άσκησε κριτική στις αιτιάσεις που πρόβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή τον ισχυρισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί κατάργησης της 13ης σύνταξης.

“Δεν υπήρξε ποτέ 13η σύνταξη” σημείωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας πως αν εφαρμοζόταν το μέτρο θα στοίχιζε 2.3 δισεκατομμύρια ευρώ. ¨”Δώσατε ένα προεκλογικό επίδομα, που πήγαινε στο να χειραγωγήσει. παραμονή των εκλογών την ψήφο των συνταξιούχων” τόνισε, απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση

Περιγράφοντας το νέο σύστημα εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες μίλησε για ένα “δρόμο ελευθερίας”, επισημαίνοντας  πως οι μη μισθωτοί θα επιλέγουν κάθε χρονιά “ποια κατηγορία θέλουν ανάλογα με την τσέπη τους”.  Παράλληλα τόνισε  πως αυξάνεται η κατώτατη εισφορά από τα 185 στα 210 ευρώ, ωστόσο- όπως είπε- έχει ληφθεί ειδική μέριμνα. 

Ειδικότερα ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως “ο φορολογικός συντελεστής πέφτει από το 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ” και εξήγησε πως το όφελος από αυτή τη ρύθμιση θα είναι 1.300, ενώ η επιβάρυνση θα είναι 400 ευρώ. “Επομένως είναι σαφές πως κανείς δεν θίγεται” επεσήμανε και προσέθεσε πως η κατώτατη εισφορά των 210 ευρώ οδηγεί σε καλύτερες συντάξεις.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα νέα ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία οδηγούν σε βελτίωση των συντάξεων για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια δουλειάς αλλά και σε αυξήσεις που δίνονται σε επικουρικές συντάξεις.

Όσον αφορά στις καθυστερήσεις ο Γ. Βρούτσης ανέφερε πως η κυβέρνηση βρήκε πάνω από ένα εκατομμύριο εκκρεμότητες (για κύριες και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ, επανυπολογισμούς κ.α.). Όπως είπε το 2021 το 80% των νέων συντάξεων θα βγαίνει ψηφιακά, με στόχο να οδηγηθούμε σε ένα σύστημα όπου καμία σύνταξη δεν θα καθυστερεί πάνω από τρεις μήνες.

Τέλος ο υπουργός υπογράμμισε πως το αποτέλεσμα της αναλογιστικής μελέτης είναι 100% αξιόπιστο, ενώ σημείωσε πως το 0.5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο μέχρι το 2070 θα πηγαίνει υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος.

Αχτσιόγλου: "Η 13η σύνταξη ήταν μόνιμη και καταργείται"

Νωρίτερα η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι  «το ασφαλιστικό νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από πολιτικές επιλογές ακραίας μονομέρειας και αυτή είναι η ουσία πίσω από τον επικοινωνιακό ορυμαγδό που λαμβάνει τον χαρακτήρα εξαπάτησης».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ μειώνει κατά 200 εκατ. ευρώ τα χρήματα που συνολικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι της χώρας το 2020 σε σχέση με το 2019. Μικραίνει την "πίτα" των συντάξεων και απ’ αυτή τη μικρότερη "πίτα" κάνει μια ανάποδη αναδιανομή. Ουσιαστικά αφαιρεί εισόδημα από τους χαμηλοσυνταξιούχους για να κάνει μικρές αυξήσεις στους συνταξιούχους των ανώτερων κλιμακίων. Οι 9 στους 10 συνταξιούχους θα είναι χαμένοι», επισήμανε.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η μόνιμη 13η σύνταξη καταργείται για όλους. Σας θυμίζω ότι νομοθετήθηκε το 2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ ως μόνιμο μέτρο. Ήταν ολόκληρη για τους χαμηλοσυνταξιούχους και ποσοστιαία για τις ανώτερες συντάξεις, γιατί αυτές ήταν τότε οι δυνατότητες της οικονομίας. Ένα μέτρο που υπερψήφισε και η ΝΔ. Τώρα καταργείται χωρίς περιστροφές και στους χαμηλοσυνταξιούχους κόβεται μία ολόκληρη σύνταξη. Διαψεύδεται πρωταρχικά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και οι δεσμεύσεις του περί διατήρησης της 13ης σύνταξης. Η κυβέρνηση της ΝΔ διαφωνεί επί της αρχής με αυτή. Την έκοψε ολοκληρωτικά το 2012 και ο ίδιος υπουργός την καταργεί δεύτερη φορά, τώρα χωρίς μνημόνια».

Η κυρία  Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο φέρνει τις πρώτες περικοπές μετά το 2016, σε μια περίοδο που ή χώρα δεν βρίσκεται σε μνημόνιο. Πρώτον, κόβει τη 13η σύνταξη και δεύτερον μειώνει 30% τις συντάξεις όσων έχουν καταστεί απασχολούμενοι-συνταξιούχοι πριν την εφαρμογή του ν.4387/2016. Προβλέπει επίσης και άλλη μία περικοπή: το ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης από τα 40 έτη και μετά μειώνεται από 2% σε 0,5%. Μια εξαιρετικά απότομη, αδικαιολόγητη και τιμωρητική μείωση για όσους έχουν πάνω από 40 έτη ασφάλισης».

Αναφερόμενη στις ασφαλιστικές εισφορές υπογράμμισε ότι εκεί «εκδηλώνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο η κοινωνική αδικία του νομοσχεδίου και η μονομέρεια του υπέρ των πλέον εύπορων και εις βάρος των πολλών. Η κυβέρνηση θεσπίζει ένα άδικο σύστημα κλάσεων. Κάποιος με 70.000, 100.000, 200.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα ή και με ακόμα μεγαλύτερο θα καταβάλλει την ίδια εισφορά με αυτόν που έχει 7.000, 6.000 5.000 ευρώ ή και ακόμα μικρότερο». Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι «η ελάχιστη υποχρεωτική εισφορά αυξάνεται σημαντικά κατά 20%, από τα 185 στα 220 ευρώ, και έχουμε μία σοβαρή επιβάρυνση σχεδόν για το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Οι 9 στους 10 επαγγελματίες θα επιβαρυνθούν σημαντικά για να γίνει μία μεγάλη έκπτωση, ένα μεγάλο δώρο στον 1 στους 10. Ευνοούνται σκανδαλωδώς τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα εις βάρος των μεσαίων και  χαμηλών εισοδημάτων».

Τέλος η κυρία  Αχτσιόγλου τόνισε ότι «με τις επιλογές που η κυβέρνηση έχει κάνει αυτούς τους 7 μήνες στα εργασιακά πλήττει καίρια το ασφαλιστικό. Με τη μείωση των προστίμων για τις αδήλωτες υπερωρίες, με την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, με την εύνοια στους συστηματικούς παραβάτες δεν αφήνετε μόνο τους εργαζόμενους απροστάτευτους, αλλά βάζετε και μια βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος». 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News