Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: Υπόσχεση για έκτακτη ενίσχυση σε 200.000 νοικοκυριά

Ελλάδα: Υπόσχεση για έκτακτη ενίσχυση σε 200.000 νοικοκυριά

|

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η έκτακτη ενίσχυση θα αφορά 200.000 νοικοκυριά που ανήκουν στις τρεις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες – Τι ανέφερε για την Τουρκία και τις …διεκδικήσεις της 

Εξαγγελίες για τους δικαιούχους που θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του χρόνου έκανε στο κλείσιμο του 13ου συνεδρίου της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η έκτακτη ενίσχυση θα αφορά 200.000 νοικοκυριά που ανήκουν στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Πρόκειται για τρεις κατηγορίες: Μακροχρόνια ανέργους, Πολύτεκνες οικογένειες και Οικογένειες με τέκνα ΑΜΕΑ Την εξειδίκευση των μέτρων θα κάνει στο τέλος της εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα του 13ου συνεδρίου ότι περίπου 200.000 νοικοκυριά των πιο αδύναμων Ελλήνων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση που θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα. «Και με κατεύθυνση προς εκείνους τους συμπολίτες μας, που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Τους πιο αδύναμους από τους μακροχρόνια άνεργους, τις πολύτεκνες οικογένειες, και μια κατηγορία για την οποία νοιάζομαι ιδιαίτερα, τις οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ!  «Ανακοινώσεις θα γίνουν από το Υπουργείο Οικονομικών στο τέλος της εβδομάδας. Έτσι αποδεικνύουμε έμπρακτα την κοινωνική μας ευαισθησία».

Παράλληλα αναφέρθηκε στις φορελαφρύνσεις όπως την μείωση του ΕΝΦΙΑ, με κόστος 205 εκατομμύρια. «Στόχος; Τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας. Καταβάλλεται νωρίς το αυξημένο επίδομα θέρμανσης, με κόστος 68 εκατομμύρια. Στόχος; Οι πιο φτωχές κατηγορίες του πληθυσμού. Μειώθηκε η προκαταβολή φόρου στα νομικά πρόσωπα κατά 5%, με κόστος 138 εκατομμύρια. Στόχος; Οι επιχειρήσεις.». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως ο επόμενος στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός των ΕΛΤΑ και η εξόφληση οφειλών  της ΔΕΗ για τη διάσωσή της. 

Μαραθώνιος για το μέρισμα

Να πούμε πάντως ότι η υπόθεση «κοινωνικό μέρισμα» δεν είναι κάτι το εύκολο όσον αφορά την διαχείρισή του…  Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου ένα μήνα, όταν πριν καλά- καλά σχηματιστεί ολοκληρωμένη εικόνα για το φετινό Προϋπολογισμό και το όποιο υπερπλεόνασμα, υπουργοί άρχισαν να… μοιράζουν εκατομμύρια, ανεβάζοντας πολύ τον πήχη των προσδοκιών. Το υπουργείο Οικονομικών, από την άλλη μεριά κρατούσε χαμηλά τους τόνους. Το στίγμα έδωσε ο Κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας σε συνέντευξη του ότι το υπερπλεόνασμα θα πάει στους πραγματικά αδύναμους και πως δεν έχει νόημα να δοθούν λίγα σε πολλούς.

Από την κατάθεση του Προϋπολογισμού, πριν από μια εβδομάδα, όπου αποτυπώθηκε υπερπλεόνασμα 463 εκατ. ευρώ, άρχισαν να διακινούνται πληροφορίες ότι αντί μερίσματος, δηλαδή μετρητών, υπάρχουν σκέψεις για εφάπαξ μείωση κάποιου φόρου, όπως έγινε με τη φετινή προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων. Πέρα από τις προφανείς τεχνικές δυσκολίες, μιας μαζικής επανεκκαθάρισης φορολογικών δηλώσεων, υπήρχαν και υπάρχουν δύο ακόμα αδύναμα σημεία σε αυτό το σενάριο: 1) Το διαθέσιμο υπερπλεόνασμα, αφού αφαιρέσει κανείς ένα σημαντικό «μαξιλάρι» τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, είναι περιορισμένο. Στην καλλίτερη περίπτωση μπορεί να φτάσει στα 200 εκατ. ευρώ, ωστόσο υπάρχουν και συντηρητικές εκτιμήσεις για 50- 100 εκατ. ευρώ 2) ενδεχόμενη μείωση της έκτακτης εισφοράς- όπως έλεγε το σενάριο- ή ακόμα και της παρακράτησης φόρου, ΔΕΝ ωφελεί τους πλέον αδύναμους, στους οποίους αναφέρθηκε ρητώς ο Πρωθυπουργός. Κι αυτό γιατί η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, ενώ παρακράτηση φόρου γίνεται μόνο σε όσους κινούνται πάνω από το αφορολόγητο. Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο της μείωσης κάποιου φόρου, «γειώθηκε» από το υπουργείο Οικονομικών.

Και από το βήμα της Βουλής πριν από μερικές ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών κος Σταϊκούρας ανέφερε για τον Προϋπολογισμό και περιγράφοντας τις κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση στο δημοσιονομικό πεδίο, κατέληξε: «Περίπου μισό δισ. ευρώ διάθεση από τη σημερινή Κυβέρνηση, από το υπερπλεόνασμα που δημιούργησε η σημερινή Κυβέρνηση. Και ακολουθεί: Η κάλυψη καθολικής ταχυδρομικής Υπηρεσίας των ΕΛΤΑ, κόστους 15 εκατ. ευρώ. Και η εξόφληση παλαιών οφειλών Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας της ΔΕΗ με σκοπό τη διάσωση του οργανισμού, κόστους άνω των 150 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουν δαπανήσει περισσότερα από 637 εκατ. ευρώ, εκτός του ποσού που θα χορηγηθεί τις προσεχείς εβδομάδες σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, καθώς και του «μαξιλαριού ασφαλείας» για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2019».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες